WC papír dilemma

WC papír dilemma

Az emberiség nagy kérdései közé tartozik a vécépapír guriga felhelyezése a tartóra, amelynél kompromisszumos megoldás nincs.

Kétféle ember létezik: az egyik szerint a fal felé legyen, míg a másik a használója felőli oldalhoz ragaszkodik (a harmadik típus pedig még vendégségben is megfordítja). A közösségi oldalakon is örök vitatéma, amit gyakran megszavaztatnak. És még ott vannak a cicás gazdák is, ők valószínűleg a fordított megoldást preferálják, azt ugyanis a házi kedvencek legfeljebb pörgetni tudják, legombolyítani nem.

Vita lezárva?

Az egyenlő darabonként téphető WC papír feltalálója Seth Wheeler, ő szabadalmaztatta a kereskedelmi forgalomba kerülő WC papír perforálását, továbbá csőre tekert változatát és a papírtartót is. A kérvényhez csatolt korabeli rajzról leolvasható, mely szerint a használó felé kell mutatnia.

WC papír dilemma

Az 1891-es szemléltető tervrajzban az eredeti elgondolás, hogy a gurigának nem szabadna érintkeznie a fallal. 

A következő kép szintén Seth Wheeler nevéhez köthető, ezt a szabadalmi kérvényt 1889-ben nyújtotta be. Itt a gurigák szabad vége már a falra mutat.

WC papír dilemma

Tehát a kérdés továbbra is nyitott marad, mivel az alkotó szándéka nem derül ki az elhelyezési módról...

Bár az is lehet, hogy ezt a dilemmát már az evolúció eldöntötte, melynek ősi formája a színével néz felénk, de a fonákját használták.

WC papír dilemma

Magna Hungáriában már kialakult a "Keserű lapuval ne töröld a szemed, mert a lapu kiszakad és könnyes lesz a kezed" varázsmondóka, amit székrekedés gyógyítására kellett guggolva mondani.

Ez is érdekelhet: Villamos dilemma