Régi TV szignálok eredetije

Régi TV szignálok eredetije

Az elektronikus zene német úttörői a '80-as években nagyon népszerűek voltak az MTV zenei szerkesztőinél, a műsorok szignáljaihoz kevesek által ismert lemezekről válogattak.

Nem tudod, hogy ismered, de ismered, a dallama pedig sunyin foglalja a helyet az agyadban.

Tarts velünk!

A Hét (1970-2003) korszakalkotó jelentőségű közéleti műsor volt, amely vasárnap esténként került adásba. Kül- és belpolitikával foglalkozott, ami sokszor a rendszer határait feszegette. A hírmagazin 1981-től Vangelis 1979-es "Opera Sauvage" albumának L'enfant című tételével kezdődött.

A következő dalt címről talán sokkal kevesebben ismernék fel, mint ahányan valójában hallották. 

Használta a BBC világhíradója is, akárcsak az MTV regionális híradója (bár ők jogtalanul), és tényleg simán lehetne Vangelis, Jean-Michel Jarre vagy bármelyik szintivarázsló szerzeménye – ha nem Presser Gáboré volna.

Pici bácsi a legtermékenyebb és legsokoldalúbb magyar dal- és zeneszerzők palettájához tartozik, 1982-es Electromantic albumának egyik száma a La Baletta No. 2, amely eredetileg a Próba című balett számára készült.

Az állami tévé egykori érdekvédelmi magazinjának betétdala volt valószínűleg a legismertebb zene, amit felhasználtak az MTV-nél - a Rolling Stones rockcsapat Undercover Of The Night kezdő taktusairól van szó.

A Parabola külpolitikai műsornak indult, majd az Árkus József vezette szatirikus adásokban nemcsak a belpolitika kapott teret, hanem a humor és a fedetlen keblek is. Merészen pimasznak számított akkoriban és rendkívül népszerűnek. A szignálját italo disco slágerből ollózták ki - Spagna: Call Me

A Parabola szilveszteri különkiadása volt a Szuperbola, melynek főcímzenéje a német Twins slágeréből, a Time Will Tell-ből való.

A Szeszélyes évszakok első epizódját 1981-ben indította útjára az MTV, népszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy 24 évig repertoáron volt, ráadásul a kereskedelmi televíziózás történetének legmagasabb nézettsége is az egyik részhez köthető. Az évente négy adással jelentkező szórakoztató műsor hatalmas sikere elsősorban a fanyar humoráról híres Antal Imre emblematikus alakjának köszönhető, ugyanakkor a kabaré-jelenetei egy új humorista generációt is kitermelt. A főcím zenéje Rick Wakeman 1979-es Rhapsodies című albumának nyitó kompozíciója, a Pedra de Gavea.

A műsor, amelynek kezdetéről tudtad, hogy fellőtték a pizsamát - amúgy sem gyereknek való látvány a délszláv háború vagy a Ceauşescu-per (itt írtunk az előzményekről: Románia a '80-as években). A színvonalas külpolitikai műsor 1981-ben került először képernyőre, a világlátott szerkesztők a nagyvilág legkülönbözőbb pontjairól tájékoztatták a nézőket. Jellegzetes intrója a Tangerine Drea zenekar Choronzon című száma volt, ugyanakkor a szignál mellett a képi anyag is érdekes.

Egy Youtube kommentből kiderült, hogy az utolsó képkockáig hazai alkotás, az egyik készítő reagálta: "A főcím rendezője Gém György, az operatőre Szabó Gábor, én pedig a gyártásvezetője voltam. Teljes egészében itthon 35 mm-es filmre  forgattuk. A főpostán a csőposta képeket, a metróban az alagút képeket a SZÁMALK-ban az írógépes snittet (a háttérben az akkori szekrénnyi számító gépekkel). A kamera objektívjének a képét a IV-es stúdió kamera tárában vettük fel. A szem pedig egy világosító kolléga szeme. A mozgást úgynevezett pixillációs technikával hoztuk létre."

Az '90-es évek kezdetén futó Ez+Az leginkább a Déri János által vezetett Pocsék Áruk Fóruma rovata révén emlékezetes. A szórakoztató műsor betétdalát italo disco slágerből ollózták össze - Mozzart: Money 

ADALÉK

Talán a legjobban eltalált magyar főcímzene Rockenbauer Pál ismeretterjesztő sorozatát vezette fel - az erdélyi népdalt a Muzsikás együttes adja elő. "Sohasem tudtam megérteni azokat, akiknek csak az a szép, ami messze van, és érdektelennek, unalmasnak tartják azt, ami itthon van; bár rendszerint éppen ezek azok, akik nem is tudják, mi van itthon.” - Rockenbauer Pál 1970

Ez is érdekelhet! Az 1965-1996 között Kudlik Júlia által vezetett Delta közismert, ám a főcím nyitó képsorairól már kevesebben tudnak: Delta legendás intrója

Kiemelt kép: TV Híradó, Felhasznált források: Recorder.blog, Player, Wikipédia