Ted Bundy története

Ted Bundy története

Ted Bundy - talán kevesen tudják, de a sorozatgyilkos kifejezést is ő kapta meg elsőként.

Történelmi Facebook oldal az Érdekességek a múltból, a cikk az ő érdemük és engedélyükkel kerül utánközlésre, melyet helyenként kiegészítettünk.

Bundy korai élete, a szörnyeteg születése

Mint a sorozatgyilkosok döntő többségének, neki is nehéz gyermekkora volt. Theodor Robert Cowell néven látta meg a világot, a Vermont  állami Burlington városában, 1946. november 24-én. Több verzió is létezik arról, ki volt a biológiai édesapja - az egyik szerint a saját nagyapja -, de egyiket sem lehet bizonyítani. Mivel az Egyesült Államokban ekkoriban mélységesen megvetették a családon kívül született gyerekeket, édesanyja, Louise Cowell abban a tudatban nevelte, miszerint nagyszülei (mert náluk laktak) a vér szerinti szülei, édesanyja pedig nővére. 

Nagyszüleinek mentális betegségei voltak, a nagyapa folyamatosan bántalmazta feleségét és gyermekét (Bundy édesanyját, akit nővérének hitt). Louise végül 1950-ben döntött úgy, hogy Tacomába (Washington állam) mennek nagybátyjához. A nagybácsi rendkívül jómódú életet élt, zenét tanított a helyi egyetemen, nyaranként pedig sokszor utazott Európába - Bundy példaképe lett. A költözés után nem sokkal édesanyja megismerkedett a katonai kórházban szakácsként szolgáló Johnnie Culpepper Bundyval, Ted pedig felvette mostohaapja nevét. 

Bundy később úgy emlékezett vissza, hogy nevelőapja megpróbált vele jó kapcsolatot kiépíteni, de mivel "kétkezi munkás" volt (ami neki nagyon nem tetszett), inkább közömbös maradt vele.

A férfi gyerekkori szomszédja viszont úgy emlékezett, hogy mostohaapja sokszor ordított Ted Bundyval, állítólag bántotta is. Szintén állítólag a fiatal Bundy nem egyszer elcsalt nála sokkal kisebbeket a közeli erdőbe és levetkőztette, megverte őket - de ezeket a vádakat mindvégig tagadta. Ekkoriban történt az is, mikor hátsó kertjükben felakasztott egy macskát, lelocsolta benzinnel, majd felgyújtotta azt. A pszichopata ekkor kezdett el benne ébredezni.

Gyermekkorától általános iskola végéig verbálisan folyamatosan bántalmazták. Támadási pontként szolgált, hogy egyes szavakat nem tudott kimondani, visszahúzódó természetű, lányos testalkatú volt, illetve mindig rövidnadrágban járt (ekkoriban a férfiak körében nem számított elterjedtnek, csak lányok hordták).

Középiskolai tanulmányai

Gimnáziumban osztálytársai teljesen más karaktert ismertek meg, az antiszociális gyerekből hirtelen baráti társaságok kedvelt figurája lett. Iskolatársai őszintének, jól öltözöttnek, viccesnek írták le, tanárai tanulmányi eredményeiért dicsérték.

Ted Bundy később úgy nyilatkozott erről a korszakról, hogy ugyan mindig a középpontban volt, belül ugyanolyan depressziós maradt. 

Népszerűsége és jóképűsége ellenére nem randevúzott, a hozzá érzelmileg közeledő lányokat mindig ellökte magától. 

Egyetemi időszak

Különösképp érdeklődött a politika iránt, hobbiként pedig síelt. Gimnázium után jelentkezett a helybéli egyetem pszichológia karára, azonban ezt egy év után otthagyta (bár tanárai ekkor is okos, értelmes férfinak írták le). Ekkoriban találkozgatott az Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza tagjaival, akikről a későbbiekben még szó lesz. 

Mivel a kinti világ nem szórakoztatta (cipészként dolgozott), 1966-ban beiratkozott a seattle-i washingtoni egyetemre, ahol kínai karon folytatta tanulmányait. Tanárai, mint mindig, itt is egy nagyon intelligens, éleslátású fiatalemberként hivatkoztak rá.

1967-ben megismerkedett egy lánnyal, aki örökre megváltoztatta életét. A férfi tökéletesnek írta le: okos és nagyon szép volt. Ő lett első igazi szerelme, bár Ted érzelmei sokkal erősebbek és komolyabbak voltak, mint a lányé. 1968-ban, miután barátnője lediplomázott, szakított vele, amit sohasem hevert ki.

