Románia a '80-as években

Románia a '80-as években

Nicolae és Elena Ceaușescu Románia teljhatalmú urai voltak, de nem volt elég, hogy ők vezették az országot, annak nagyhatalommá is kellett válnia. Az államadósság letörlesztésével végképp nyomorba taszították a lakosságot.

Az 1980-as évtized Románia egész kommunista korszakának talán legsötétebb fejezete. 

Törvényben iktatta a különféle társadalmi rétegeknek, hogy mennyi élelmiszert fogyaszthatnak el - szállóige volt az "utolsó román király" nejének kijelentése, amely szerint akkor is megfizetik a tartozást, ha a nép füvet eszik. 1988 szilveszter:

Ceausescu vacsora
Kép: Országos Levéltár (Románia)

A család saját ellátására külön földeket műveltetett, főleg kedvenc villájuk (Snagov) környékén, élelmiszereik más részét külföldről hozatta, a legdrágább és a legjobban ellenőrzött fajtából.

Ceausescu dőzsölt, Románia éhezett

Egyre több román szenvedett az alultápláltság következményeitől, az élelemért való küzdelem első számú elfoglaltsággá vált, az emberek hosszú órákat töltöttek tömött sorokban együtt. Itt éppen cukorra várnak, májustól az adag havonta egy kiló volt, kuponnal:

Bukarest, 1982. 

Bukarest, cukoradag
Fotó: Andrei Pandele 

1984. Bukarest "szupermarket" 

Ceausescu szupermarket 1984
Fotó: muzeuldefotografie.ro 

1986. Bukarest könyvesbolt 

Bukarest könyvesbolt 1984
Fotó: muzeuldefotografie.ro 

Bukarest piac 1984-1986 

Bukarest piac 1984-1986
Fotó: muzeuldefotografie.ro 

Az élelmiszerek (tej, kenyér, hús, cukor és egyebek) racionalizálása 1981-ben kezdődött, majd egyre jobban csökkentek a fejadagok - még jegyre is nehéz volt beszerezni.

A tömegközlekedésre akár több órát is várni kellett, így gyakran annyira zsúfolt volt, hogy csak nyitott ajtókkal tudott közlekedni.

1982. Bukarest, 41-es villamos 

Bukarest közlekedés 1982
Fotó: Andrei Pandele

Bukarest, 1984. - buszok

Bukarest közlekedés 1984
Fotó: Andrei Pandele
Bukarest közlekedés 1984
Fotó: Andrei Pandele
Bukarest közlekedés 1984
Fotó: Andrei Pandele

A fotók a kommunizmus "aranykorában" készültek, melyek rögzítik a szegénységet, a nyomorúságot, de különösen azt, ahogyan a románokat megalázták, és kénytelenek voltak részt venni diktátoruk hatalmi játszmájában.

Mai Manó Blog Ház: Ezek a fényképek nem a hatalom hivatalos termékei, hiszen a "Kárpátok géniusza" ideje alatt a mindennapi életet úgy kellett bemutatni, hogy szépnek és vidámnak tűnjön. A fotográfiának volt államilag elfogadott és támogatott formája, a Művészi Fotográfusok Szövetségének (AAP) tagjai. A hatalom biztosította az anyagokat, cserébe kontroll alatt tudta tartani azok tevékenységét.

Andrei Pandele, az egykori AAP-tag így emlékezett vissza: 1981-ben megtudtam, hogy Ceaușescu úgy döntött, lerombolja a város egy részét, a projekt megalomániájával együtt növekedve bontakozott ki, ahogy a történelmi központ egyharmadát lerombolta. Úgy döntöttem, hogy ez nagyon rossz, de van, ami még rosszabb, az, hogy 22 millió ember életét is tönkretették. Úgyhogy elkezdtem fényképezni a mindennapi életet. Magabiztos voltam. Ne rejtsd el, ha nem akarod hogy rajtakapjanak.

A középpontban az ember áll, aki nem csak elszenvedője a mindennapos megpróbáltatásoknak és nehézségeknek, hanem aktív cselekvő, aki képes felülemelkedni a körülményeken – embereket látunk, akik a hétköznapi élethez legszükségesebb tárgyakat (bútor, tükör, vécépapír) kincsekként szállítják; akik komoly veszélyeket vállalnak egyszerű céljaik elérésének érdekében (a buszból kilógva eljutni egyik pontból a másikba vagy felmászni az antennára egy tévéadó befogásának reményében); akik szinte nincstelenül is tudnak boldogok lenni (hóban, fagyban megesküdni vagy játszani). A háttérben azonban nincs mozgástér, a románok életét a három f-fel kezdődő fogalom uralja: foame, frig és frica, azaz éhség, hideg és félelem.

1986. szeptember, Bukarest, Politehnica metróállomás 

Bukarest metró 1986
Fotó: Andrei Pandele

Az embereket leküldték a peronról, mert az államfő át akart menni a metrón. 

1980 és 1989 között sok munkást helyeztek át és küldtek dolgozni oda, ahol az államnak épp szüksége volt rájuk, főleg az ország gyors iparosítása érdekében. Ez az időszak a gazdasági válság, a mindenféle hiányok, a fűtetlen lakások korszaka, és ugyanakkor kezdődtek az áramszünetek is, a gazdaság javára.

1987. június, Bukarest

Románia 1987
Fotó: estost.net

A forgalmat szabályozták, mert a diktátor és felesége helikopterrel halad el az Athenae Palace Hilton Hotel felett. Fotó: Andrei Pandele

Kinek a bűne, hogy az embereknek nincs mit enniük?

A lakosságnak a "kereskedelmi tolvajok" miatt nincsenek élelmiszerei. - nem ritkán őket hibáztatták az élelmezési hiány miatt.

