Zodiákus gyilkos + kódolt rejtvény

Zodiákus gyilkos + kódolt rejtvény

Hírhedt sorozatgyilkos, akinek az ügye máig lezáratlan. Észak-Karolinában tevékenykedett a '60-as, '70-es években, fiatal lányokat, párokat, egyedül lévő férfiakat gyilkolt késsel vagy fegyverrel, de erőszakot sosem követett el rajtuk. 


37 gyilkosságért vállalt felelősséget, az ügyön dolgozó nyomozók véleménye szerint 7 volt egyértelműen a számlájára írható. A kriminalisztika hírhedt alakjává a zodiákus levelek tették, amit hol a rendőrségnek, hol napilapoknak küldött el. Küldeményeiben mindig olyan részleteket közölt, amelyek egyértelművé tették, hogy valóban ő volt az elkövető.

Üzeneteiben folyamatosan heccelte a rendőröket, utalásokat tett arra, hogy sosem fogják elkapni, és hogy többször a tett helyszínéről jelentette be a gyilkosságait. Sokszor mulatott azon is, hogy a hatóságok elhajtottak mellette. 


Az újságoktól azt követelte, hogy a titkosírással írt levelét közöljék a címlapon egy adott napon, vagy ellenkező esetben egész hétvégén át tartó mészárlást fog rendezni. Egyik nyilvános levelében részletezte, hogy melyik két nőt szemelte ki áldozatául, figyelmeztette az apákat és férjeket, hogy vigyázzanak a lányaikra.

A borzalmas tettek elkövetőjét sosem sikerült beazonosítani. Többször követelte, hogy San Franciscóban mindenki hordjon zodiákus kitűzőket. 


Mit jelenthet a zodiákus szimbólum?

Az összes levelében mindig ugyanezt használta, egy célkereszthez hasonló ábrát. Talán üzenhette azt, hogy mindenki áldozat, senki sincs biztonságban, de akár utalhatott az asztrológiai zodiákra is, hogy eleve elrendelés van a sorsban. Természetesen ez csak találgatás, amit kizárólag a horoszkópos gyilkos tudna eloszlatni. És a jel egy órafajta márkajelzése is, amit történetesen Zodiákusnak hívnak, ráadásul a logója is egyezik is a sorozatgyilkos által használt szimbólummal.

Zodiac óra

Zodiákus kiléte a mai napig izgatja az emberek fantáziáját. Néha jobb, néha bal kézzel írt levelei kétségtelenül egy intelligens, ám mégis beteg elme szüleményei voltak. Örökre beírta magát a kriminalisztika történetébe, soha nem kapták el, őrületbe kergette a rendőrséget és rettegésben tartotta emberek népes táborát.


1969. július 31. - a San Francisco Examiner, a San Francisco Chronicle és a Vallejo Times újságok levelet kaptak. A borítékokban egy háromfelé vágott rejtvény darabjai voltak, amit ha megfejtenek, állítása szerint felfedi majd kilétét. A gyilkos azt ígérte, hogy vérfürdőt rendez, ha nem hozzák le címlapon üzenetét.

A Vallejo címlapjáról az egyik kódrejtvény

Zodiákus kódrejtvény

A lapok leközölték, egy héttel később egy középiskolai tanár, Donald Harden és felesége, Bettye törte fel a kódot, abból a logikus feltételezésből kiindulva, hogy a KILL (ölni) szó bizonyára szerepel az üzenetben. A valószínű szó módszerrel éltek, amely a rejtjelfejtők egyik kedvenc eszköze.


Mindössze néhány órát vett csak igénybe a megfejtés, és ennyire is csak azért húzódott el, mert a gyilkos elkövetett néhány kódolási hibát. A várakozásokkal ellentétben nem tartalmazta a gyilkos nevét, bár igaz, hogy a levél utolsó sorát (kvázi az aláírást) a mai napig nem tudta feltörni senki. 

behelyettesítés Zodiákus

Zodiákus kódrejtvény megfejtés 1

Zodiákus kódrejtvény megfejtés 2

Zodiákus kódrejtvény megfejtés 3

Zodiákus kódrejtvény megfejtés betűk

A levél valahogy így hangzik:

Szeretem ölni az embereket mert nagy élvezet nagyobb mint állatokra vadászni az erdőben hisz az ember mindenik állatnál veszélyesebb. A gyilkolás oly hihetetlen élményt jelent még élvezetesebb mint egy lánnyal lenni a legjobb része hogyha majd meghalok a paradicsomban fogok újjászületni és mindenki akit megöltem a rabszolgám lesz nem mondom meg nektek a nevem mert megpróbáljátok majd lelassítani vagy megakadályozni hogy további szolgákat gyűjtsek a halál utáni életemre

ebeorietemethhpiti

ez utolsó sor 18 betű jelentését nem sikerült kitalálni a mai napig.


Zodiákus ezután új rejtjelet szerkesztett, amely már kifogott a kódfejtőkön. Egészen biztos, hogy nem egyszerű behelyettesítésről van szó, hát nyilván akkor már feltörték volna az elmúlt öt évtizedben.

A mindmáig megfejtetlen üzenet:

Zodiákus megfejtetlen kód

Komoly elemzések születtek a levél karaktereinek statisztikai jellemzőiről, szóval nem árt tanulmányozni őket, ha megfejtéseddel szeretnéd lerántani a leplet a gyilkosságsorozatról.


A kód tartalmazhat úgynevezett Harvey köröket, amik azt hivatottak jelezni, melyik szakaszban tart egy adott feladat. (Olyan információhordozó szimbólumok, amelyek főként eredmények vizuális megjelenítésében, projektek állapotának kimutatásában terjedtek el az 1970-es évektől kezdődően.) Jelezhették többek között üres karikával (még a kezdetén), félig teli vagy félig üres kör (a közepén), és telt labdát (amikor végeztek a feladattal).

Harvey körök

Az sem biztos, hogy a megfejtéshez balról-jobbra kell haladnunk, illetve visszafelé, mert a kódnyelv rejthet olyan módszert is, amely különböző alakzatokban ad ki értelmes szavakat (pl. L-alakban olvasva). Ez a fajta titkosírás ötvözi a civil gondolkodásra utaló szabad jelrendszert, a katonaság által használt szigorú szabály szerinti kódírással.

Arra is van lehetőségünk, hogy a következő interaktív weboldalon próbálkozzunk, mely jelnek, mely betű feleltethető meg. Végül pedig, és talán ez a legnépszerűbb alkalmazás, a zodiákus írógéppel magunk is írhatunk leveleket a horoszkópos gyilkos módszerével.

Ez is érdekelhet: Columbo fejtörő


Források: ZodiakillerZodiachippers, szubkult.blog, kripto.blog, Wikipédia