Érdekesség, hogy a hatóságoknak a lányról mindig álnévvel hivatkozott (Stephanie Brooks), azonban kiderítették, hogy ő nem más, mint Diane Edwards.

Ted Bundy és Diane Edwards
Kép: History Collection
Ted Bundy ex-barátnő
Kép: Netflix

Politikától a szörnyeteg ébredéséig

Ted Bundy, a szakítás után elköltözött Philadelphiába, s rövid ideig a Republikánus Párt képviseletében politizáló Arthur Fletcher sofőrje és testőre lett. 22 éves korában, 1969-ben megtudta az igazságot a szüleiről. Teljesen összetört.

Még ebben az évben visszament Washington államba, ahol megismerkedett a helyi egyetem orvosi szakán titkárként dolgozó Elizabeth Kendallal. 

Ted Bundy és Elizabeth Kendall
Kép: Amazon Prime
Ted Bundy és Elizabeth Kendall
Kép: Amazon Prime

1970-ben újra beiratkozott az egyetem pszichológia szakára. Tanulmányi eredményei miatt az egyetem tiszteletbeli hallgatója lett, professzorai nagyon szerették.

Ekkoriban rövid ideig önkénteskedett a seattle-i rendőrség "forró drót" lelki-segélyszolgálatnál (egy öngyilkosságra készülő embert meg is mentett). Érdekesség, hogy több, a letartóztatásakor jelenlévő rendőrrel együtt dolgozott.

1972-ben, miután lediplomázott, szintén a Republikánus Párt jelöltjeinek kampányolt. Ross Davis, a washingtoni Republikánus Párt jelöltje így nyilatkozott Ted Bundyról:
Okos, agresszív... és hisz a rendszerben.

Hogy politikai karrierjét meg tudja alapozni, 1973-ban beiratkozott a seattle-i egyetem jogi karára.

A nem várt fordulat

Úgy tűnt, hogy élete kezd egyenesbe jönni. 1973-ban azonban ismét találkozott szerelmével, aki elhagyta - Diane Edwards pedig meglepődött a férfi érettségén és komolyságán. Bundy és Diane (Elizabeth tudta nélkül) randevúzni kezdtek, majd egy év után minden előzmény nélkül szakított vele, a lány nem hallott többet róla. Bundy bosszúja sikeres lett, később így nyilatkozott erről: Csak kíváncsi voltam, hogy feleségül vettem volna-e.

+18 A SZÖRNYETEG FELSZÍNRE TÖR

Az első gyilkosság

Ugyan Bundy első áldozata körül sok a rejtély, de az első gyilkosság, amit rábizonyítottak és el is ismerte, az Lynda Ann Healy meggyilkolása volt, 1974. február 1-jén.

Lynda Ann Healy
Kép: IMDb

A '60-as, '70-es évek a "sorozatgyilkosok aranykora" volt, így számos eltűnésre a mai napig nincs magyarázat. Néhány megoldatlan ügyet is megpróbáltak rávarrni Ted Bundyra, azonban ő mindvégig tagadta azokat, perdöntő bizonyítékot pedig nem találtak. 

Lynda Ann Healy az egyetem rádióbemondója volt, a hallgatók minden reggel tőle hallották az időjárásjelentést. Lynda január 31-én barátaival egy bárban mulatozott, de időben hazament és lefeküdt, mert másnap hajnali 5:30-kor kellett kelnie, hogy beérjen a rádióba. Szobatársa reggel hallotta az ébresztő hangját, azonban az nem csendesült el, így benyitott, de sehol nem találta a lányt. 

A rádióállomás és később szülei is érdeklődtek Lynda felől, de mivel senki sem találta, felhívták a rendőrséget. A hatóság megállapította, hogy a hátsó ajtó nem volt bezárva, illetve néhány ruhája is hiányzott, továbbá találtak néhány vércseppet a lány ágyában, ami megegyezett vércsoportjával.

Elindul a halálvonat

Ezt követően az egyetemről havonta tűntek el iskolás lányok. A rendőrség több diákot is kihallgatott, akik meglepően szinte ugyanazt mondták el: Egy fiatal, jóképű férfi begipszelt kézzel / lábbal leszólított egy-egy lányt, hogy tudna-e segíteni neki bepakolni kocsijába. A legtöbb lányt az igen kimondása után sohasem látták élve. És annyit tudtak még meg a férfiról, hogy Tedként mutatkozott be, illetve egy karamellszínű Volkswagen bogárral jár.

Bundy később elmesélte, hogy kocsijához csalogatta a lányokat, leejtette a kulcsot, majd mikor a lányok lehajoltak érte, fejbe ütötte őket egy feszítővassal vagy megfojtotta őket.

