A vesztesek tízparancsolata!

A vesztesek tízparancsolata!

Vesztesnek lenni ugyanakkora erőfeszítést igényel, mint győztesnek lenni. Olyan keményen kell megdolgoznod érte, mint az első helyért. Akárcsak a győztesek, a vesztesek is kifejlesztik a maguk alapelveit.

Íme, itt a vesztesek tízparancsolata:


1. Mindig legyen valamilyen kifogásod. 

Dolgozz ki egy egész sorozatot belőlük, hogy mindig legyen egy-kettő kéznél. Például: nem indult az autó, túl magasak az áraink, nem szólt az ébresztőóra, nem volt időm, az ügyfél hibája volt, nem tudom elérni telefonon, lefagyott a gép, nehéz a gazdasági helyzet és így tovább. Ha netán kifogásokat kellene találnod, ne csak állj ott szótlanul.

2. Keveredj el a nyájban. 

A vesztesek tudják, mennyire fontos láthatatlannak lenni. Soha ne hívd fel magadra a figyelmet. Cselekedj, gondolkodj és nézz ki annak megfelelően, amilyen vagy - középszerűen.

3. Tartsd a szemed a versenytársakon.

Tudj meg mindent róluk - a gyengeségüket, a lehetőségeiket, a problémáikat, a szükségleteiket. Soha ne gondolj a saját ügyfeleidre.


4. Bármi áron kerüld el a kockázatot. 

A kockázatvállalás rendkívül veszélyes. Sikerrel járhatsz ugyan, de kudarcot is vallhatsz. Mind a kettő veszélyt jelent. A kockázatvállalók vezetik a falkát, és mindig tesztelik magukat. Soha nem elégedettek a saját teljesítményükkel - mindig jobbak akarnak lenni. Lehetőségként üdvözlik a kockázatokat. Az ilyen gondolkodásmódtól kiver a víz.

5. Soha ne lelkesedj. 

Ha így teszel, többet akarsz dolgozni, mélyebben belefolysz a dolgokba és a cég, munkatársak, vevők ügyeibe.

6. Mindig magadat tedd az első helyre. 

Mielőtt beleegyeznél valamibe, mindig kérdezd meg magadtól: számomra ebből mi jó származik? Ha valami extra erőfeszítést vagy időráfordítást követel, az esetleg forgalomnövekedéshez és a cég magasabb hasznához vezethet. Ha mindig magadra gondolsz először, ezek a problémák nem merülhetnek fel.


7. Ha valami nem sikerül, fogd másokra.

Ez nagyon fontos. A felelősségvállalás nehézségekkel jár, tehát mindig keress valakit, akit kudarc esetén vádolhatsz. Végül is a felelősségvállalás csak értékesebb emberré tenne. Még esetleg vezetőként is szóba kerülhetnél.

8. Tölts minél több időt azzal, hogy a főnököd ötleteit ismételgeted. 

Ha nem mutatsz semmi kezdeményezőkészséget, garantált a biztos pozíciód - a ranglétra legalján.

9. Soha ne tanulj semmi újat. 

A tudás veszélyes! Azt jelenti, hogy még akár problémamegoldó is lehet belőled! Ha ez megtörténik, a vevők úgy néznek rád, mint a siker forrására és még esetleg elő is léptetnek a cégnél.

10. Ha minden kötél szakad mondd azt, hogy nem tudom. 

Minél kevesebbet tudsz, annál jobb. Ha kérdeznek tőled valamit, csak mondd azt, hogy nem tudod. Gyorsan azzá válhatsz így, ami valójában vagy: hasznavehetetlenné.