A szaúdi nők élete...

A szaúdi nők élete...

A szaúdi királyságban nem könnyű nőnek lenni...

A feminizmus eredetileg az egyenlőségre tört, annak idején a nők felszabadításáról szólt, de ma a fejlett országok nőit már nincs hová felszabadítani, mert napjainkban ez már (több mint) megadatott, ezer és ezer törvény védi a jogaikat. Szaúd-Arábiában ugyanakkor csak álmodhatnak az egyenjogúságról és szabadságról, hiszen a férfiak gyámsága alatt élnek. Az utóbbi időben történtek némi lazítások az országban, illetve elmozdulás a modernizáció irányába, de amíg semmiben nem dönthetnek önállóan és a gyámsági rendszer érvényes, a valódi emancipáció csak ábránd marad a szaúdi nők számára. Helyzetük leginkább a rabokéhoz hasonlít (bár aranykalitkában), számukra olyan dolgok tiltottak, ami a magyar nők számára alapvetőek.

Nézzük a szigorú szabályokat, melynek betartását a mindenütt jelenlevő vallási rendőrség felügyeli!

A nemi alapon való megkülönböztetésben élen járnak, amellyel nap mint nap együtt kell élniük. De hogyan?

Gyám nélkül sehova!

A nők egyedül sehova nem mehetnek, ha elhagyják otthonukat, maguk mellé kell venni egy férfi kísérőt, úgynevezett mahram-ot, aki többnyire egy rokonuk. Az indoklás mindössze annyi, hogy felügyelet nélkül bűnbe esnének. Amennyiben önállóan intéznék dolgaikat, onnantól ők a felelősek minden történésért, mivel a férfiak nem tudnak uralkodni az ösztöneiken. Egy tinédzsert például csoportosan erőszakoltak meg, ám a bíróság mégis őt ítélte el, mert nem volt mellette mahram, vagyis a törvény szerint ő volt a hibás. A gyám jóváhagyása nélkül egy nő nem hagyhatja el az országot, nem kaphat munkát, férjhez sem mehet, nem léphet be egyetemre, de még rendőrségre sem, ahogy orvosi ellátáshoz is férfi hozzátartozó aláírása kell (életmentő műtétekhez is).

Öltözködés

A nőknek nyilvános helyeken kötelező a bokáig érő és karokat is elrejtő fekete köpeny, az abaja viselése, ami sem díszített, sem élénk színű nem lehet, nehogy magukra vonzzák a férfiak tekintetét. A fejüket az arcot takaró fátyollal kombinált fejkendővel kell eltakarniuk, a nikáb fontos része szaúd-arábiai kultúrának, a nők javarésze hordja, ami csak a szemeket hagyja szabadon. Az egyébként gyakori, hogy az abaja alatt nagyon csinos, márkás ruhákat, drága cipőket és ékszereket hordanak.

szaudi nők
Fotó: foter.com

Jogosítvány

Az országban élő nők fele rendelkezik autóval, azonban 2017-ig nem vezethettek, mindenhova fuvarozták őket (sofőr vagy családtag), ráadásul csak hátul ülhettek. 2018 júniusától  a jogosítvány már része a Mohamed bin Szalmán trónörökös nevéhez köthető reformoknak, melyek közé például a moziba járás tilalmának részleges feloldása is tartozik. Azonban felügyelőjük engedélyéhez még mindig szükségük van hozzá. Egyébként a nagy távolságok és a tömegközlekedés hiányos, illetve korlátozott használata miatt a jogosítvány ott sokkal fontosabb, mint mondjuk hazánkban. 

Tömegközlekedés

A vonaton csak elkülönített vagonban utazhatnak a mozdony végén, a legtöbb busztársaság pedig visszautasítja a nők szállítását. Leginkább gyalog, taxival vagy személyes sofőrrel közlekedhetnek, ha nincs jogosítványuk.

