A ragyás kaszás: fekete himlő

A ragyás kaszás: fekete himlő

Jobb időkben évente csak millióval irtotta az emberiséget, de a túlélők sem örülhettek, mert ennek sokszorosára rúgott azok száma, akiket egész életére elcsúfított és/vagy megnyomorított a himlő.

A cikk Dr. Hőss Károly, egészségügyi szakértő által jóváhagyva.

Kétségtelenül egyike a legocsmányabb betegségeknek, ráadásul lefolyása rendkívül látványos volt. Lappangási ideje hosszú, ami remek előfeltétel a gyors terjedéséhez. 

Ha szörnyű betegségekre gondolunk a múltból, akkor jobbára a pestis jut eszünkbe, talán a járványos gyerekbénulás, esetleg spanyolnátha vagy torokgyík, de a fekete himlő nem kap megfelelő "elismerést", amikor a "tömeggyilkosokról" beszélünk.

A cikk apropóját talán a következő szám indokolja meg a legjobban: csak a 20. században, amikor már rendelkezésre állt a himlő elleni hatásos vakcina, 300 - 500 millió ember esett áldozatul ennek a betegségnek... Álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk bele ebbe az óriási számba. Több embert pusztított el, mint az összes diktátor, háború, népirtás és a spanyolnátha együttvéve. - írja az mrns.hu, melyből később még idézünk (a weboldal hitelesítve az egészségügyi információbiztonságnak, itt ellenőrizhető: Hungarian code).

A betegek 80%-a 5 éves kor alatti gyermek volt, és minden harmadik túlélőnél részleges vagy teljesen vakságot okozott a szövődményei miatt. Volt néhány kultúra, ahol el sem nevezték az újszülötteket, mert a halálos kimenetelű gyermekbetegségek elkerülhetetlenek voltak.

Még ha túl is éled, akkor is viseled a nyomait

A fekete himlő vagy latin nevén variola vera cseppfertőzéssel terjed, kizárólag emberről-emberre.

Két vírusvariánsa létezik:

- a nagy járványokért felelős major Variola, amely rosszabb mutatókkal bír, a fertőzötteknél átlag 20-40 %-os halálozási arány

- az "enyhébb" Variola minor, amely sokkal kisebb mortalitásért felel, "csupán" néhány %-os a halálos áldozatainak a száma.

A lappangási idő alatt nem fertőző, a kiütések megjelenésétől egészen a pörkök leválásáig azonban igen. A cseppfertőzés által és a bőrön tapasztalt elváltozások érintésével terjedő fekete himlő rendkívül ragályos betegség volt. 

Miután a vírus részecskék bejutnak a légutakon keresztül a tüdőbe és elérnek a nyirokcsomókba, ahol sokszorozódnak, a véráramba kerülve a lépen, májon, csontvelőn áthaladva szintén szaporodnak. A fekete himlő fertőzés kezdeti tünete a magas láz és végtagfájdalom - nagyon hasonlítanak az influenzára. A lappangási ideje két hét is lehetett, majd a bőrön megjelentek a gombostűfejnyi lapos foltok (először az arcon aztán az egész testen), amelyek hólyaggá, illetve gennyes búbokká alakultak (óriási fájdalmakkal járt).

himlőkiütés kialakulása
SlideServe

Ezután kezdődött a túlélőknél a pörkösödés, vagyis a sebgyógyulás. A fertőző képesség a kiütések megjelenésétől a pörkök leválásáig tart, ez az időszak általában három hétre tehető.

Amikor a kiütések leszáradnak, hamar láthatóvá válik a betegség maradandó hatása, himlőhelyek általában az arcon, amelyet a népnyelv "ragyaként" ismer.

Sztálin 7 éves korában lett himlős, a betegség miatt az egész arcát beborították a sebhelyek – időskori képein jól láthatóak a kialakult gödrök (egyébként folyamatosan retusálták).

Sztálin
Fotó: Getty Images

Gyakori szövődmény az egyik vagy mindkét szem elvesztése (a 18.-19. században a vakok egyharmada himlő miatt vesztette el látását), néha a haj teljes vagy részleges kihullása, alkalmanként súlyos végtagtorzulások.

