Ne kezdj ki Axl Rose-zal!

Ne kezdj ki Axl Rose-zal!

Guns N’Roses a rocktörténelem nagysikerű zenekara, a '80-as évek végének és '90-es évek elejének meghatározó együttese. 

Miközben Amerikában éppen dúl a hajmetál, jön egy szakadt rockbanda, és újra izgalmassá teszi a rákendrollt. Az együttes nem megcsinált volt, a tagok útjai a GNR előtt is többször keresztezték egymást. A klasszikus felállásban 1985 végére 14 db saját nótával rendelkeztek, ami arra pont elég volt, hogy Los Angeles klubjaiban elkezdjék pályafutásukat. Hamar híre ment kirobbanó lendületüknek, ami felkeltette a kiadók érdeklődését is.

1986 tavaszán írták alá az első szerződést, és meg is kezdődhetett volna a munka a debütáló albumon, ám ez korántsem bizonyult zökkenőmentesnek, mivel 250 ezer dollár előleget kaptak a kiadótól, így nyugodtan hódolhattak szenvedélyüknek, az önpusztításnak. A másik komoly gondot az okozta, hogy a kezelhetetlenségéről híres csapatot senki nem akarta menedzselni, ráadásul gond nélkül elküldték a fenébe a zenei szakma híres producereit is.

A felvételek se mentek simán, hiszen nem volt könnyű egyszerre mind az öt tagot beterelni a stúdióba, amikor viszont sikerült, nagyon komolyan vették a dolgot és szívüket-lelküket beletették az anyagba, ami végül 1987. július 21-én került a boltok polcaira. Az "Appetite for Destruction" bemutatkozó lemez a rock legsikeresebb debütálása lett, világszerte cirka 50 millió eladott példánnyal.

Az 1991-ben kiadott Use Your Illusion I-II albumokkal újabb rekordokat döntöttek, amelyet aztán világturné követett 194 fellépéssel. Nem csak az egyik legsikeresebb és leghosszabb körút volt a rock történelmében, de bővelkedett botrányokban is.

A hírhedt Rocket Queen Riot 

Közismert az énekes szókimondó természete, ahogy simán összeveszett a közönséggel is. 1991. július 2-án St Louisban játszottak, és már jócskán benne voltak a buliban, amikor Axl Rose a Rocket Queen alatt észrevette, hogy a közönségből egy rajongó illetéktelenül fotóz. Miután a kidobók nem reagáltak elég gyorsan, Axl fejest ugrott a tömegbe, hogy maga oldja meg a problémát és leverte a túlbuzgó nézőt, megszerezve a fényképezőgépét. Aztán visszaküzdötte magát a színpadra azzal, hogy "Hát, hála a béna biztonságiaknak, hazamegyek!" - majd földhöz vágta a mikrofonját.

A koncert itt véget is ért, a publikum felháborodott, jó három órán át tartott a randalírozás, 65 ember megsérült, köztük 25 rendőr. Nem kis balhé volt...

A hangulat felszítása miatt Axl Rose ellen vádat emeltek, de csak egy évvel később tudták őrizetbe venni (lásd a kiemelt képet), mivel folytatta külföldi turnéját a bandával. Végül a vádakat ejtették, mert a bíróság szerint nem volt közvetlen szerepe. 

A Guns N 'Roses ezután nem térhetett vissza a városba, egészen 2017 nyaráig, az Use Your Illusion köszönetnyilvánító üzenetei közé pedig ez került fel: "F*ck You, St. Louis!" 

Csaxólok, ez is érdekelhet! Úgy vált a zenekar ikonikus dalává, hogy stílusában kilóg az eredeti Guns N’ Roses életműből. Amit a rajongók közül sem ismer mindenki: November Rain

Kiemelt kép: Bill Turnbull / NY Daily News Archive

Felhasznált források: Wikipédia, HammerWorld, Hard Rock