Mi a fotó története?

Mi a fotó története?

Nikola Tesla a századforduló legnagyobb hatású tudósa, aki azt vallotta, hogy az ő agya csak egy membrán, ami felfogja a kozmoszból érkező jeleket, és csak közvetíti azt.

A leghíresebb felvételt Dickenson V. Alley fotográfus kattintotta róla. A Century magazin számára készült, amely "Az emberi energia növelésének problémája" című cikket illusztrálta.

Nikola Tesla szavai, részlet a kiadványból: "Észrevettem ugyanis, hogy akárhányszor egy tárgy képe megjelent a szemeim előtt, láttam valamit, ami emlékeztetett rá. Az első alkalommal azt gondoltam, hogy ez pusztán csak véletlen, de hamar meggyőződtem róla, hogy mégsem az volt. A kép megjelenését mindig megelőzte egy tudatosan vagy tudat alatt felfogott vizuális inger vagy látvány. Fokozatosan nőtt bennem a vágy, hogy kitaláljam, mi okozza a képek megjelenését, és ennek a vágynak a kielégítése hamarosan elsőrendű fontosságúvá vált számomra.

A következő megfigyelésem az volt, hogy pontosan úgy, ahogy valaminek a látványa következtében képek jelentek meg előttem, az eszembe jutott gondolatok is hasonlóképpen voltak sugalmazva számomra. Tántoríthatatlan elszántsággal megkíséreltem behatárolni azokat a képeket, amelyek a gondolatokat kiváltották, és az eredeti vizuális inger megkeresése hamarosan a második legfontosabb dolog lett a számomra. Az akaratom automatikussá, gépiessé vált, mint ahogy valójában az is volt, és az évek folyamán az állandó, csaknem tudat alatti keresés eredményeképpen megszereztem azt a képességet, hogy mindig, szinte azonnal meg tudtam találni azt a vizuális ingert, ami később az adott gondolatot kiváltotta.

De ez még nem minden. Nem sokkal korábban tudatosult bennem, hogy minden mozdulatom hasonlóképpen váltódik ki, és így évről-évre, keresés, megfigyelés és folyamatos ellenőrzés által, minden gondolatommal és cselekedetemmel bizonyítottam, és a legnagyobb megelégedésemre bizonyítom ezt ma is, hogy én egy olyan mozgásra képes robot vagyok, aki csupán az érzékszerveket érő külső hatásokra válaszolva gondolkozik, cselekszik és mozog. Az egész életem során csak egy vagy két olyan esetre emlékszem, amikor nem tudtam azonosítani azt a hatást, aminek következtében egy mozdulat, egy gondolat vagy akár egy álom is létrejött."

Nikola Tesla: Az emberi energia növelésének problémája, The Century Illustrated Monthly Magazine, 1900. június. 

Az őt ábrázoló híres kép egy sorozat (68 db) részeként készült a Colorado Springs-i laboratóriumában (1899. december 17-31 között), itt kísérletezte a vezeték nélküli villamosenergia továbbítását. "Erősítő adója" (Tesla-tekercs) mellett ülve nyugodtan olvas, míg a berendezésből hatalmas villámok cikáznak, amiről szemlátomást tudomást sem vesz. (Egyébként nem szorgalmazta, hogy ilyen felvétel készüljön róla, de úgy vélte, hogy így talán sokakat érdekelhet.)

A Fotó-történet blog írja és az angol Wikipedia is megerősíti, hogy az elkészült fotó egy ügyes trükk eredménye, mert két felvételből állították össze. Az első képen az elsötétített laboratóriumban bekapcsolták a berendezést, hogy a villámok jól láthatóak legyenek, majd Nikola Teslát fotózta le a fényképész a kikapcsolt gép mellett. Azért nem a működő berendezés mellett lett Tesla lefényképezve, mert (ahogy Tesla életrajzírója, Marc Seifert a kép kapcsán írta) "az elektromosság megölte volna".

A Tesla-laboratórium

Tesla-laboratórium
Wikimedia 

12 millió voltot termelt

Tesla-laboratórium
Wikiwand

A magazin cikke szerint a "gömb" villamosenergia tartály

Tesla-laboratórium
Wikimedia

Az elektromos rezonancia

Tesla-laboratórium
Wikimedia

Kiemelt kép - Dickenson V. Alley: Nikola Tesla a magas frekvenciás váltakozó áram előállítására képes berendezésével (1899) 

Tesla-laboratórium
Wikimedia

Ez is érdekelhet! Mint minden emberi élet megismerése, úgy Nikola Tesláé is a szüleinél kezdődik, saját szavaival olvashatjuk neveltetését és rendkívüli képességeinek kibontakozását, egyedi és mechanikus világnézetének gyökereit, ugyanakkor megemlítésre kerülnek olyan eseményei is, amelyek egyértelműen egy fejlettebb, univerzális tudattal való kapcsolatának bizonyítékai: Nikola Tesla gyerekkora