Mi a helyes áthaladási sorrend?

Mi a helyes áthaladási sorrend?

Egy közlekedési helyzetről készült ábrát láthatunk, melyen az az eldöntendő kérdés, hogy milyen sorrendben haladhatnak át az autók a kereszteződésen.

Egy ősi KRESZ-kérdésre kell válaszolni, ami első ránézésre egyszerűnek tűnik, azonban a helyes válaszhoz érdemes alaposan szemügyre venni képet. 

Egyenrangú utak találkozása, jöhet a jobbkéz-szabály, két autónál egyértelmű lenne, de itt három sofőr érkezik. Az egyes számú zavarja meg az idillt, vajon neki mikor kell indulnia? Egyenesen haladva üti a szemben kanyarodót, de neki is ott van a jobbján egy autó, akkor marad utolsónak?

Mi a helyes áthaladási sorrend?

KRESZ-teszt

Gyakorlatban ez általában úgy néz ki, hogy mindenki tanácstalanul néz, majd aki hamarabb elindul, az megy elsőnek. Nekik kellemes biztosítási ügyintézést!

A KRESZ szabályai szerint a jobbra kis ívben kanyarodó autónak az egyenrangú útkereszteződésben ez esetben elsőbbsége van, így először ő mehet át. Majd a 3-as és 1-es kocsi marad, de mivel az 1-es jármű egyenesen, a 3-as pedig balra nagy ívben készül továbbhaladni, az 1-es autó elsőbbséget élvez.

Tehát a helyes válasz: 2, 1, 3.

A bizonytalan szituációkban talán mindig az a legokosabb, ha az ilyen kereszteződéseket lassan közelítjük meg, hiszen az óvatosságnak maximum dudálás vagy ökölrázás lesz a vége, nem pedig ütközés.

Ez is érdekelhet!

Van-e alá-fölérendeltségi viszony a STOP tábla és elsőbbségadás kötelező tábla között? mutatunk egy remek példafeladatot, amivel ellenőrizheted a tudásod: Mi az áthaladási sorrend?