Még 1974 augusztusában két eltűnt lány holttestének maradványait találták meg egy washingtoni parkban. Az ügy akkor került reflektorfénybe, mikor Utah állam rendőrfőnökének 17 éves lánya is eltűnt - őt végül kilenc nappal később találták meg, megfojtva és megerőszakolva.

Az áldozatok száma folyamatosan növekedett, azonban a kocsi és keresztnéven kívül semmi nyom nem volt, ráadásul utóbbi sem volt biztos, hiszen álnéven is bemutatkozhatott. 

A rendőrség körözést adott ki egy ismeretlen Ted nevű ember ellen, fantomképpel. Nem kellett sokat várniuk, közel 3 500 bejelentés érkezett: a nyugati part szinte összes Tedjét feljelentették, így a rengeteg információból szinte lehetetlen volt megtalálniuk az elkövetőt. 

Érdekesség, hogy Bundy párja, Elizabeth Kendall is gyanút fogott, amit meg is osztott barátnőjével, aki viszont felhívta a rendőrséget. Ott sikkadt el az információ, hogy bronzszínű Volkswagent kerestek, a hölgy pedig bézst jelentett, így mindenki megnyugodott, nem Ted a felelős.

Ted Bundy családja társaságában, Elizabeth Kendall és lánya

Ted Bundy, Elizabeth Kendall és lánya
Kép: Amazon Prime
Ted Bundy, Elizabeth Kendall és lánya
Kép: New York Post

Ahogy telt az idő egyre merészebben szedte áldozatait. Volt olyan, hogy egy nap két egyetemi hallgatót is elrabolt, megerőszakolt, majd megölt.

A "Roseland rendőrtiszt"

A rendőröknek 1974. november 8-áig kellett várniuk, hogy áttörést érjenek el. 

Bundy egy könyvesboltba ment be, ahol megszólította a 18 éves Carol DaRonch-ot. Rendőrnek adta ki magát (Roseland rendőrtisztként mutatkozott be), és azt állította a lánynak, hogy autóját fel akarták törni. Felajánlotta a nőnek, hogy közösen megnézhetik, hiányzik-e valami a járműből.

Miután kiértek a kocsihoz és megvizsgálták azt, közölte, be kell menniük az őrsre felvenni az adatokat. Ted Volkswagenéhez érve Carol rákérdezett Roseland rendőrtiszt azonosságára, azonban a férfi készített egy hamis igazolványt, amit készségesen meg is mutatott. Természetesen a nő összes kételye elszállt... 

Carol DaRonch
Kép: IMDb

"A rendőrjelvény volt a legfontosabb csali. A jelvénnyel bárki felett hatalmat gyakorolhattam." 

Miután elindultak a bogárral, a rendőrőrssel ellentétes irányba hajtott, majd megpróbálta megbilincselni a lányt. Carol sikítozott, mire Bundy félreállt a kocsival, egy pisztolyt vett elő és azt kiabálta, hogy fejbe fogja lőni, ha nem marad csendben. Dulakodni kezdtek, de szerencsére sikerült a nőnek elfutnia. Az utcán leintett egy autót, majd sokkos állapotban elmesélt mindent a kocsiban ülő párnak, akik értesítették a rendőrséget (itt derült ki, hogy nincs is Roseland nevű kollégájuk).

Az elkapás

Az eltűnések száma ugyanúgy növekedett, mint az előkerült holttesteké, de a nyomozók semmi új nyomon nem tudtak elindulni.

Bundy lebukásáig egészen 1975. augusztusáig kellett várni. A Salt Lake City város egyik seriffje követni kezdett az éjszaka közepén egy barnás Volkswagen bogárt. Miután felkapcsolta fényszóróit, Ted gyorsított, áthajtott két stoptáblánál is. A rendőr ekkor beindította szirénáit, Bundy pedig félreállt és egyből magyarázkodni kezdett, hogy nem tudta ki is követi. Miután a seriff átvizsgálta kocsiját, talált egy feszítővasat, símaszkot, kötelet, és egy Carol DaRonchéval megegyező bilincset. Ekkor bevitték az őrsre.

1975. Ted Bundy elfogásakor a Volkswagenjében talált holmik
Kép: Netflix

DaRonch-t is behívatták azonosítani támadóját, aki meg is erősítette "Roseland rendőrtisztet". Bundy barátnőjét, Elizabeth Kendallt is kihallgatták, vallomásából kiderült, hogy a gyilkosságok időpontjában a férfi nem tartózkodott otthon. Ted természetesen tagadott mindent.

