Ne dőlj be!

Ne dőlj be!

Sokadik alkalommal élnek vissza a Magyar Posta nevével, ezúttal a csalók iPhone 11 Pro mobiltelefont kínálnak nyeremény címszó alatt, mindössze 324 forintért. 

Ami igazán felháborító, hogy a kék közösségi oldal algoritmusai soxor indokolatlanul és könyörtelenül lecsapnak (mi is voltunk egy hét parkolópályán, mert az Al Bundys kéztartást cekcuális tartalmúnak nyilvánította), miközben, ha kitömöd a zsebeiket pénzzel, akkor fizetett hirdetés formájában máris szabad utat engednek az átverésnek.

A szélhámosok egy ingyenes webhelyre (bookmark.com) irányítanak azzal a céllal, hogy megszerezzék az adatainkat. Először e-mail címet kér, majd gyanítjuk, hogy ennek megadása után kártyaszámot (azt meg sejthetjük, hogy leszipolyozzák utána a bankszámlánkat).

A Magyar Posta folyamatosan felhívja a figyelmet, hogy legyünk óvatosak!

Magyar Posta figyelemfelhívás

Magyar Posta közleményének egy részlete adathalász támadásról:

Felhívjuk a figyelmet, hogy legyenek körültekintőek! Az adathalász támadások jórészét fel lehet ismerni bizonyos jelekből. Például gyakori, hogy magyartalan vagy nyelvtanilag helytelen a megfogalmazás, előfordul, hogy hiányoznak az ékezetek, az is jellemző, hogy ha kattintanak a felkínált linkre, akkor annak URL-jében nem a posta.hu/… szerepel. Javasoljuk, hogy fontolják meg alaposan, mielőtt személyes, érzékeny adatokat közölnének bármely felületen.

Fontos tudni, hogy a Magyar Posta sem telefonon, sem sms-ben, sem emailben nem kér be érzékeny személyes adatokat, böngészés közben felugró ablakokban nem hirdet, valamint a Magyar Posta által meghirdetett akciókhoz minden esetben tartozik játékszabályzat, így ha azt az adott weboldalon nem találja, gyanakodjon, és javasoljuk, hogy zárja be azt az ablakot.

Járjanak el kellő körültekintéssel, fokozottan ügyeljenek adataik védelmére! - olvashatjuk zárásként weboldalukon

Adalék

Biztosan mindenkinek van fogalma az agyatlan jópofa játékokról a Cukkerstein-galaxisban, mint pl. hogy néznél ki filmsztárként, mi az indián neved, satöbbi. Ha engedélyezzük az alkalmazás futtatását, hozzáférést biztosítunk tulajdonosa számára a közösségi oldalon megadott személyes adatainkhoz, fényképeinkhez. Innentől pedig a fejlesztők becsületességétől vagy gátlástalanságától függünk (az ingyenes szolgáltatásért mi vagyunk az áru). 

Nézzünk egy pénzéhes forgatókönyvet:

A publikusan elérhető fotóinkat (például profilképünket) nevünkkel és lakhelyünkkel együtt hirdetésekbe ágyazva láthatjuk viszont, amelyben dicsérjük az adott szolgáltatást (pl. potencianövelőt, vagy lásd lentebb a "posta" nevében vélemények), ezzel a csalók a "hitelességet" igyekeznek alátámasztani.

Magyar Posta iPhone

Ez is érdekelhet: Így ismerjük fel az álhíreket!