Veszett lelkek...

Csengetett Mylord Dadaizmus Veszett lelkek vándorolnak

A Csengetett, Mylord? sorozat Angliában játszódik az 1920-as években (London előkelő negyedében), pont ezért férhetett bele egy kis dadaista betét, ami az 1916-1922 évekre jellemző. A film készítői briliánsan eltalálták ennek lényegét.

Az avantgárd első hullámának, a klasszikus modernek irányzatai közül a dadaizmus kitüntetett figyelmet érdemel, amely intellektuális téren jelentett áttörést, ugyanakkor nem köthető egyértelműen egy művészeti ághoz sem. Az izmusok legféktelenebbje minden ellen tiltakozott, mindent tagadott. Provokált, rombolt, játszott, léháskodott, művészetellenes is volt, szembement a jó ízlés által meghatározott kultúrával.

A művészi személyiség gátlástalan felszabadítását, a megkopott művészeti és társadalmi konvenció felszámolását, s a hagyományos esztétikai normák radikális szétzúzását követelte. A művészek ironikus-szatirikus eszközökkel kívánták átalakítani a társadalmi együttélés szabályit. Új műfajok születnek, melyek közös jellemzője, hogy a dolgok véletlen egymás mellé kerüléséből származó jelentésváltozásra épülnek.

A dadaizmus nem csak a ma emberének lehet meglepő, de sokakat meghökkentett a 20. század elején is, ezt zseniálisan érzékeltetik a Csengetett, Mylord? jelenetében, melyben a "szerző", Aubrey Wilmslow kitalált dadaista költő.

A dadaizmus szembenállt az elitizmussal, mindennel, ami jó és szép volt akkoriban. Ennek megfelelően az arisztokrata osztályt képviselő Lord Meldrum nem is reagálhatott volna másként, a következő epizód mindent elmond erről.

Kongasson meg valamit, James! 

Teddy: Höm, Aubry Wilmslow akkor hívta magára a kritikusok figyelmét, mikor újszerű versét teljesen pucéran szavalta.
Jerry: Nem vagyok meglepve. Ha-ha-ha.
Poppy: Sssss!
Teddy: Úgy értem, teljesen újszerű Pucéran című költeményét. Öhm öhm Aubry Wilmslow. 

Veszett lelkek, veszett lelkek...

Ez is érdekelhet! Ha nem is fog elhangozni, hogy "Csengetett, Mylord?", attól még minimum angol arisztokratának érzed magad ezen a villásreggelin: Az finom lesz!

Felhasznált források: wikipédiaorigoirodalmiradio.hu, erettsegi.com