Kölcsey Ferencet is a himlő vakította meg fél szemére - állapota hozzájárult visszahúzódó egyéniségének kialakulásához.

Kölcsey Ferenc
Kép: Franz Eybl litográfiája Kölcsey Ferencről

Fontos szerepet játszott a történelmünkben, gyakorlatilag az emberiség legnagyobb gyilkosával állunk szemben.

A himlő vírusa évezredekkel ezelőtt ugorhatott át az emberre az eredeti gazdaállatról (ami TALÁN egy rágcsáló lehetett). Azt nem tudni, hogy pontosan melyik állat volt a vírus forrása, és mikor került át először az emberre - ami bizonyos, hogy V. Ramszesz himlőben halt meg időszámításunk előtt 1145-ben, ennek nyomai múmiáján találhatóak.

V. Ramszesz
Egypt Museum

A pestistől eltérően a vírus nem periodikusan fellángoló járványokat okozott, hanem folyamatosan tizedelte a népességet.

A pestis, bár szörnyű hatással járt, de mégiscsak időszakos betegség volt (bármennyire is drámaiak voltak az egyes járványok, összességében kevesebb áldozatot szedett), a himlő ezzel szemben endemikus volt, és évezredeken át folyamatosan fertőzött. Földműveseknek és uralkodóknak egyaránt szembe kellett néznie a ténnyel, hogy az életük során nagy valószínűséggel megkapják a betegséget, és jó eséllyel bele is halnak.

A királyi családok, angol, francia, orosz uralkodók is áldozatul estek, II. Péter történetesen esküvője estéjén hagyta itt a földi világot, 1730-ban. 

I. Erzsébet angol királynő himlő túlélő volt, ha belehalt volna huszonévesen, Anglia történelme egészen máshogy alakult volna, valószínűleg utána a katolikus Stuart Mária került volna trónra.

Az újvilágban megjelenő Variola-vírus borzalmas pusztítást vitt végbe: Kolumbusz, majd később Cortez látogatása után az általuk meghódított területek népességének 80-90%-a pár évtized leforgása alatt egyszerűen eltűnt. Ez persze két óriási jelentőségű következménnyel járt: megkönnyítette az európai gyarmatosítók dolgát (gyakorlatilag az ölükbe hullott az újvilág), valamint a munkaerő eltűnése miatt elősegítette az afrikai rabszolga kereskedelmet (hozzájárulva ezáltal a Fekete Kontinens civilizációinak eltűnéséhez).

Vallások és az orvostudomány is próbálkozott a betegséget megmagyarázni, és a hatása ellen felvenni a küzdelmet. Az első orvosi himlőellenes eljárás a varioláció volt, amelyet Kínában fejlesztettek ki a 10. században. Himlős betegtől származó gennyet karcoltak bele egészséges emberek bőrebe, ezáltal megfertőzve őket ("egy csík himlőt kérnék" mondták akkoriban). Máig nem ismert okból a halandóság mindössze 2%-os volt az átadott fertőzésen, és a túlélők egész életükre ellenállóvá váltak a vírussal szemben, de az így kezelt emberek képesek voltak terjeszteni a kórokozót. Nem nyújtott steril védettséget és segítették az újabb és újabb járványok kialakulását.

Edward Jenner, angol sebész hozta létre a világ legelső oltóanyagát

Az első igazán nagy áttörést Edward Jenner munkássága hozta, 1778-ban. Egy tehenészlány megjegyzése, miszerint ő már nem kaphatja el a himlőt, mert átesett a tehénhimlőn, vette rá, hogy e téren kísérletezésbe kezdjen. Hogy bizonyítsa ezt az elméletet, tehénhimlő váladékával megfertőzött egy nyolc éves kisfiút az emberi himlő ellen. (Akkoriban nem akadékoskodtak, amikor emberkísérletekről volt szó, csak mentsék valahogy az életeket.) Később, a gyermek himlővel megfertőzve immunisnak bizonyult a betegséggel szemben. Ez az eljárás hozta meg az első reménysugarat, hogy a vakcinával megfékezhető a járvány és bebizonyosodott a vakcinázás jelentősége, melyet azóta is alkalmaznak a fertőzések elleni védelemben.