Vádemeléstől a szökésig

Végül 1976. februárjába vitték bíróságra, ahol csak Carol DaRonch elrablását és meggyilkolásának szándékát tudták rábizonyítani. Júniusban 15 év börtönbüntetésre ítélték. 

Carol DaRonch
Kép: AP
Ted Bundy
Kép: Netflix

1977-ben Bundyt átszállították Coloradoba. Míg börtönben ült, a nyomozók próbáltak több bizonyítékokat keresni: Campbell és Smith meggyilkolásával kapcsolatban újabb eljárást indítottak ellene. 

Úgy érezte, védőügyvédei nem képviselik elég nagy meggyőződéssel, ezért kirúgta őket és bejelentette, hogy saját magát fogja képviselni. 

Ted Bundy
Kép: AP

A bírótól engedélyt kért, hogy a helyi könyvtárba járhasson anyagot gyűjteni, amelyet meg is kapott. Innen megszökött: az őr, aki vigyázott rá kiment cigarettázni, Bundy pedig a második emelet ablakából kiugrott. Sértetlenül megúszta. 

könyvtár
Kép: Wikipedia

Az elkapása majd újbóli megszökése

A szökését hamar észrevették: az egész várost lezárták, az összes autót átvizsgálták, ami kifelé tartott a városból, a környéket ellepték a rendőrök. Ted tudta, hogy esélye sincs elmenekülnie, ezért pár napig az utcán élt, ételt pedig a lakókocsiparkokból lopott. Egy hét után lopott kocsival próbált meg elmenekülni, de sikertelenül: elkapták.

Az újbóli szökésére nem kellett sokat várni: közel hét hónap múlva a börtöncellájának szellőzőnyílásán mászott ki. Hiányát szökése után több órával vették észre, így sokkal jobb esélyekkel indult, mint legutóbb. 

Bundy ekkor került az Egyesült Államok reflektorfényének középpontjába, az FBI az USA 10 legkörözöttebb bűnözői közé sorolta be. Hajtóvadászatot indítottak ellene az egész ország területén. 

Ted úton volt a kontinens másik végébe, nevet változtatott Chris Hagenre, s egy floridai apartmanba költözött be. Úgy fogalmazott, hogy mindene megvolt, csak hiányzott neki a társaság (ne felejtsük el, hogy Elizabeth Kendallal ekkoriban még együtt volt).

A pszichopata újra felébred

A férfi 1,5 kilométerre lakott a helyi lánykollégiumtól. A mai napig nem tudni, hogy miért, de 1978. januárjában addig tőle szokatlan ámokfutásba kezdett: bemászott a lánykollégium ablakán és egy fahusánggal fejbe verte az ott alvó Margaret Bowmant, és szobatársát, Lisa Levyt - Lisán durva harapásnyomokat találtak.

Lisa Levy és Margaret Bowman (balról-jobbra)

Lisa Levy és Margaret Bowman

Bundy ámokfutása folytatódott: a kollégiumtól nem messze megtámadott még két fiatal lányt, mindkettő súlyosan megsérült, de egyiket sem ölte meg.

Mire a rendőrök kiértek, már csak halottakat, sérülteket, és megrémült lányokat találták. 

Február 9-én egy fehér kisteherautóval nappal elrabolta a 12 éves Kimberly Leach-t, akinek holttestét 8 héttel később találták meg.

Kimberly Leach
Kép: Amazon Prime

Miután kiderült, hogy furgonja lopott, hamar rászállt a hatóság, így február közepén ismét elkapták Ted Bundyt.

A tárgyalás, Bundy elítélése

Nem szeretném sokáig húzni a bejegyzést, így is messze a leghosszabb cikkem, márpedig Ted Bundy tárgyalása egy külön cikket is megérdemelne. Röviden azért összefoglalom.

Bundy fogáról mintát vettek, amelyről szakértők kijelentették, hogy megegyezik a Lisa Levy testén található lenyomattal. Ted Bundy ellen felhozott bizonyítékok közül ez volt a legerősebb.

Ted Bundy foglenyomat
Kép: Floridai Állami Levéltár

Az övé volt az USA első, nyilvánosság előtt lezajló pere

Mindent tagadott, játszadozott a bírósággal és az esküdtszékkel. Úgy döntött, hogy ezúttal nem fogja saját magát képviselni, hanem áthárítja védőügyvédeire, akik beszámíthatatlanságra hivatkoztak. Ellentétben a korábbi tárgyalásokkal, ez felkavarta, egy alkalommal elvesztette türelmét, felugrott és elkezdett ordibálni az egyik szemtanúval, akivel nem értett egyet.

