Senki sem az, akinek hisszük...

Senki sem az, akinek hisszük...

Egy magányos főszereplő beilleszkedési gondokkal és számos komplexussal, aki nappal rendszergazdaként dolgozik egy kiberbiztonsági cégnél, míg éjszakánként igazságosztó hackerként tevékenykedik, hogy a világ egy szép hely lehessen.

Elliot képtelen normális szociális kötelékeket kialakítani, az emberekre is gépként tekint, feltöri őket. Megkérdőjelez mindent, ami körbevesz minket, és mi is minden részben sokkot kapunk, hogy mennyire valós témákat boncolgat.

A paranoiathriller nagyon izgalmas sorozat rengeteg váratlan fordulattal, a története pedig nemcsak valóságos, hanem tanulságos, ami akár életünkben is megtörténhet.

Elgondolkodtató idézetek, melyek kritikák is:

- A fantáziánk könnyen értelmet adhat a világnak, és kényelemmel helyettesítheti a nyers valóságot.

- A legtöbb embert könnyű megfejteni. Ha meghallgatjuk őket, ha figyelünk, a gyengeségeik neontáblaként villognak a homlokukon.

- Akkor fordulunk az erőszakhoz, amikor elakad a kommunikáció.

- Mindenki lop. Ez így működik. Azt hiszed, az emberek pont azt kapják, amit érdemelnek? Nem! Túl- vagy alulfizetik őket, és mindig lesz valaki, akit lóvá tesznek. Én is lopok, fiam, de nem kapnak el. Ez az én szerződésem a társadalommal. Ha elkapsz, amikor lopok, akkor dutyiba megyek. De ha nem tudsz, akkor kiérdemeltem azt a pénzt.

- Miért küzdünk olyan keményen, hogy elfedjük, kik vagyunk? Vagy éppen akkor vagyunk önmagunk, amikor felöltjük az álarcot?

- Mindennap pusztítjuk önmagunkat. Kiretusáljuk a hibáinkat, átszerkesztjük, amit utálunk magunkban és módosítjuk, amit mások gyűlölhetnek. Rendezzük az identitásunkat… megfaragjuk, leszűrjük.

- Adj fegyvert egy férfi kezébe, és ki tud rabolni egy bankot. Vagy adj neki egy bankot, és kirabolhatja a világot.

- Őszintének lenni magaddal az igazi bátorság.

- Döntések… Ekörül forog minden. Az igenek és nemek körül. De mi döntünk róluk, vagy pedig ők rólunk?

A sorozat meglepően realistán kezeli a kiberbűnözést, kellő szakmaisággal mutatja be a hackelés világát, amelyben nem látunk szódásszemüveges gazembereket szakembereket, akik egy nyomorult Word fájlban törik fel a Pentagont. Pont ezért laikusként rengeteg hasznos infót tudhatunk meg, mint például melyek azok a rizikófaktorok, amit felelőtlenül használunk.

Ne oszd meg a közösségi médiában!

A filmben a főszereplő gyakran igénybe veszi a szociális háló segítségét, hogy minél többet tudjon meg egy adott személyről vagy témáról. A talált információkat jelszavak feltörésére vagy támadásra használja. (Minél többet elárulunk magunkról, annál sebezhetőbbek vagyunk!) 

Erős jelszavakat használj!

Sok áldozat kárára írható, hogy szörnyen gyenge jelszavakat használ (ami valamihez köthető vagy könnyen megjegyezhető), ezzel megkönnyíti a behatolást, ráadásul ugyanazt alkalmazzák több helyen. Kerüljük a szótári szavakat, legyen véletlenszerű és összetett, ne feledjük, hogy ez az elsődleges védelmünk a virtuális bűnözőkkel szemben! Soha ne használjuk ugyanazt a jelszót több helyen - ahogy más kulcsot használunk a lakásunkhoz, kocsinkhoz, postaládánkhoz, akkor miért helyettesítenénk az online platformon eggyel? Amint egy hacker hozzáfér, végigpróbálja, hogy milyen más további fiókhoz tudja még csatlakoztatni. A lehető legtöbb helyen használjuk a kétszintű azonosítást, amivel még akkor is meg tudjuk védeni felhasználói fiókunkat, ha megszerezték a hozzá tartozó felhasználónevünket és jelszavunkat.

Tipp: Számok, szimbólumok, vegyesen kis- és nagybetűk használatával megnehezítjük a jelszavunk kitalálását vagy feltörését - például nyolc karakternél 6 kvadrilliónál is több lehetséges variáció van. Próbád ki saját kombinációdat: jelszó generátor

Legyen csalás érzékelő radarod!

Eliot a sorozatban felhívta a kiszemelt személyt azzal az ürüggyel, hogy a bank csalásellenes biztonsági részlegéről keresi, mert illetéktelen kezekbe kerültek a számlaadatai, ezért ellenőriznie kell néhány információt. A részadatokkal (háziállatának a neve, lakcíme, kedvenc csapata) és egy szótáras brute-force támadással kettő perc alatt feltörhető. (Egyébként ezek a Facebookról sem nehezen összekaparható morzsák, az embereknek közléskényszerük van.) Vagy gondoljunk csak a "pénzosztós nyereményekre" a közösségi oldalon, a trükkjéről itt írtunk: Adathalászat

Ne csatlakoztass idegen eszközt a számítógépbe!

Egy látszólag művész ingyenes CD-t osztogatott a járókelőknek, amelyek azonban nem zenét tartalmaztak, hanem rosszindulatú programokat. A számítógépbe helyezés után a fekete kalaposok (vagy cracker) átvették az irányítást és az infókat zsarolásra használták. Egy másik "show"-ban a vállalat parkolójában helyezték el abban a reményben, hogy valamelyik kíváncsi alkalmazott majd felveszi és behelyezi a céges számítógépbe... Kerüld az ismeretlen eszközöket (DVD, pendrive, külső winchester, stb)!

Nyilvános Wi-Fi

Ha ingyenes (soha semmi nincs ingyen!) publikus Wi-Fi hálózatra csatlakozol, a biztonságod lesz az ára. A böngészés során megadott adataid nem titkosított csatornán közlekednek, ezért viszonylag egyszerű kideríteni, hogy milyen oldalakat látogatsz, de belenézhet az üzeneteidbe, vagy akár megszerezheti a jelszavaidat is (mindent naplózni lehet, amit csinálsz). Az meg külön ijesztő, hogy informatikai tudásra sincs ahhoz szükség, hogy bárkit lehallgass, léteznek ugyanis ingyenesen letölthető alkalmazások (mint például a Wireshark), ahol egyszerűen csak rá kell kattintani az "adatgyűjtés" gombra. Kerüld a kényes látogatásokat nyilvános WiFi-ről (netbank, webshop vásárlás, Facebook, e-mail, stb), gondolj rá úgy, mint egy nyilvános beszélgetésre!

Mi a különbség a hacker és cracker között?

A médiának felróhatóan összemosódtak a fogalmak, holott a hacker intellektuális beállítottságú, a cracker pedig a kalóz. Előbbinek jóval magasabb szintű a tudása, és akárcsak az informatikán belül, itt is több területre szakosodtak, gondoljunk csak például az etikus hackerekre, míg a cracker kivétel nélkül rombol.

Témába vág: A meghackelt ember