Mikrosütő NEM a rák előkapuja!

Nem a rák előkapuja

Szörnyű lánclevél ijesztget a mikrohullámú sütő káros hatásairól, a téma időről-időre előkerül, így mindig aktuális a cáfolása.


A teljes ostobaságot kemóval-rákkal nem akarjuk bemásolni, az olvasható Veixl-Várhegyi László oldalán, amelyből dőlt betűkkel emeltünk ki részleteket: 

"Elvégezték a következő kísérletet. Vizet forraltak fatüzelésű kályhán, gázégős tűzhelyen, elektromos főzőlapon és mikrohullámú sütőben. Majd a felforralt vízben magokat csíráztattak. A fatüzelésű kályhán forralt vízben a magok 75%-a, a gázégős tűzhelyen forralt vízben a magok 50%, az elektromos főzőlapon forralt vízben, a magok 25%, és a mikrohullámú sütőben a magok 0%-a kelt ki!!!"

Közhely, de Google a barátod, keressünk már utána, hogy kinek mit hiszünk el... 


Villamosmérnöki szkeptikus radar blog-ban találtunk is magyarázatokat:

A mikrohullámú sütőben forralt víz pontosan ugyanolyan, mint a bármilyen egyéb módon forralt víz. A hőmérséklete ugyanúgy 100 fok Celsius, ami ugyanúgy megöli a kórokozókat, mint a villanytűzhelyen, indukciós lapon, vagy gáztűzhelyen melegített víznél (illetve ugyanúgy eredménytelen azokkal az anyagokkal szemben, amelyek nem érzékenyek erre a hőmérsékletre). Az, hogy mennyire hatásosan öli meg a kórokozókat, nemcsak a hőmérséklettől függ, de az időtől is; nem mindegy, hogy pár másodpercre forraljuk fel, vagy pár percre. (Erről kérdezze meg mikrobiológusát, gyógyszerészét.) Ha pedig csak felmelegítünk egy ételt a mikróban, biztosan nem fog csírátlanítani!

Namármost. A víz honnan tudja, hogy mikróban, fa-, gáz-, vagy villanytűzhelyen melegítették???


"A mikrohullámú sütőben a villámgyors rezgések következtében az ételek molekulái rövid időn belül degenerálódnak. A degenerált ételtől, degenerált molekuláktól nem lesz egészséges sejtépítés az ilyen ételeket fogyasztó ember szervezetében, hanem előbb-utóbb egyre jobban elhatalmasodó degeneráció indul meg a szervezetében, éppen ott, ahol a szervezetén belül a leggyengébb az immunrendszer állapota. Ez már a rák előkapuja, mert ha rendszeresen mikrohullámú sütőben főzött, melegített ételeket fogyaszt valaki, akkor előbb-utóbb daganatos beteggé "eszi" magát." 

Ezek szerint fejlett világon az emberek túlnyomó többségének rákosnak kellene lennie, ha azt nézzük, hogy Amerikában már a '70-es évek végén a lakosság negyedének volt (ma meg >90%) mikrohullámú sütője. (Ennyi évtized alatt elő kéne jönnie a ráknak.)

"Franciaországban és több más országban is tilos reklámozni a mikrohullámú sütőket!"  

A francia Wikipédia megemlítené, ha lenne ilyen törvény. (Nem tudunk franciául, de Google fordítóval nem találni benne ilyen törvényről szóló részt.) 


A mikrohullámú sütő alapvetően sokkal biztonságosabb a gáztűzhelynél vagy a hagyományos elektromos lapoknál, amelyben csak az étel melegszik, nem egy fűtőszál. Ha mégis kigyullad benne bármi, akkor is zárt térben marad. Az alacsonyabb hőmérséklet (és az időzítő) miatt odaégetni is nehezebb az ételt, ráadásul konyharuhát felgyújtani is nehézkes vele, mert igen rosszul nyeli el a mikrohullámokat. 

Bizonyos magok, termések anélkül is kicsíráznak, hogy akár vízbe tennénk, sőt a hűtőszekrényben is (pedig elvileg meleg és víz kéne nekik). A mikrózott víz tehát nemhogy bármi magot meggátolna a csírázásban, de még elő is kéne segítenie.