Főtér Románia: Gheorghe 1987-ben, Bukarestben végezte el a Közgazdaságtudományi Akadémia (ASE) kereskedelmi karát. Mivel az egyetem 4. évében megnősült, két közeli munkahelyet kellett találnia – a személyije elsőbbséget adott. Megkülönböztetett munkahelyként az Állami Kereskedelmi Vegyesvállalatnál kapott állást, ami többek között élelmiszerekkel látta el a város egész kereskedelmét. A megrendelések összeállításával, az áruk elosztásával foglalkozott az üzletek és a vendéglők számára. Cernavodă akkor kiváltságos helyzetben volt, ott épült az atomerőmű. Nem a Securitate, hanem a Milícia volt az a hatóság, amelytől az összes kereskedő félt. - emlékszik vissza, majd így folytatja: 

Az emberek, mint sokan mások, kisebb ügyleteket hajtottak végre, hogy legyen este mit az asztalra tenniük. Hol ez-az tűnt el egy üzlet raktárából, hogy néhány grammal volt több a számlán, elloptak egy-egy kiló húst. 

Részt vettem egy pincérnő nyilvános perén, akit egy rosszul kiállított számla miatt állítottak bíróság elé. A bírói testület a polgármesteri hivatal üléstermébe jött és a per mindenki előtt zajlott. Összegyűjtötték a város kereskedőit, a kereskedelmi vállalat dolgozóit, megtartották a pert és börtönbüntetést szabtak ki. Példát akartak mutatni, hogy megfélemlítsék az embereket és elültessék a gondolatot, hogy miattuk nincs az embereknek mit enniük. - eleveníti fel George. Azok az emberek tényleg dolgoztak.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Hogyan dolgoztak a románok 1989 előtt?

A mezőgazdasági munkák a diákok és a tanárok kötelezettségei közé tartoztak, ezért az iskolákat nem szeptemberben, hanem legkorábban októberben, de gyakran novemberben kezdték, addig a földeken dolgoztak. Ugyanakkor a munkások számára a munkaidő a megengedett kereteken túl nemcsak a szombatokat, de alkalmanként a vasárnapot is magába foglalta, ennek tetejébe ott volt az úgynevezett "hazafias munka", így pihenésként részt vettek a betakarításban.

Románia, 1980-as évek 

Románia mezőgazdasági munkák
Fotó: Andrei Pandele
Románia mezőgazdasági munkák
Fotó: Andrei Pandele

Ceaușescu nem törődött az egészségüggyel, ennek rendkívül súlyos következményei még napjainkban, a járvány idején is érezhető. Nem szerezte be az országa számára létfontosságú gyógyszereket és elrendelte, hogy a 70 évesnél idősebb betegek nem részesülhetnek háziorvosi, illetve kórházi kezelésben. 

Az antibiotikumokat egészen sokáig nagyon régi berendezésekkel gyártották. Krónikusan hiányoztak a modern gyógyszerek és felszerelések.

Románia egészségügy 80-as évek
Fotó: Online fotókönyvtár a román kommunizmusról

A kórházakban nyomorúságos körülmények voltak, gázkályhák, elavult eszköztár, tömegesek voltak a kórházon belüli fertőzések. A rendelőkben még rosszabb volt a helyzet. 

Főtér.ro: Camelia emlékszik, hogyan főzte ki a fecskendőket – míg a kórházakban még csak-csak akadt egy sterilizátor, a rendelőkben vagy a kisebb kórházakban kis inoxtálkában főzték ki, gézbe csavarva, néha villanyfőzőn. Arra is emlékszik, hogy egy nőgyógyász ugyanazt a gumikesztyűt használta az összes páciensénél, amíg el nem szakadt. Jóddal fertőtlenítette. Camelia részt vett az ügyeleti üléseken és egyes orvosok forradalmárabb lelkűek voltak és azt kérdezték, miért ne jelentsék, ha valaki akut vastagbélgyulladásban meghal. De ha mégis megtették, az orvosokat megbüntették.

Fogamzásgátlást és abortusz

A "Kárpátok géniusza" véleménye szerint: A méhmagzat a teljes román társadalom tulajdona. Bárki, aki kihúzza magát a gyermekvállalás kötelezettsége alól, megsérti a nemzeti kontinuitás törvényét. 

A románok – Ceaușescu szerint – számban kevesen voltak: egy NAGY Romániának több lakosra volt szüksége: 

Románia 80-as évek esküvó
Fotó: Andrei Pandele
Románia esküvő 80-as évek
Fotó: Andrei Pandele

A gyárakban dolgozó nőknek havonta kellett nőgyógyászati vizsgálatokon részt venniük, hogy a doktorok dokumentálni tudják ki és mikor esik teherbe. Ezzel a lépéssel tudták a legjobban ellenőrizni az abortuszellenes törvény betartását.

Ám mindez nem volt elég, a Kondukátor megparancsolta, hogy minden nőnek legalább négy (később öt) gyermeket kell szülnie 40. születésnapjáig. Ha erre nem volt képes, akkor nagyon magas adót kellett fizetnie. A születésszabályozási törvények pont akkor léptek életbe, amikor a lakosságnak egy új veszéllyel, az élelmiszerhiánnyal kellett szembenéznie, ezzel el is érkeztünk cikkünk kezdetéhez.

Számottevő mennyiségű kép nem készült, mert a Securitate (a román titkosrendőrség) mindenhol jelen volt.

Témába vág: Ceausescu palota vagy "Cokettő" Jelena

Felhasznált források: Wikipédia, arg.ro, aktual24.ro, még több fotó: Andrea Pandele