Válás

A férfiak feleségük jelenléte és értesítése nélkül is elválhattak, viszont 2019-től törvénybe iktatták, hogy szöveges üzenetben már értesíteni kell őket a családi státuszuk változásáról: "Ezzel lépést tettünk a női ügyfelek jogainak védelmében" - olvasható a szaúdi igazságügyi minisztérium honlapján. Válás esetén a fiúk 7 éves, míg a lányok 9 éves korukig maradhatnak az édesanyjuknál, utána automatikusan az édesapához kerülnek a saríára épülő igazságszolgáltatás értelmében. (Ott a törvény előtt nincs egyenlőség, míg nálunk a törvények szívesebben kedveznek a nőnek, mint a férfinak - bármilyen törvények. Mindezt úgy, hogy a hatalom birtokosai nagyrészt férfiak, és ők bizony hajlanak arra, hogy a nőket előtérbe helyezzék - de ha anyaságról van szó, pl. a bírónők álláspontja is automatikus.)

Munka

A saría nem tiltja a női munkavégzést, ha nem hanyagolják el mellette a családi kötelezettségeiket. Ugyanakkor szerény a választék: orvosok, ápolók, pedagógusok, illetve ritka kivételek a női politikusok és ügyvédek. Saját bankszámlájuk nincs és a pénzügyeket sem kezelhetik, extra juttatásokat sem kapnak és munkabérük is jóval alacsonyabb a férfiakhoz viszonyítva. Itt nemhogy kvóta, de gyakorlatilag a karrier is lehetetlen, hiszen a munkáltatónak egy csomó pluszt kell vállalnia (külön helyiség és bejárat, pihenőrész, stb.) Az oktatás színvonala is eltér a nemek között, jellemzően a nők az iskola, ritkábban főiskola után nem is dolgoznak.

Házasság

A lányok gyakran már tinédzserként elkelnek (ez az oka, hogy nem fektetnek hangsúlyt a tanulásra), ebből adódóan a korai terhesség és szülés rontja az egészségi állapotukat. A törvények tiltják az egyedülállóként való közeledést, általában a menyasszony családja keres udvarlót és szerződést köt a vőlegénnyel. A leendő házaspár ugyan találkozhat az esküvőig, de fizikai érintkezés nélkül és mindig családtag jelenlétében. A szaúdi nő csak egy férfihez mehet feleségül, míg a férfi négy nőt is elvehet.

Szegregáció

A legtöbb helyen nők és férfiak nem tartózkodhatnak egyszerre a muszlim törvények szerint, a nemek közötti nyilvános keveredésért akár le is tartóztathatnak. A szegregáció lényege, hogy elkerüljék az ismeretlen férfiakkal való érintkezést, ezért külön övezetek vannak. Ezt még az országba betelepülő nyugati cégek is betartják, mint például a McDonalds, Pizza Hut, Starbucks - csak a kórházak, bankok és hasonló létesítmények jelentenek ez alól kivételt. 

Ebben az országban a nőkkel szembeni büntetések nem feltétlenül igazságosak, peres ügyekben a nő szava feleannyit ér, az ítéletet pedig leginkább a hagyományok alapján hozzák meg. A vallási rendőrség már azért is büntet, ha nem takar eléggé a ruhája.

És mi történik, ha megszegik a szabályokat?

Szaúd-Arábia élen jár a halálbüntetések számát tekintve, illetve némi enyhítés 2020-ból, hogy "Szabadságvesztés és pénzbírság, illetve ezek kombinációja váltja fel a jövőben a fájdalmas és megalázó büntetést, a korbácsolást." (Ugyanakkor a testi fenyítés más fajtáit nem tiltották be.) 

Érdekes, hogy míg a világközösség keményen bírálja a szaúdi nők nem létező jogait, ők élik az életüket és tartják magukat az évszázados hagyományokhoz. Mit gondoltok erről?

Ez is érdekelhet! Elzárt és különös világ, ahol 25 millió embernek szigorú szabályok szerint kell élniük, melyhez a diktatúrában hozzátartoznak a tilalmak: Észak-Korea elképesztő korlátozásai

Kiemelt kép: Pixabay