Négyszínű toll

Négyszínű toll

Ma már ereklyének számít a négyszínű toll, melyet a ’80-as években csodálat övezte. Egyet jelentett a menőséggel, és túlzás nélkül kuriózumnak számított, aki ilyen tollat villantott az iskolapadban.

A fém írószer 4 az 1-ben, azaz négy színben tündökölt. Kis pöttyök jelezték, hogy melyik gömböcskét kell lehúzni ahhoz, hogy piros, zöld, kék vagy fekete színnel tudjunk írni.  

A Retronom oldalon írja nosztalgiázva egy kommentelő:

Általános iskolában a tanító néninknek volt ilyen tolla, mindig ezzel írta a piros vagy a fekete pontokat, vagy az ellenőrzőbe az osztályfőnöki figyelmeztetést. (Dicséretet csak azért nem, mert azt nem kaptam sose). Szegény Valika nénit mindig piszkáltam, hogy cserélje el velem a négyszínű tollát, míg egyszercsak nekem adta. A mai napig megvan és őrzöm emlékbe. Annak még, ami a tetején van lecsavarhatós kupak, még fémből van. Amit most vettem a papírboltba külsőre az is ugyanilyen, csak annak a kupakja már műanyag, illetve a csiptetője sem ugyanaz, de amúgy az se rossz. Egy darabig nem tudtam rájönni, hogy hogy kell benne betétet cserélni, majd évek múlva mutatták meg nekem, hogy a hegyénél fogva kell kihúzni a tollbetétet.

Ez is érdekelhet: Filléres emlékeim