Ám az oltás nem volt még teljesen tökéletes, mert nem mindenkinek adott egész életre szóló védettséget (maga Lincoln elnök is megbetegedett himlőben a Gettysburg-i beszéd után). A védőoltást néhány évtizeddel később lecserélték, de maga az elv sikeresnek bizonyult. Azért is fontos, mert ez a vírus felelős a vírus elleni oltások kidolgozásáért, és ez az első - és egyelőre egyetlen "faj" (a vírusok besorolása érthetően nem egyszerű), amelyet az ember szándékosan irtott ki. Akik bevállalták az új eljárást, örökre védettséget szereztek a himlő ellen. 

A Snopes (tényellenőrző) szerint a fénykép az 1900-as évekből származik, Dr. Allan Warner készítette a leicesteri kórházban. Két 13 éves fiút láthatunk, a jobb oldali gyermeket még csecsemőként beoltották feketehimlő ellen, a másikat azonban nem, szülei oltásellenesek voltak. A srácok ugyanazon a napon, ugyanott voltak kitéve a fertőzésnek.

fekete himlő
Wikimedia

A vírus akkor került újra a figyelem középpontjába, amikor 1947-ben új járvány tört ki New Yorkban.

Az Egészségügyi Világszervezet 1953-ban határozta el, hogy kiirtják a vírust, és elképesztő erőfeszítések eredményeképpen a Variola eltűnt a bolygónkról. 

1967-ben a WHO egészségügyi világszervezet összehangolt tervet készített a fekete himlő kiirtására. 

1966, készül a stratégia a fekete himlő kiirtására, bal szélen Donald Henderson, amerikai orvos és járványkutató, aki annak idején kulcsszerepet játszott a fekete himlő felszámolásában.

Donald Henderson
Fotó: Wikimedia Commons

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Donald Hendersont választotta a fekete himlő elleni globális harc vezetőjévé. Kevesen bíztak sikerében, ám az orvos a járványgócok izolálására összpontosított, és a tömeges vakcinálás helyett célzottan oltatta be az embereket.

A sikeres kampány visszaszorította betegséget Afrika szarvára, ahol 1977-ben, Szomáliában regisztrálták az utolsó megbetegedést. 1978 pedig az első himlőmentes év lett volna az emberiség történelmében, ha egy professzor hibájából nem fertőződik meg két munkatárs egy birminghami laborban, közülük az egyik meg is halt (a professzor pedig öngyilkos lett).

Jenner elmélete alapján kifejlesztett védőoltásnak és az ENSZ törekvésének hála végleg sikerült felszámolni a fekete himlőt. A WHO 1979-ben a természetben kiirtottnak nyilvánította a fekete himlő kórokozóját, ezzel okafogyottá vált a himlő elleni védőoltás is.

A WHO 1966-tól 1980-ig tartó globális erőfeszítéseinek összköltsége 300 millió dollár volt - csaknem 200 ezer ember dolgozott a világ több mint 70 országában, és 2400 millió dózis védőoltást használtak fel.

Ez a betegség az első, amelyet A VÉDŐOLTÁSOKNAK HÁLA sikerült teljesen felszámolni!

A kevésbé fertőző tehénhimlő vírusa, a vaccinia, még ma is fontos eszköz a víruskutatók és vakcinafejlesztők kezében. Azért is van jelentősége, mert tökéletes illusztrációjául szolgál annak, mi történhet, ha "átugrik" az eredeti gazdaállatról az emberre. A népességrobbanás hatására egyre több szűz területre tör be az ember, ahol meglehetősen nagy az esélye, hogy egy addig ismeretlen vírussal találkozik.

A világon több helyen őriznek mintákat a halálos vírusból, hét lakat alatt. Ha most ütne ki egy ilyen járvány, a már évtizedek óta védettséget oltás útján nem kapó lakosság körében rettenetes pusztítást végezne...

Témába vág: pestis - fekete halál

Felhasznált források: ÁNTSZ, QubitOrigo, mRNs, Wikipédia, Life, Magyar Narancs, Index, Weborvos, angol: DoctorTreatments, Medical Talk, Wikiwand, eAnswers, Wikipédia