Ted Bundyt a bíróság és az esküdtszék is egyaránt bűnösnek találta: 1979-ben halálra ítélték. Kegyelmet ugyan kérhetett volna, de ő úgy fogalmazott: Ártatlan vagyok. Ha kegyelemért esdek azzal kijelentem, hogy bűnös vagyok.

Érdekesség, hogy a második tárgyaláson kérte feleségül Carol Ann Boone-t, amikor a nő éppen mellette tanúskodott. (Az elvált édesanya még 1974-ben ismerte meg a gyilkost, amikor mindketten egy állami sürgősségi szolgálatnál dolgoztak.) A férfi egy floridai törvényt használt ki, ha két ember kimondja az igent egy bíró előtt, házastársnak minősülnek. Az rejtély, hogyan sikerült összehozni, de 1982-ben megszületett közös lányuk, Rose. Az asszony a kivégzésén már nem volt jelen, lányával együtt elbújt a kíváncsiskodók szeme elől.

A halálos ítélet jóváhagyásának kihirdetése után a bíró ezekkel a szavakkal búcsúztatta Bundyt:

Ön egy éles eszű fiatalember, jó ügyvéd lehetett volna magából, szívesen láttam volna a tárgyalóteremben, de ön egy másik irányba indult. [...] Szeretném, ha tudná, hogy nem táplálok gyűlöletet ön iránt.

A szörnyeteg kivégzése

Ted Bundy közel 9 évet töltött a halálsoron, ezalatt közlékeny lett és bevallott pár gyilkosságot, megpróbálta húzni az időt, hogy minél később végezzék ki. Halála előtt 30 gyilkosságot vallott be, de áldozatainak száma ennek sokszorosa lehetett. 

Az áldozatok fényképei, akiknek megölését beismerte

áldozatok Ted Bundy

Ted Bundy a floridai raifordi börtönben, 1989. január 24-én, helyi idő szerint 7:16-kor villamosszékben vesztette el életét. A börtön előtt ünneplő tömeg várta halálhírét. Mikor a fehér halottaskocsi elindult, mindenki számára egyértelművé vált: Ted Bundy halott. A tömeg ünneplésbe kezdett.

Holttestét elhamvasztották és kérésére egy ismeretlen helyen, Washington államban szétszórták. Így ért véget ámokfutása.

Néhány további érdekesség

Nem véletlenül lett a világ leghíresebb sorozatgyilkosa. Gondolom sokaknál felmerült a kérdés, hogy "Mégis mi különbözteti meg a többi sorozatgyilkostól?" Talán az, hogy Bundy karizmája hasonló volt az orosz Raszputyinéhoz. A tárgyalásain megjelenő lányok rajongtak érte, nagyon sokan kiálltak mellette, hittek neki. (Érdemes megnézni a korabeli interjúkat, a megkérdezettek többsége ártatlannak véli.)

Amivel még igazán kitűnt a többi sorozatgyilkostól, hogy nem volt visszahúzódó típus, szeretett a társaságok középpontjába lenni, ezért barátait nem kicsit döbbentette le, mikor kijelentették bűnösségét.

A bíróság döntése ellen leghangosabban talán Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának követői szólaltak fel. A felekezet tagjai közül nem kevesen annyira szerették, hogy kivégzése után is vallották ártatlanságát. 

És gondolom az is sokakban felmerül, hogy:"Miért volt ilyen szerencsétlen az FBI?" Ted Bundy a rendőrségen töltött ideje alatt pontosan tudta, hogy az államok rendőrségei nem működnek együtt, az ügyeket külön-külön oldják meg. Gyilkosságainál ezt az ellentétet használta ki, így sokáig nem kapcsolták össze, hogy egy ember áll a holttestek mögött.

A végére egy Ted Bundy idézetet:

A gyilkosok nem a sötétből bújnak elő, hosszú fogakkal és csöpögő nyállal. Az emberek nem is veszik észre, hogy gyilkosok vannak közöttük. Olyanokról akiket kedveltek, szerettek, akikkel együtt éltek, csodáltak, elképzelhető, hogy a legdémonibb emberek.

Nem kevés idő volt ilyen részletességgel elmerülni a témában, amennyiben tetszett itt tudtok csatlakozni a csoporthoz további hasonló tartalmakért: Történelmi Útravalók

Ted Bundy Volkswagen bogarát ma múzeumban őrzik

Volkswagen bogarát ma múzeumban őrzik
Kép: Wikipedia

"Mi sorozatgyilkosok a fiaitok vagyunk, a férjeitek vagyunk, ott vagyunk mindenhol." - Ted Bundy

Ez is érdekelhet: Halálraítélt gyilkosok utolsó mondatai

Kiemelt kép: WikiBio