Vigyázat! Csaló SMS!!

Vigyázat! Csaló SMS!!

Az SMS értesítésben egy megérkezett csomagról kapunk üzenetet, amelyet a csalók által megadott linken lehet nyomonkövetni, ami vírust tartalmaz!

Nemcsak az adatainkkal és használhatatlan telefonunkkal fizethetünk érte, de egy állítólagos nyereményjátékra is regisztrálni akar, ami hasonló elven működhet, mint az ismert emberek nevében elkövetett adathalászat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata közleményben figyelmeztet az óvatosságra, mivel a karanténszabályok életbe lépése óta jelentősen megemelkedett az internetes vásárlások száma, ezáltal a csomagküldő szolgáltatók általi kézbesítések is. Ez viszont új lehetőséget teremt a kiberbűnözőknek, hogy további felületekre törjenek be személyes adatokért, és a bűncselekményeket nagyobb térképen kövessék el.

NE kattints, NE dőlj be! 

Több lakossági bejelentést is érkezett a rendőrségre a csaló SMS-el kapcsolatban, ugyanakkor a Facebookon is figyelmeztetnek jóindulatú emberek a rosszindulatú üzenetre. A címzettet egy csomagküldemény érkezéséről értesítik:

csaló sms
Forrás: Facebook
csaló sms
Forrás: Facebook

Egy hozzászóló írta alatta: "Most kaptam visszajelzést érintettől, rákattintást követően, azonnal a saját telefonszámról elküldi ezt az SMS-t legalább 20 idegennek, ezzel egy időben feltelepít egy alkalmazást, amit az Android rendszeralkalmazásnak ismer fel, és emiatt szokásos módszerekkel nem lehet törölni. Undorító módszer! Nagyon vigyázzatok az SMS törléskor is, nehogy akkor kattintsatok rá véletlenül! Az érintett elmondása alapján eddig 463 (!) SMS-t küldött el az Ő számáról véletlen számokra."

A kapott link egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazás, amelynek segítségével hozzáférhetnek az okoseszközön tárolt adatainkhoz (pl. netbank-applikáció).

A támadás elsősorban az Android-rendszert futtató eszközöket érinti, de ez nem jelenti azt, hogy a többiek nyugodtan kávézhatnak és ne legyen automatikusan bekapcsoló csalás-érzékelő radaruk.  

Mi a teendő, ha már jelezték, hogy a számodról hasonló tartalmú sms-eket kapnak mások? - a Telekom közleményben reagált:

"A telefont Airplane módba (repülő üzemmódba) állítva, vagy a SIM kártyát ideiglenesen eltávolítva törölni kell az alkalmazást. Ha ezt követően is folytatódik a tömeges sms-küldés, akkor érdemes a készüléket gyári állapotba állítani."

UPDATE! Google Store-ban időközben már megjelent az eltávolító alkalmazás: Uninstall 

UPDATE 2!! Már nem elérhető a vírus elleni applikáció, mindenki kellő körültekintéssel kezelje az SMS-ben kapott hivatkozásokat! 

Fertőzés esetén a telefonon lévő alkalmazásokban és szolgáltatásokban használt jelszavainkat azonnal cseréljük, illetve bankunkat is értesítsük!

A police.hu oldalán hasznos tanácsokat kaphatunk az áldozattá válás elkerülése érdekében, érdemes megfogadni az alábbi infókat!

- A támadás megelőzése céljából minden esetben ellenőrizze, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapja-e az értesítést, amelytől a csomagot várja!

- Vegye figyelembe azt is, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez! A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatják a csomagkézbesítés várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.

- Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárják be! Az androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése. Ezen kívül célszerű lehet valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.

Az online világ veszélyes hely azoknak, akik botladoznak az internet útvesztőiben, így a hackerek módszereiből okulva laikusoknak gyűjtöttük össze segítségül, hogy melyek azok a rizikófaktorok, amit felelőtlenül használunk: Senki sem az, akinek hisszük...

Jó szívvel ajánljuk követésre a Nemzeti Kibervédelmi Intézet FB-oldalát is, ahol folyamatosan tájékoztatnak aktuális történésekről és hasznos tanácsokat is kaphatunk a megelőzéshez.