Nuts 'N' Roll blogbejegyzéséből emeltük ki a következő kísérlet részletét:

"Eldöntöttem utánajárok, hogy mi igaz azokból amit hallani, olvasni lehet. Én az választottam ki, hogy vajon kicsírázik-e a mag, ha mikróban forralt vízzel locsolom? Ennek a kiderítéséhez nem tettem mást, mint forraltam vízforralóban és mikróban is vizet. Egy éjszakát hagytam őket hűlni (mert ugye a forró vízzel locsolt mag sehogyan sem fog csírázásnak indulni). És ma elérkezett a nap, hogy meglocsoltam a vöröshagyma magokat. Elvileg 10 nap kell nekik, hogy csírázásnak induljanak, ezért ez nem lesz egy gyors kísérlet, de 2 naponta fotózom őket és beszámolok a fejleményekről."

mikrosütő vs. vízforraló

Még egyszer leszögezném, hogy nem, nem hiszek semmit, pusztán kíváncsiságból kezdtem bele a kísérletbe. A 4. napon valami történt. És nem az amire számítottam. A mikrós vízzel locsolt magok csírázásnak indultak méghozzá nagyobb számban, mint  a vízforralós társaik. Hogy ez mit jelent? Fogalmam sincs.


De ahhoz képest, hogy az terjed a neten, hogy nem fognak kicsírázni... nos, biztosan nem érezték a víz milyenségét. Most a 9. napon tartunk és íme az állás:

Mikrohullámú sütő vs. vízforraló 9. nap

Mindenki döntsön, ahogy akar. Abban biztos vagyok, hogy a már élő növényt is öntözhetném mikrós vízzel, nem fog elszáradni... - zárja sorait második blogbejegyzésében.


Mindig örvend a szívünk, ha értő közönséggel találkozunk, ezért összegyűjtöttük hozzászólásaikat a Cukkerstein-galaxisból, röhögjünk együtt:

- Na ezért használok én kriptonit borítású adamantium forralót hidegfúzióval, mert így megmaradnak a vízben a midikloriánok!

- A mikrohullámú sütő felettébb káros, de ha beütöd a megfelelő számsort, akkor onnantól egészséges lesz, de csak most, hogy egymilliószoros év van.

- A szomszédban ki van dobva egy mikro a fal mellé, behordta a szél porral, falevéllel, simán kikelt benne a gaz, szóval nekem nem kell a süketelés...
 
- Még egy kérdés. Ki az a barom, aki felforralja a locsoló vizet? Közel fél hektár földem van összesen, minden nap rakjak tábortüzet?

- 75, 50, 25, 0? Megbízható kísérletnek tűnik, ha ilyen pontosak a számok... Mindig egy negyeddel megyünk lejjebb, nagyon érdekes. Ezek okos magok lehettek.
 
- Amennyiben felforralt vízbe magot tesznek, egy se kel ki. A mag nem szereti, ha megfőzik.


- Hadd találgassak, brit tudósok voltak...

- Csak be kell ütni a titkos kódot, és azon kívül, hogy onnan teljesen egészséges vizet melegít, egy kicsit lassítja az időt is - ezáltal nem öregszünk olyan gyorsan - megfelezi a villanyszámlát is, amit kp visszautal a szolgáltató! Én letöltöttem egy appot' is hozzá, így azon nézem az HBO-t is! Próbáljátok, ki!
kép

- És úgy mégis hogyan és honnan fatüzelnék pici panellakásban?

- Lehet hogy nem figyeltem oda biológia órán, de ha babot csíráztatok, akkor a bab csírázik ki és nem a víz, szóval mit is csírátlanít a mikró?
 
- Amúgy meg rá kell írni a mikróra belülről a 3422537355373 Grabovoj-számot, az is semlegesíti a rossz hatást.
 
- Kezdek megijedni, akkor ha műanyag pohárban mikrózom a kutyulóskávémhoz a vizet, záros határidőn belül 5 kemóm lesz, csírátlan leszek (pedig néha csíra vagyok) és papírtörölközőket kell elégetnem a mikróban, hogy meggyógyuljak?


- Jobban szeretem, ha én eszem a rákot citrommal, nem pedig fordítva.
 
- Egyébként azok a magok azért nem csíráztak ki, mert nem is akarták igazán. Minden fejben dől el ugyanis...
 
- Ez egyébként hülyeség, ha fazékban melegíted a vizet, a molekulákban az elektronok akkor is magasabb elektronpályára kerülnek nincs ebben semmi hókuszpókusz, csak 8. osztályos fizika. Nem kell mindent elhinni ami az interneten van.

Attól, hogy valamivel sokan értenek egyet, meg nem jelenti azt, hogy az helyes, vagy igaz. A tudomány nem szavazás alapján működik. Jól is néznénk ki.

Káros-e a mikrohullámú sütő? - ITT írtunk erről korábban.

Sarlatánok ostobaságai: Veixl-Várhegyi László káros kuruzslásáról ITT írtunk korábban.


Megosztás