Nosztalgiagombot bekapcsolni!

adásszünet MTV

A TV maci idejében még csak két adó létezett: a Magyar Televízió 1-es és 2-es csatornája, nem is beszélve a hétfői adásszünetről. De tudtad-e, hogy mi volt az ábra célja?

Tévécsatornákból akkoriban összesen két választék volt, ráadásul ezek között se kapcsolgathattunk kedvünkre, hiszen az egyiken csak késő délutántól kezdődött az adás, míg a másikon is csak meghatározott időben volt. A nap zárásaként pedig megjelent szürke háttér előtt egy színes kör, amit egy alacsony frekvenciájú, ámde élesen sípoló hang kísért.

A monoszkópot valószínűleg mindenki látta már, de jelentését talán már kevesebben ismerik. A tesztábra a készülék tulajdonosának hivatott segítséget nyújtani, a képélesség, a szín, vagy éppen a hang pontos beállításában.

Ejtsünk pár szót a műszaki hibáról is, amikor az adás megszakadt, és csak a figyelmeztető feliratot lehetett nézni... Jó esetben a bemondó megnyugtatott mindenkit, hogy hamarosan folytatják, de hogy meddig nem volt műsor, az rejtély volt, mivel az adott hibától függött. 

Az Óvakodj a törpétől vetítése közben műszaki hiba lépett fel az MTV-n és Hajas Ilona kedvesen elnézést kér. A hiba valójában 2-3 percig tartott, csak én rövidítettem le a Youtube nézők legnagyobb örömére. - írja a feltöltő

A sugárzás pontos dátuma 1988. január 24. vasárnap 20:10 

A hamster.blog szedett össze még pár érdekességet a rádiók világából, például ott a szünetjelzés arra szolgált, hogy kitöltsék vele az adásidő hézagjait, megelőzve ezzel a kínos csendet, ami egyrészt kellemetlen lett volna, másrészt a hallgató előbb-utóbb elkezdte volna tekergetni a hangcsatornát, azt gondolván, hogy elállítódott vagy adásszünet van.

Nem tudom, ki hogy volt vele, de engem gyerekként kimondottan idegesítettek a szünetjelzések, ahogy néha végtelennek tűnve ismétlődtek. - írja blogjában

"Türirűű dümdümm... türirűű dümmdümm.... türirűű türirűű türirűű dümdümm", ezerszer egymás után... hejj, de nem szerettem. Természetesen a könnyebb azonosítás végett a különböző adóknak más-más szünetjelzése volt, a Kossuth Rádió például - elég logikusan - a Kossuth-nóta refrénjét szólaltatta meg:"

És ebben a nosztalgiában zárjuk sorainkat, talán sokaknak visszahozzuk ezzel az ismert betétdallal a gyerekkorát: 

A mese végén:

Ez is érdekelhet! 9 érdekesség a TV maciról: Esti mese