Tényleg ezt tanították a nőknek 1955-ben?

Tényleg ezt tanították a nőknek 1955-ben?

A közösségi oldalon futótűzként terjed a jó feleség aranyszabályai útmutató, amely számos ponton komikus elemet tartalmaz. Beugró feladat a szöveg olvasása közben, hogy 1955-ben milyen háztartási gépek vagy sminkcuccok lehettek?


A cikk a következő:

1955-ben kézikönyvet nyomtattak nőknek, amit háztartástannak neveztek. Néhány tanács következik a kézikönyvből:

Készítse el a vacsorát időben. Már reggel vagy akár előző este tervezze meg, hogy a férjét finom vacsora fogadja, amikor hazaér a munkából. Így adja tudtára, hogy gondolt rá, amíg ő dolgozott és gondját viseli a szükségleteinek. A férfiak többsége éhes, amikor megérkezik a munkahelyéről és a kedvenc ételének elkészítésével kielégíti a meleg fogadtatás iránti vágyát.

Készüljön fel a fogadására. Pihenjen 15 perccel az érkezése előtt, így ön friss és üde lesz, amikor megérkezik. Igazítsa meg a sminkjét, tegyen szalagot a hajába és nézzen ki frissen. Az ön férje sok időt töltött a munkahelyén fáradt emberek között. Legyen érdekes és vidám. A munkanapja unalmas volt és szüksége van egy kis szórakozásra, és az ön egyik kötelessége, hogy ezt biztosítsa.

Csökkentse a zajt. Amikor a férje hazajön a munkából kapcsolja ki a háztartási berendezéseket, és mondja meg a gyerekeknek, hogy ők is csendesedjenek el. Legyen boldog, hogy láthatja őt. Melegen mosolyogjon rá és mutassa ki őszinte vágyát, hogy teljesítené a kívánságait. Hallgassa meg. amit mondani akar, és még ha önnek is sok mondanivalója van számára, ne tegye azt közvetlenül a hazaérkezését követően. Először ő beszéljen, biztosan fontosabb dolgok kavarognak a fejében önnél. Ne zavarja.


Ne panaszkodjon, ha a férje későn érkezik haza, vagy ha este el akar menni vacsorázni ön nélkül. Vita helyett, próbálja meg megérteni mekkora nyomás alatt van a munkája miatt. Amikor otthon van, biztos pihenni és ellazulni szeretne.

Végezetül, ne tegyen fel szükségtelen kérdéseket, és ne gyanakodjon az ítélőképességében vagy fedhetetlenségében. Ne felejtse el, hogy ő a ház ura, és mint olyan, mindig keresztülviszi a saját akaratát becsületesen és igazságosan.

És jegyezze meg, a jó asszony tudja, hol a helye.

Nos, ennyi az útmutató, ami viszont tény, hogy a hivatkozott magazinban nem jelent meg 1955. május 13-án (Housekeeping Monthly: "The Good Wife’s Guide") - sőt, Helen B. Andelin Fascinating Womanhood című könyvében sem szerepel, amelyet helyenként alternatív forrásként adnak meg. A szöveg valódiságával (vagy valótlanságával) foglalkozott már a Snopes legendavadász oldal és a magyar Urbanlegends is. 


Látszólag igyekeztek alátámasztani, de van itt egy kis bökkenő:

Kézikönyv nőknek 1955-ből

Az angol Wikipedia írja, hogy a "könyv" közepén hosszában található Advertising Archives felirat átverésre utal, mivel a film és fotókönyvtár csak 1990-től létezik. Az illusztrációként feltüntetett kép ráadásul csak 2 évvel később jelent meg: John Bull magazin borítója, 1957-ből.

Nehéz ekkora távlatokban nyomozni, különösen, ha egyértelmű hivatkozásban nincs link mögötte (csak homályos utalások), amelyek a júzerhagyomány útján még módosulnak is. 

ADALÉK

Ne feledjük, hogy 1955-ben még közel volt II. világháború vége, a férfiak visszatértek a munkájukhoz, illetve a nőknek már nem kellett a gyárakban dolgozniuk. Ez az új rendszer kitermelte a mintafeleségeket, akiknek tényleg annyi volt a feladatuk, hogy házastársukat boldoggá tegyék.


Az ’50-es évekbeli nyugati hölgyeknek nem volt lehetőségük egyetemre járni, karriert építeni, ahogy nem rendelkeztek önálló keresettel sem, így nyilván beszámolóval tartoztak a ház urának, hogy hová mennek és mire költenek pénzt. Fiatal koruktól ezt nevelték a lányokba, az iskolában varrást, főzést, vasalást (háztartástant) tanultak, a tanulmányaik befejeztével szinte egyből férjhez is mentek. 

Ez is érdekelhet! A Kardashianok korában legyél inkább Marie Curie!

Marie Curie és férje, Pierre Curie