November Rain

November Rain

Úgy vált a zenekar ikonikus dalává a November Rain, hogy stílusában kilóg az eredeti Guns N’ Roses életműből. A '90-es évek meghatározó slágere, eredetéről, 1,2 millió dolláros klipjéről és közel 9 perces albumverziójáról is számos történet kering. 

Amit a rajongók közül sem ismer mindenki

A nóta már a G’n’R alapítása előtt született (még a 80-as évek elején), de az 1991-es Use Your Illusion I. albumon rögzített verzión kívül is hallani 18 és 25 perces változatokról, illetve ismert egy korai 5 perces verziója is.

Az alapötlet Axl Rose egy közeli barátja (a zenekar road menedzsere) Del James zenész-újságíró Without You című novellájából származik, melynek történetét egy rocksztárról és öngyilkosságot megkísérlő barátnőjéről éppen Rose és volt felesége, Erin Everly viharos kapcsolata inspirálta.

Népszerűsége talán annak is köszönhető, hogy azokat a kínzó érzéseket nagyítja fel és önti szavakba, amelyeket magának sem szívesen vall be az ember, pedig szakításkor, hullámvölgyekben, de még az oltár előtt is utolérhetik – nem véletlen, hogy ez utóbbi szituációt látjuk viszont a klipben.

Az 1992-es felvétel már 2018-ban elérte nézettségben ez egymilliárdos határt, ráadásul nemcsak elsőként, hanem máig egyetlenként a '90-es évek videói közül.

Egyik olvasatában a szerelem illékony voltáról szól: mindig utólag ismerjük fel, s mire képesek lennénk a kimondásával megerősíteni a másik érzéseit, már túl vagyunk azon az idilli állapoton, amit közösen éltünk meg.

"A szavak hiányára és a türelmetlenségre könnyen mehetnek rá kapcsolatok, ennek ellenére folyamatosan reménykedünk, és azt az érzést kergetjük, amely végül a "késő bánathoz" vezet." - Kultúr Fitnesz

A Guns N’ Roses érzelmes balladája számos hiedelmet is megcáfol. Például, hogy nemcsak átlagos hosszú 3 perces dalokkal lehet a toplisták élére jutni, illetve érdemes befektetni egy átlagos magyar film költségvetésének megfelelő összeget egy videoklipbe.

Eleinte nem szívesen játszotta a zenekar, mivel kilógott a rockosabb szerzemények közül, ennek ellenére Slash a G’n’R történetének egyik legemlékezetesebb gitárszólóját írta a dalhoz.

A November Rain az Andy Morahan által rendezett videó-trilógiának része (ebbe tartozik még a Don’t Cry és a befejező Estranged), mindhárom dalt az énekes írta.

Minden ellenkező hiedelemmel szemben Axl Rose-nak igenis voltak olyan dalszerzői pillanatai, amikor mély érzelmeket volt képes dalba önteni.

"Néha kifejezetten szeretek írni, néha viszont utálok, mert újra vissza kell térni és átélni a fájdalmat és megpróbálni kifejezni azt, amit érzek."

Ez is érdekelhet: Back to Black

Felhasznált forrás: Kultúr Fitnesz