Thomas Edison jó példakép?

Thomas Edison jó példakép?

Thomas Alva Edison (1847-1931), termékeny feltaláló (hivatalosan hozzá köthető talán legismertebb: a ma használatos izzólámpa őse). 

Egyedül vagy másokkal közösen 1093 szabadalom fűződik nevéhez, volt olyan négyéves időszak életében, amikor 300 találmányt jelentett be, azaz ötnaponta egyet...

Ellentmondásos ember volt: egyszer barátságos és jókedvű, máskor pedig zsarnok a kollégáival és családjával. Kedvelte a nyilvánosságot, szeretett szerepelni, azonban sohasem tanulta meg, hogyan kell viselkednie társaságban. Munkatársai közé tartozott a telefonközpont feltalálója, Puskás Tivadar is, akivel sok konfliktusa volt. 

Egy szegény család hetedik, legkisebb gyermekeként született, egyetlen családi örökségként az életét megkeserítő hallászavart kapta. Iskolába csak öt évig, akkor is rendszertelenül járt: a magolás untatta, alig hallotta, amit a tanár beszélt, és hiperaktivitása miatt állandóan fegyelmezték. Írni-olvasni otthon, édesanyjától tanult meg.

Első találmánya az elektromos szavazatszámláló, de a politikusokat nem izgatta a törvényhozó munka gyorsítása, míg a New York-i tőzsdét érdekelte az általa tökéletesített árjegyző készülék, amelynek terveit 40 ezer dollárért vették meg tőle. Napi 20 órát dolgozott.

Mérnökök vitája: Tesla vs Edison

A Tesla–Edison ellentét örök vitatéma, ki ne hallott volna a 19. század legnagyobb tudományos viszályáról?

A vita kiindulópontja: a DC (egyenáram, Edison Electric Light Company oldal) vagy az AC (váltakozó áram, Westinghouse Electric Company oldal) szolgáljon a világ elektromos ellátásának alapjául?

AC-DC Tesla-Edison

A probléma gyökere

Teslát már Budapesten töltött évei alatt is foglalkoztatta, hogy miként lehetne hatékonyabbá tenni az egyenáramot, mert nagy távolságra nem lehetett eljuttatni (példa: a liftek egyenárammal nagyjából csak a 40. emeletig lennének működőképesek). 1884-ben aztán New Yorkba költözött, hogy Edison cégénél dolgozhasson villamosmérnöki állásban (ekkor még nagy csodálója volt).

1885-ben Tesla azt javasolta Edisonnak, hogy feljavítja az üzem nem túl hatékony motorját és generátorát, amelyet Edison praktikus ötletnek tartott és kedvcsinálónak látszólag felajánlott neki ötvenezer dollárt. Tesla megoldotta a feladatot, azonban Edison nem tartotta a szavát, és elütötte annyival, hogy "amerikai humor volt", majd "nagyvonalúan" felajánlott neki 10 dolláros emelést a heti 18 dolláros béréhez. Nikola Tesla válaszul felmondott.

A dokumentumfilm Nikola Tesla eseménydús életét meséli el

Edison jó példakép?

Szabadalombirodalmának koronája kétségkívül a villanykörte. Az eredeti feltaláló azonban Heinrich Göbel, aki elmondta Edisonnak az ötletét, sőt, eladásra kínálta azt (ekkor már Edison halmozta a szabadalmakat). Edison nemet mondott a "használhatatlan" ötletre, de miután meghalt a feltaláló, potom pénzért megvette az özvegytől.

Ha ez nem lenne elég, másodszor is ellopta, ekkor már üzletfelétől. Összefogott Joseph Wilson Swannal és közösen megalapították az Edison & Swan United Electric Light Companyt. Swan a szabadalmat felhasználva megalkotta, amire Edison képtelen volt: egy stabilan működő, megbízható villanykörtét. A partnerség olyan jól működött, hogy Swanról ma nem sokan hallottak. És ez csak egy példa...

Thomas Edison idézetek

1. A test feladata, hogy hordozza az agyunkat.

2. Az idő az egyetlen vagyon, amely minden ember sajátja, és az egyetlen dolog, amit nem veszíthetünk el.

3. Csak mert valami nem azt csinálja, amire tervezted, nem azt jelenti, hogy haszontalan.

4. A lángész egy százalék ihlet és 99 százalék verejték.

5. A legtöbb ember elszalasztja a lehetőséget, mert overallba van öltözve és az munkának tűnik.

6. Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy.

7. Az lehet sikeres, aki tesz is valamit, mialatt a sikerre vár.

8. Ha mindazt megtennénk, amire képesek vagyunk, szó szerint saját magunkat is elkápráztatnánk.

9. Nincs olyan eszköz, melyhez az ember ne folyamodna, hogy megmeneküljön a gondolkodás fáradalmaitól.

10. Büszke vagyok a tényre, hogy soha nem találtam fel gyilkos fegyvereket.

11. A hülyeség a hidrogén mellett a legnagyobb mennyiségben előforduló anyag a világegyetemben.

12. Az emberek 5 százaléka gondolkodik, 10 százalékuk gondolja azt, hogy gondolkodik és a maradék 85 százalék inkább meghal, mint hogy gondolkodjon.

13. A fáradhatatlanság és elégedetlenség a fejlődés első számú mozgatórugója.

14. Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható.

15. Soha egyetlen napot sem dolgoztam életemben, minden csak mulatság volt.

16. Ahhoz, hogy feltalálj valamit, egy jó ötletre, meg egy rakás selejtre van szükséged.

17. Képtelen vagyok hinni a lélek halhatatlanságában... Ez a sok beszéd a sír utáni személyes létezésről mind tévedésre épül: az élethez való ragaszkodásunkból, a végtől való rettegésünkből fakad. 

18. Eredmények! Miért is értem el olyan sok eredményt? Több ezer dolgot ismerek, ami nem működik.

Ez is érdekelhet! Saját szavaival olvashatjuk neveltetését és rendkívüli képességeinek kibontakozását: Nikola Tesla gyerekkora

Felhasznált források: Múlt-korIndex, MinnerGramont International, Wikipédia, Citatum