Stephen Hawking idézetek

Stephen Hawking idézetek

Stephen Hawking, a tudományos világ kimagasló alakját nemcsak bölcs meglátásaiért, hanem humoráért is imádjuk. 

A kutatói felfedezései vitathatatlanok, de a történelem emlékezetében talán olyan inspiráló figuraként is megmarad, aki abban is az élvonalban tudott maradni, hogy bár az orvosok mindössze két évet jósoltak neki, de a tudományt rácáfolva 76 évesen halt meg.

Minderről képes volt szellemesen megnyilvánulni, például, hogy a betegségének köszönheti karrierjét, mivel így felmentést nyert az egyetemi teendők alól (21 éves volt, amikor diagnosztizálták nála az ASL-t).

Óriási eredményeit talán csak emberi kvalitásai múlták felül, következzen hát néhány kevésbé ismert életről alkotott elképzelése, amit itt hagyott, hogy gondolkodjunk rajta.

Emberi természet 

- Az élet tragikus lenne, ha nem lenne vicces. 

- A csendes embereknek vannak a leghangosabb gondolataik.

- Észrevettem, hogy még azok az emberek is, akik azt állítják, hogy minden előre elrendeltetett, és azon semmit nem változtathatunk, körülnéznek, mielőtt átmennének az úttesten. 

- A mennyország egy tündérmese azoknak, akik félnek a sötéttől. 

Élet testi fogyatékkal 

- Kísérleti fizikusként nagyon nehéz hírnévre szert tenni. Általában egy nagy csoport tagjaként kell dolgozni egy évekig tartó kísérleten. Ezzel szemben az elméleti fizikus egyetlen délután alatt, vagy az én esetemben ágyban fekve ki tud találni valami érdekes ötletet, amelyet azután önállóan vagy egy-két kollégájával együtt papírra vet - és máris híressé válik. 

- Ha fogyatékkal élsz, az valószínűleg nem a te hibád, de nem jó dolog ezért a világot hibáztatni, vagy azt várni, hogy megsajnáljanak. Pozitívan kell hozzáállni és a legjobbat tenni az adott helyzetben, hogy magadra találj; ha valaki mozgássérült, nem engedheti meg magának, hogy pszichésen is sérült legyen. A testi fogyatékos embereknek olyasmikre kell összpontosítani erejüket, amelyek végrehajtását megmaradt képességeik lehetővé teszik. Attól tartok, hogy a Paralimpia számomra nem vonzó, de ezt könnyen mondom, mert soha nem szerettem az atlétikát egyébként. Másrészt, a tudomány egy nagyon jó terület a fogyatékkal élők számára, mert főként az elméről szól. Persze, a legtöbb, kísérleteket folytató munka kizárható az ilyen embereknél, de az elméleti munka szinte ideális. Saját fogyatékosságom nem jelent hátrányt a magam területén, amely az elméleti fizika. Sőt, segít megúszni az olyan oktató és adminisztratív munkákat, amelyekbe egyébként bevonnának. 

Fizika 

- A célom egyszerű. Ez a világegyetem teljes megértése, hogy miért olyan, amilyen, és miért létezik egyáltalán. 

- A fizika összes elmélete ideiglenes, amennyiben mind hipotézis csupán: sosem lehet bizonyítani őket. Akárhány ízben egyeznek is a kísérletek eredményei az elmélet jóslataival, sosem lehetünk biztosak benne, hogy a következő eredmény is alátámasztja majd az elméletet.

Tőzsde tipp

- Amikor előadtam Japánban, megkértek, hogy ne említsem az univerzum összeomlásának lehetőségét, mert hatással lehet a tőzsdére. Azonban mindenkit megnyugtathatok, aki aggódik a befektetései miatt: kicsit korai lenne az eladás. Ha az univerzumnak vége is lesz egyszer, az még 20 milliárd évig nem fog bekövetkezni. 

Időutazás 1.

- Még ha fel is fedeznek a jövőben valamilyen más elméletet, akkor sem hiszem, hogy az időutazás bármikor is megvalósulhat. Ha megvalósulhatna, akkor mostanra már elözönlöttek volna bennünket a jövőből érkezett turisták. 

Ugyanakkor: Időutazás 2.

- Az idő úgy folyik, mint egy folyó és úgy tűnik, mintha mindannyian kérlelhetetlenül haladnánk ezzel az időáramlattal. Az idő azonban más tekintetben is hasonlít a folyóhoz. Különböző helyeken, különböző sebességekkel folyik, és ez a kulcsa a jövőbe való utazásnak.

Időutazás 3.

- Egy fekete lyuk drámai hatást gyakorolhat az időre, jobban lelassítja, mint bármi más a galaxisban, ezáltal egy természetes időgéppé válik.

