Örök élet?

Örök élet?

A világ legszerencsésebb balekja a nyugdíjas zenetanár, aki hétszer menekült meg a halál torkából, majd megütötte a lottón a főnyereményt. 


A horvátországi Frane Selak születése sem volt már problémamentes, saját szavaival idézzük:  Anyám hét hónapos terhesen ült be halász apámmal a csónakba Dubrovnik közelében, s a nyílt tengeren lepték meg a fájdalmak. Apám segített előbújni, s a köldökzsinóromat is ő vágta át boncolókésével, majd megfürdetett a tengerben. Akkoriban a koraszülöttek ritkán maradtak meg, nekem sikerült.

1929-ben született, élete tele volt peches sorozatokkal, de a szerencse ízébe is belekóstolhatott. Nézzük időrendi sorrendben ezeket a pillanatokat.

1962 - Ekkor kezdődött kálváriája, amikor egy vonaton utazott, amely szerelvény kisiklott és a jeges folyóba zuhant. 17 utas a vízbe fulladt, ő kartöréssel és megfázással túlélte a balesetet.


Sokáig nem örülhetett az újjászületésnek, mert a következő évben ismét hajszálon múlott az élete.

1963 - Az első repülőútján a gépmadár mindkét hajtóműve leállt, a légnyomás leesett és a repülő zuhanni kezdett. Egy meghibásodott ajtó kinyílt és a férfi kizuhant rajta, de szerencséjére pont egy szénakazalon landolt. Kisebb karcolásokkal megúszta, míg rajta kívül mind a 19 utas meghalt.

3 évvel később újabb hajmeresztő szerencséje volt.

1966 - Az autóbusz, amelyen utazott, megcsúszott a jégen, átszakította a korlátot és a folyóba zuhant a hídról. Természetesen nem volt a négy halálos áldozat között, pár vágással és zúzódással megmenekült a kaszástól.


Az esetek után igyekezett kerülni a tömegközlekedési eszközöket, de saját autójának volánja mellett sem volt biztonságban.

1970 - Autóval közlekedett, amikor egy motorhiba miatt gépkocsija lángra kapott, de még azelőtt sikerült kimenekülnie a járműből, mielőtt az üzemanyagtartálya berobbant. 

1973 - Új autója ismét kigyulladt, most a benzinpumpa hibásodott meg és lángok csaptak elő a műszerfalból. Azt nem írjuk, hogy haja szála sem görbült, mert az kissé megperzselődött, de nagyobb sérülés nem érte.

1995 - Gyalogosként ütötte el egy autóbusz Zágrábban, de ezt is túlélte.

("Kikapcsolódásként" más jellegű balesetek is történtek a férfival, például herén lőtte magát, míg a fiát szerette volna megtanítani arra, hogy miként kell a puskával bánni.)


1996 - Egy kanyargós hegyi úton sikerült kivédenie egy frontális ütközést egy tehergépkocsival, ám elvesztette uralmát autója felett, ami átszakította a korlátot és a szakadékba zuhant. Esés közben kirepült a járműből, egy pillanatra fennakadt egy fán, itt sikerült megkapaszkodnia, míg a kocsi a mélybe zúgott, ahol felrobbant.

Akit egész életében kísér a szerencse, hülye lenne nem próbára tenni szerencsejátékon. Fortuna nem hagyta cserben.

2003 - 74 éves korában nagyjából 250 millió forintnak megfelelő összeget nyert a horvát lottón. Ezt követően megnősült ötödször is, házat és hajót vásárolt magának, a többi pénzt pedig a családnak és a barátainak ajándékozta.


Bár angol, de a képi magyarázat miatt mindenki érteni fogja a "kalandjait".

Felhasznált forrás: Wikipédia, Ripleys