Villamos dilemma...

Villamosdilemma

A villamosdilemma gyakran emlegetett gondolatkísérlet, évtizedek óta foglalkoztatja a filozófusokat. A problémának számtalan változata létezik, amelyek közül a két legelterjedtebb a következő: 

1. Egy elszabadult vagon száguld egy olyan vágányon, amelyen öt ember van lekötözve. A vonat halálra gázolja az öt embert, ha ugyanarra halad tovább, viszont a váltó segítségével elterelhetjük egy másik sínre. Az egyetlen probléma ezzel az, hogy a másik sínen is egy lekötözött ember fekszik. Vajon használjuk a váltót és eltereljük a vonatot?

Ha az egy emberéletet választjuk és eltérítjük a vonatot, az a haszonelvűség elmélet, amely szerint a cselekedet azért jó, mert a legkisebb kárt okozza. Azonban, ha azt vesszük figyelembe, hogy az az egy fő, akit megöltünk, egy ártatlan Nikola Tesla képességű ember, aki még rengeteg jót tehetett volna az emberiség számára, akkor rájövünk, hogy döntésünk nem is volt igazán morális.

2. Ez a jelenet szinte mindenben megegyezik az előzővel, a különbség annyi, hogy az alany melletted egy kövér ember. Megint öt személy fog meghalni a síneken, viszont a hídon melletted van egy nagyobb méretű illető, akit ha lelöksz a vágányra, akkor biztosan megmenekül az öt lekötözött polgár, cserébe a hájas pacák veszti életét. A kérdés: hogyan döntesz? 

Amíg az elsőnél csak közvetve mutatkozik meg a döntésed a váltó átállításával, addig a második esetben már a két kezeddel járulsz hozzá az eseményekhez, amit már nehezebb elfogadni, hiába mentesz meg vele mégis öt egyént. Jobb-e, ha tettlegesen részt vállalunk valaki halálából, ha tudjuk, hogy ezzel másokat megmenthetünk? 

A következő kisfiú leegyszerűsítette a dilemmát, és forradalmi megoldást talált, amelyet egyből szemléltetett is játékvasútján. Kétségtelenül logikus válasz arra, hogy ezután legalább nem maradnak szemtanúk.

A villamosdilemmának számos variánsa van. Lehet, hogy sokan csak egy időpazarló filozófiai gondolatkísérletnek vélik, azonban relevanciája tagadhatatlan. Amikor ugyanis egy gépezetet beprogramozunk, hogy bizonyos feladatokat elvégezzen, akkor azt is el kell döntenünk, mit tegyen egy ehhez hasonló esetben. Például egy önműködő autó: üsse el a hirtelen megjelenő járókelőt, vagy azt kikerülve az utasai életét veszélyeztesse? 

Ez is érdekelhet: Elon Musk idézetek