Mi a véleményetek a következő gondolatmenetről?

Mi a véleményetek a következő gondolatmenetről?

Az írás nem a mi érdemünk, a Szocializmus hagyatéka fészoldalon osztották meg, de már ott is idézőjelben és a neten kutakodva sem tudtuk kideríteni, hogy ki a szerző. 

Régen minden jobb volt?

Csak ENNYI! 

Rendszeresen belefutok a közösségi oldalakon "régen minden jobb volt" dolgokba és nem értem. Ma fillérekből élhet bárki úgy, ahogy 1970-ben. Miért nem teszik?

Le kell mondani a mobil, net, kábeltévé előfizetést. Kib*szni a plazmát, mobilt, tabletet, laptopot a kukába. Helyette lehet Kossuth és Bartók rádiót hallgatni. Vásárokban van elemes Sokol bagóért. Délben most is megy a "Jó ebédhez szól a nóta".

El kell adni a Ford, Opel, Suzuki, VW autót és venni egy Trabantot, Kispolszkit, Wartburgot, 110-es vagy 120-as Skodát. Amit természetesen csak szombat-vasárnap használni! Hétközben felbakolni, hogy ne kopjon az abroncs. Ráadásul a gyári szerszámkészlettel otthon a panel parkolóban javítható rajtuk minden. Fillérekért. Nem kell mindenhova autóval menni. Ott a gyalog, a bicikli, vagy a busz. Autó se kell mindenkinek. Faluban elég 3-4 falunként, a panelok előtt meg lépcsőházanként 2-3.

Még kapható dobtárcsás mosógép és ugribugri centrifuga a Whirlpool helyett. Ki kell dobni a mikrót és venni egy platnit meg egy kis piros zománclábast. A légkeveréses sütő és kerámia lap helyett, meg venni a piacon egy Karancsot.

Tesco, Lidl, Aldi, Spar el kell kerülni. Minden szocreál élelmiszer kapható a Coop-ban. Pont olyan "minőségben", mint anno. Banánt és narancsot csak karácsonyra kell megvenni, nem minden napra. Plázákat, bevásárló központokat el lehet kerülni, ahogy a Rossmant és a Mekit is. Obiba se kell bemenni. Van még fatelep, vasedény és szerszámbolt. Napi 2 óra gyaloglással simán belehet vásárolni utcáról utcára, boltról boltra járva, mint régen. ABC, zöldséges, kenyérbolt (ma pékség), hentes, méteráru, rövidáru, stb. 

WU2, Amo szappan, Tomi mosópor. A kölnivíz is filléres. Ketchup helyett pirosarany. Reggelire parizeres kenyér, nem müzli. Vacsorára szintén, tehetősebbeknek szalámi. Ebédre meg kifőzde, krumplifőzelék vagy otthonról hozott szelet kenyér, szalonna, fél fej hagyma. Hús csak szombaton vagy vasárnap. Fasírozott ünnepnapokon! Szeptember-május között nem kell friss paradicsomot paprikát enni, ott a lecsó.

Elég 2 pár cipő. Egy a hétköznapokra, egy az ünnepekre. Két-három nadrág, 2 ing, 4 trikó, 4 pár zokni, 4 alsógatya, 1 kötött pulóver, 1 zakó, 1 kabát. Ha elszakad meg kell varrni. A rövidáruban van tű, cérna, gomb.

Hétvégén ki lehet menni a város széli rétre pokróccal, szalámis zsömlével. A sör az kőbányai, nem Gösser, a tömény az a vegyigyümi, nem a Dzsonivóker.

Mi tartja vissza ezeket az embereket hogy úgy éljenek, ahogy minden jobb volt?

Ráadásul annyit spórolnának, hogy simán mehetnének évente egyszer a Balcsira vonattal, otthonról hozott rántotthúsos vagy fasírtos szendvicset enni koviubival a csíkos nylontáskából.

Véleményed van? Nyomasd!

Ez is érdekelhet: Retro vásárlás

Kiemelt kép: Fortepan (budai alsó rakpart), adományozó: Kriss Géza