De: Időutazás 4.

 - Sajnálom, hogy csalódást kell okoznom a sci-fi rajongóknak, mert nincs lehetőség a fekete lyukakat más univerzumokba való utazásra használni. Ha beleugranál egy fekete lyukba, az energiád főbb tömege visszajutna belőle az univerzumunkba, és szétroncsolt formában tartalmazna információt arról, hogy ki voltál, de olyan állapotban, hogy azt nehéz lenne rekonstruálni. Ez olyan, mint egy enciklopédia elégetése. 

Mesterséges intelligencia 

- Moore törvénye szerint a számítógépek minden másfél évben megduplázzák a sebességüket és memóriájukat. A veszély az, hogy a számítógépek intelligenciát fejlesztenek ki és átveszik az uralmat. Az embert fékezi a lassú biológiai evolúció és nem tud majd versenyezni a mesterséges intelligenciával. 

Földönkívüli intelligencia

- Az én matematikai agyam szerint a számok önmagukban arra ösztönöznek, hogy teljesen racionális a földönkívüliek léte. Az igazi kihívás inkább az, hogy milyenek valójában. Elég csak magunkra nézni, hogy lássuk, az intelligens élet olyas valamivé is alakulhat, amivel nem akarunk találkozni. Azt hiszem, léteznek hatalmas hajóik, és felhasználták az összes erőforrását a bolygójuknak. Néhány fejlett idegen talán nomád lesz, meghódítható és gyarmatosítható bolygókat keresnek. Ha az idegenek meglátogatnak minket, az eredmény sokkal inkább olyan lesz, mint amikor Kolumbusz megérkezett Amerikába, ami nem volt valami kedvező az amerikai őslakosoknak.

Az emberiség jövője 

- Az emberi vonás, amelyen a leginkább változtatnék, az agresszió. A barlanglakó ősemberek korában ez előnyt adhatott a túléléshez, a több élelem, élettér vagy egy társ megszerzéséhez, akivel utódot lehetett nemzeni, de manapság félő, hogy mindannyiunkat elpusztít.

- Ha mi vagyunk az egyetlen intelligens faj a galaxisban, biztosítanunk kell a túlélésünket. Azonban jelenleg a történelmünk egyre veszélyesebb időszaka kezdődik. Fokozatosan növekszik a népesség, illetve a véges erőforrások kihasználása a Földön. Emellett egyre jobban fejlődik a technológiánk, amelynek segítségével a környezetet pozitív és negatív módon is változtathatjuk. Már az is elég nehéz feladat lesz, hogy elkerüljük a katasztrófát a következő évszázadban, nem beszélve az azt követő ezer, vagy egymillió évről. A hosszútávú túlélésünk szempontjából az egyetlen megoldás, ha felhagyunk azzal, hogy csak befelé figyeljünk és megkezdjük a terjeszkedést a világűrbe. Az elmúlt száz év során rendkívüli fejlődésen mentünk keresztül, azonban, ha a következő évszázadot át akarjuk vészelni, a jövőnk az űrben van. Ezért támogatom az emberekkel végrehajtott űrrepülések fejlesztését. Ha a következő kétszáz év során el tudjuk kerülni a globális katasztrófát, az emberi faj megmenekülhet, mivel addigra kijutunk a világűrbe. 

+1 inspiráló, amit érdemes naponta felidézni

- Ezért nem lehet határa az emberi igyekezetnek sem. Mind különbözőek vagyunk. Bármily rossznak tűnjék is az élet, mindig lehet egy célunk, amit sikerre vihetünk. Amíg élet van, remény is van.

Stephen Hawking-ot gyakran hasonlították Albert Einstein-hez, amit elmondása szerint sosem értett - a sors fintora, hogy éppen Einstein születésnapján érte a halál. Március 14. egyébként a nemzetközi π-nap dátuma is, nem mellesleg geek-ünnep is.

A kozmológia egyik legfontosabb kutatóját sokan a világ legokosabb emberének tartották, viszont ő ezt világéletében hárította. Elméleti fizikusként nem csak a tudományos életre hatott munkásságával, de felvállalta a tudomány népszerűsítését is laikusoknak, talán ennek is köszönhetően ismertsége jóval túlnőtt kollégái hírnevén.

Ha megnézed a következő videót, az pont olyan lesz, mintha a világegyetem működését értenéd, sőt... el is tudnád magyarázni. Ez roppant nagy dolog. Az ilyen fokú képesség (és szándék) arra, hogy valaki megossza a tudását, ma ritka kincs. Kezdődjön az utazás:

Felhasznált források: Moonson Info BlogWikipédia Kiemelt kép: Xi Ding - Twitter

Témába vág: Albert Einstein aranyköpései