Szabadság-szobor építése

Szabadság-szobor építése

Szabadság beragyogja a világot, ismertebb nevén a Szabadság-szobor, amely New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. A rézből készült kolosszust Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte. Az amerikai állam és a szabadság egyik leghíresebb szimbóluma lett az egész világ számára.


Franciaország részéről ez a gesztus nem csak diplomáciai, hanem belpolitikai jelentőséggel is bírt, hiszen az alkotással a politikai vezetők a még friss – III. Napóleon 1870-es bukásakor visszaállított – köztársasági államforma fenntartását kívánták demonstrálni.

Az Eugéne Delacroix által készített híres festmény – A Szabadság vezeti a népet – nőalakjáról mintázott emlékmű első, kisebb változata a párizsi Luxembourg-kertben került bemutatásra, az 1878-as világkiállítás során pedig a látogatók már a fej és a test egyes részeit is megcsodálhatták.

A gigantikus szobor 1884 nyarán már szállításra készen állt Franciaországban, a következő év júniusában pedig az Isere hajó fedélzetén – 350 darabban és 214 csomagban– épségben meg is érkezett az Egyesült Államokba. Összeállítása az alapzat elkészülte után kezdődött és négy hónapot vett igénybe: először az Eiffel tervezte vasszerkezetet állították fel, majd erre erősítették rá a külső részeket. Az emlékmű bal kezében a törvény táblája van, amelyre a Függetlenségi nyilatkozat elfogadásának dátumát (1776. július 4.) vésték. 


1886. október 28-án Grover Cleveland elnök adta át az amerikai nép számára. 

A szobor talapzatának építése, 1886.

286

Frédéric Bartholdi egy látogatóval pózol a Szabadság-szobor bal kezének készítésekor egy párizsi stúdióban, 1875.

295

1878. június 30-án Párizsban a világkiállításon mutatták be a szobor elkészült fejét a Trocadero palota kertjében, míg a szobor többi részét a Mars-mezőn állították ki.

294


A munkások rézlemezből kézzel kalapálták ki a szobor mind a 350 darabját, 1883.

297

A Szabadság-szobor kész darabjai Párizsban, 1883.

296

A Szabadság-szobor lábujjai és a fáklya a talapzat mellett, 1885 körül

291


A Szabadság-szobrot haditengerészeti tisztelgés mellett 1886. október 28-án Grover Cleveland, az Egyesült Államok elnöke leplezte le nézők előtt.

290

A szobor látképe a fáklyából, 1890 körül

292

Érdekesség

Eiffel zsenialitása révén kilátóként is funkcionált, pazar rálátást kínált New York városára és az Atlanti-óceánra. A szobor belsejében csigalépcső vezet a koronába és kezdetben a jobb karban lévő fáklya is nyitva volt a nagyközönség számára. A talapzat második emeletén múzeum található, amely a szobor történetét mutatja be.


 A szobor belsejében csigalépcső vezet a koronában levő kilátóhoz

296

146 lépcsőfokból áll, minden harmadik fordulónál pihenővel

287

Látogatók a Szabadság-szobor fejében, 1946. június 20.

293


25 ablaka van, 7 ága a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi

288

További érdekesség, hogy az 1984-es renoválás során a fáklyát le kellett cserélni a korrodálódás miatt, az eredetit viszont kiállították a múzeumban.

289

Ez is érdekelhet: Eiffel-torony építése vagy Eiffel-torony titkos apartman


Felhasznált források: múlt-kor, Érdekes Világ, Schuro blogja, Wikipédia