Postás építette palota

Postás építette palota

A férfi postásként dolgozott a Franciaországban található Hauterives településén, így előfordult, hogy távoli országok épületeit ábrázoló üdvözleteket kellett kézbesítenie. A képeslapok hatására úgy döntött, hogy egyszer megépíti álmai palotáját.


Joseph Ferdinand Cheval (1836-1924) francia postás és családja

Ferdinand Cheval

Majdnem el is felejtettem a dolgot, amikor 15 évvel később, munka közben kis híján hasra estem egy nagyobb kőben. Lehajoltam, hogy felvegyem, de annyira megtetszett a színe és a formája, hogy nem dobtam el. Inkább hazavittem. - 1879-től 33 éven át gyűjtötte a köveket, hogy bármiféle képzettség nélkül különleges építményt alkosson azokból.

Franciaország sok gyönyörű kastéllyal rendelkezik, de a Palais Ideal (Ideális Palota) azért emelkedik ki mind közül, mert a postás nem volt sem kőműves, sem építész, így teljesítménye még inkább lenyűgöző.


Az ötletgazda 18 mérföldes napi útjára eleinte kosárral, később pedig már talicskával ment, hogy abba gyűjtse a kavicsokat, amiket aztán beépített a fellegvárába. Éjjel is dolgozott olajlámpások fényénél.

Az építése 1879-ben kezdődött és 1912-ben ért véget

Ferdinand Cheval vágya az volt, hogy főműve legyen majd a sírhelye, de kiderült, hogy a francia törvények ezt nem teszik lehetővé, így megint építkezésbe kezdett. A palotához készített egy mauzóleumot, amin újabb nyolc évig dolgozott. Itt 1924. augusztus 19-én örök nyugovóra térhetett.

1969-ben történelmi emlékműnek nyilvánították, arra való hivatkozással, hogy az építészetben a naiv művészet egyetlen képviselője. A Palais Ideal azóta gyakran helyszínéül szolgál kiállításoknak, koncerteknek. 


Az Ideális Palota szobraiban egzotikus állatok és mitikus lények is helyet kaptak, melyeket képeslapok ihlettek, valamint a kereszténység és a hinduizmus hatása is felfedezhető az épületen.

Palais Ideal

Palais Ideal

Palais Ideal

Palais Ideal


Palais Ideal

Palais Ideal

Palais Ideal

Palais Ideal


Palais Ideal

Palais Ideal

Palais Ideal

Palais Ideal


Palais Ideal

Palais Ideal

Palais Ideal

Palais Ideal


Palais Ideal

Palais Ideal

Palais Ideal

Palais Ideal


Palais Ideal

Palais Ideal

Mauzóleum

Palais Ideal Mauzóleum

Bejáratánál egy táblán ez áll: Egyetlen ember keze munkája


Eszményi palota: belga életrajzi film

A 19. század végén Joseph Ferdinand Cheval egy egyszerű postás, aki nap mint nap, faluról falura járja Drômen megye útjait. Azután találkozik élete párjával, Philomenával, kettejük kapcsolatából születik a kis Alice. Cheval a világon mindennél jobban szereti a gyermekét, és érte beleveti magát egy őrült, kockázatos vállalkozásba: a saját kezeivel épít neki egy hihetetlen palotát. Nagy megpróbáltatások közepette dolgozik, 33 évig tart míg felépíti különleges munkáját: az eszményi palotát.

Ez is érdekelhet: Eiffel-torony építése


Képek forrása: via