Munkáltatók figyelmébe?

Munkáltatók figyelmébe?

Rengeteg netes virológus professzort kinevelt a fészbuk az elmúlt másfél évben, most épp jogászokból nincs hiány... 

Zubcsek Mártonné egy legenda, mint Columbo felesége. Senki se látta, senki nem ismeri, viszont a véleményét osztja.

Munkáltatók figyelmébe

Kapjuk szét az irományt!

1. "Munkáltatók figyelmébe!! Talán lassan ébredeznek a jogászok is... Zubcsek Mártonné jogász véleménye."

A hölgy egyetlen jogász nyilvántartásban sem található, már az első bekezdésben bukik a történet, szóval ennyire "hiteles" az infó. Ám a közösségi oldalon szerepel, hát nyilván igaznak kell lennie, pláne, hogy JOGÁSZ MONDTA... Miközben semmiféle jogalapja nincs az írásnak, valami random megmondóember legépelte. Ami zavaró, hogy bármit, de tényleg bármit megosztanak az emberek tényként és minimális időt nem fektetnek abba, hogy legalább utánajárjanak és pár kattintással ellenőrizzék.

2. "Szeretném, ha visszafognánk a vérszemet kapó munkáltatókat. Egy tájékoztatást tervezek írni, ami arról szól, hogy amennyiben a munkáltató oltásra kötelezi a munkavállalót,"

Nem kötelez semmire a munkáltató, ha jogászkodni kezdünk. Az, hogy a munkavégzés feltételének írja elő az oltás meglétét, nem kényszeríti a dolgozóra azt, bármikor elutasíthatja és megszűnik a munkaviszonya vagy felmondhat. A kötelező teljesen mást jelent, mint például az adóbevallást, azt előírja az állam. A vakcinát ugyanúgy elvállalja a fizetésért, ahogy a munkaidőt és a többi személyi feltételt - például azt, hogy józanul jár be dolgozni. 

3. "az oltás utáni események, betegségek munkahelyi balesetnek fognak minősülni, hiszen a munkáltató okozza a munkavállaló kárát!"

Nem munkahelyi baleset, hanem munkabaleset! Munkabaleset az, amely munkavégzés közben vagy azzal közvetlen összefüggésben következik be. Az, hogy kapsz egy oltást nem baleset! Alapvető fogalmakkal nem vagyunk tisztában - HBMB: Jelentésüket tekintve vannak közöttük átfedések, de különbségek is: munkahelyi baleset, munkabaleset, üzemi baleset, üzemi úti baleset.

4. "Munkahelyi baleset esetén a tb a munkáltatóra hárít minden költséget, 100 %-os fizetést kell adni a táppénz idejére, nem vagyoni kártérítési felelősség terheli, életjáradék is szóba jöhet, halál esetén a gyerekek árvaságiját rá hárítják."

Nem 100% fizetés, hanem táppénz! A jogszabály azt mondja, hogy a baleseti táppénz az üzemi balesetként elismert balesettel, foglalkozási megbetegedéssel összefüggő keresőképtelenség idejére nyújtott – egészségbiztosítás keretében igénybe vehető – pénzbeli ellátás. Részletesen tájékozódás: Egészségbiztosítás Pénzbeli Ellátás

5. "Egyszóval a munkáltató a kötelezéssel magára vállalja az oltás mellékhatásaiért az összes felelősséget, amit a gyártók nem vállaltak! 

Tévhit, hogy a COVID-oltásért ne vállalná senki a felelősséget! A Bizottság hivatalos oldalán - magyar nyelven is olvashatóan - egyértelműen fogalmaz: "A termékfelelősségre vonatkozó uniós szabályokkal összhangban a felelősség továbbra is az adott vállalatot terheli." Magyarán, kártérítési igény esetén a károsultnak egyetlen jogi személyhez kell csak fordulnia, mégpedig a vakcina gyártójához. Még több infó: Webbeteg

6. "Ezért fontos, hogy a munkavállalók csak írásbeli felszólítást fogadjanak el, a szóbelit figyelmen kívül kell hagyni!" 

Igen, pontosan ez van a kormányrendeletben, hogy a munkáltató köteles írásban tájékoztatni a munkavállalót.

7. "Ezt azért megfontolásra széles körben el kellene juttatni!"

A pénzangyal is így szokott terjedni. Egyben tudatod a világgal, hogy hülye vagy. Egyszerű a helyzet, ha a munkáltató elrendeli, akkor vagy beoltatod magad, vagy elmész 1 év fizetetlen szabadságra, de lehetőség még az is, hogy felmondasz, illetve megszűnik a munkaviszonyod. Ha bírósághoz fordulsz, akkor viszont bátran hivatkozz Zubcsek Mártonné véleményére, de a bíróság nem ez alapján fog dönteni, hanem a vonatkozó jogszabályok alapján, e szerint pedig jogszerű.

De ki az a Zupcsák Mártonné?

Egy nyilvános járványpajti csoport kezdte terjeszteni ezt a marhaságot, a hölgy vétlen elszenvedője. 

Munkáltatók figyelmébe

ADALÉK

2021 tavaszán készült és szeptemberben publikált Eurobarometer-jelentéséből kiderült többek között az is, hogy a magyarok 31%-a hiszi azt, hogy a legkorábbi emberek a dinoszauruszokkal egy időben éltek. A felmérést megosztottuk mi is, a kommentelők túlnyomó része nagy egyetértésben ki is kérte magának. Pedig csak scrollozni kéne a hírfolyamban és zokogni, ahogy például az ilyen "jogász" terjesztéseket szentírásnak veszik. A Hülyék Paradicsoma már nem vígjáték, hanem dokumentumfilm...

Ez is érdekelhet: "Oltásra jöttem, doktor úr, de..."