"Oltásra jöttem, doktor úr, de..."

"Oltásra jöttem, doktor úr, de..."

Vitaindító cikk, bár a szellemi elit már belefásult abba, hogy egyesével agyoncsapkodja az agyhányásokat. 

A Facebook-on található egy hiánypótló felület, ahol a koronavírus vakcinákkal, illetve beadásával kapcsolatos kérdésekkel lehet a csoport orvosaihoz fordulni: Vakcinainfó - Az orvos válaszol. Tavasz óta terjed a közösségi oldalon a következő zanzásított tardkollekció, amelyre most szakmai cáfolatot kaptunk tőlük. 

"Oltásra jöttem, doktor Úr, de lenne néhány kérdésem..."

- Ha megkapom az oltást, akkor már nem kaphatom el a Covidot?
- Hát… az nem úgy van, igazából ugyanúgy elkaphatja.

Dr. Vakcinainfó: Az oltott személyek jóval kisebb eséllyel lesznek Covidosak, ezt a számot adja meg a védettségi százalék.

- Csak nem leszek fertőző?
- Hát… az nem úgy van, továbbra is fertőz…

Dr. Vakcinainfó: Az oltott személyben kisebb kópiaszámban tud szaporodni a vírus, így az oltások 80-90%-kal csökkentik a továbbadás esélyét is.

- Csak nem kell maszkot hordanom?
- Mivel fertöz, és még veszélyesebb is lehet, mert tünetmentesen szórja a vírust, a maszk hordása még inkább ajánlott.

Dr. Vakcinainfó: A tünetmentes személyek kevésbé terjesztik a vírust, elvégre a köhögő / tüsszögő / szipogó betegek érthető módon jóval több nyálcseppet juttatnak a levegőbe.

- De a társadalomra már nem leszek veszélyes, ugye?
- Hát… az nem úgy van, mert az esetleges szuboptimális immunreakció miatt az oltottak szervezete gyárthat veszélyesebb vírusmutánsokat is…

Dr. Vakcinainfó: Aranyos feltételezés, de immár számos kutatás által bizonyított, hogy az oltatlanok között jönnek létre az új mutációk, lévén bennük jóval nagyobb számban szaporodik a vírus, és minden újabb példány létrejötte egy esély a mutációra.

- De oltás után jó eséllyel nem halok bele a vírusba, ugye?
- Jó eséllyel nem. Az oltottaknak csak elenyésző százaléka hal meg rövid iővel az oltás után Covidban, vagy annak szövődményében. A többségére csak a következő hullámok lesznek komolyabb veszéllyel.

Dr. Vakcinainfó: Az oltás közel 100%-ban megvéd a tünetes betegség halálos lefolyása ellen (irodalmi ritkaságú kivételek persze mindig lesznek, azért nem 100%). A következő hullámok ellen is védve vannak az oltottak, pár az új variánsok természetesen pár százalékkal csökkentik a védettségi %-ot (ellenben megtöbbszörözik az ilyen posztokat gyártók halálozási arányát).

- Aha, értem. De oltásigazolványt kapok, ugye? És azzal utazhatok bárhova? Mert olvastam, hogy valaki elrepült külföldre, lefordíttatta még itthon az oltási igazolványát. Ezt kint el is fogadták. Azonban ahogy hazaért, Ferihegyen a hatóság elrendelte a karantént...
- Hát… ez nem is tudom?!

Dr. Vakcinainfó: A beutazási szabályok nem így működnek, érdemes lenne utánaolvasni a kedves szerzőnek is.

- De azért, doktor Úr, úgy összességében jó esélyeim vannak arra, hogy túléljem a pandémiát?
- Persze, persze! Ön még fiatal, egészséges, jó az immunrendszere. Az ilyenek oltás nélkül is 98,9%-ban leküzdik ezt a betegséget.

Dr. Vakcinainfó: Ahogy jönnek az új mutációk, egyre jobban érintettek lesznek a fiatalok is, látható volt, hogy már a brit variáns által dominált hullámban is alaposan lecsúszott az átlagéletkor. Azt gondolom, hogy a csoport összes orvosa látott már huszonévest is Covidban meghalni, nem ok nélkül könyörög nekik is minden szakember, hogy oltassák be magukat.

- Értem. De hogyha mégis lenne valami komoly bajom az oltástól, vagy esetleg meghalnék utána, a gyártó felelősségre vonható, ugye?
- Hát… az nem úgy van. A gyártó, az állam és az orvos sem vállal semmilyen felelősséget, de ez nem akadály, ugye?

Dr. Vakcinainfó: A felelősségvállalás lényege ebben a helyzetben épp az lenne, hogy mindenki beoltatja magát, megelőzve ezzel egy újabb nagy hullámot, aminek nem csak egészségügyi, gazdasági hatásai is nagyon súlyosak lennének.

- Nem, nem, persze, hogy nem, végülis ingyen van…
- Hát… az nem úgy van. Ingyen, kérem, semmi sincsen. Közpénzből fizetik, Ön is, én is, mindannyian.

Dr. Vakcinainfó: Ezt nem is nagyon értem. Jobb lenne, ha mindenki egyénileg fizetne a vakcinákért, és nem TB alapon menne?

- Drága Doktor Úr! Már csak egy utolsó kérdés:
- Miért oltanak járvány idején? Benne van az egészségügyi törvényben lassan 100 éve, hogy járvány idején nem olthatnak mert mutációt hoz létre - ami egy újabbat és újabbat - végül elérve azt a szuper mutációt ami nem csak este 10h után fertőz.
- Kérem feleljen…

Dr. Vakcinainfó: Sem az egészségügyi törvényben, sem az orvosi egyetemi tankönyvekben nem szerepel ilyen mondat. Aki olvasta, az tudja, de persze kevesen veszik rá a fáradtságot. A mutációkról már szóltam. A kijárási tilalom lényege a kontaktok számának csökkentése volt, erre ez tökéletesen alkalmas korlátozás.

ADALÉK

doktor úr...

Ez is érdekelhet! Dr. Bubó minden egyes epizód végén egy bölcs mondással kommentálja az aktuális orvosi esetet, amit általában egy-egy neves egyetemi professzorának tulajdonít: Dr. Bubó aranyköpései