Melyik nehezebb: 1 kg vas vagy 1 kg toll?

Melyik nehezebb? 1 kg vas vagy 1 kg toll?

Bármennyire is sokan voksolnak az egyenlőség mellett - "egyértelmű, hogy ugyanolyan nehezek" - a tesztkérdés a fogalmak és a fizika helyes ismeretével más eredményt mutat.


Szavazást hoztunk létre Facebook oldalunkon, hogy Melyik nehezebb: 1 kiló vas vagy 1 kiló tollpihe?, az 594 válaszoló pedig ilyen arányban döntött: 8% vas - 92% azonos

 

 

Bár első pillantásra egyforma nehéznek tűnik, de ez leginkább vákuumban igaz, a Földön ugyanis van légkör. Ha úgy tesszük fel a kérdést, merre billenne a mérleg, ha a jobb oldalon 1 kg vas, a bal oldalon pedig 1 kg (normál nyomású) hidrogéngáz van, akkor bajban leszünk, mert a hidrogén majd fel akar emelkedni. Utóbbinak nagyobb a térfogata alacsony sűrűsége miatt, vagyis nem fogjuk tudni kiegyenlíteni a mérleget, bár mindkét anyag tömege 1 kg. Hmmm... 

Nincs ez másként a tollpihével sem, mivel a sűrűsége jóval kisebb, mint a vasé, az általa kiszorított levegő súlya is nagyobb. Az iskolai Arkhimédészi mondókát mindenki ismeri: "Minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya". 


A mérleg súlyt mér és nem tömeget

Valójában, amikor megkérdezik, hogy mennyi a súlyod, a helyes válasz az, hogy 700 newton, nem pedig az, hogy 70 kg (valós szám behelyettesítendő, de a szorzó marad). A mérlegre tett tárgyra hat a Föld vonzóereje, ez az ERŐ, vagyis a mérleget hivatalosan newtonban kellene skálázni. Mivel newtonban az emberek nem igazán tudnak számolni és gondolkodni, ezért a skálát kg-ban jelölik meg. Kihasználjuk, hogy a Földön a nehézségi gyorsulási értéke ÁLLANDÓ, ezért "kis csalással" a 9,81 N nehézségi erőt megfeleltetjük 1kg-nak, amely viszont tömegmérték.

Mikor 1 kg tömegű bármit vásárolunk a piacon, akkor annyit fognak kimérni nekünk, amennyit a Föld 9,81 N erővel vonz (bármi is az a valami). És ezt azért tudják megtenni, mert a mérleg skáláján berajzolták, hogy 1, 2, 10, 20, stb. Kilogramm tömegnek megfelelő súlyerő értékhez tartozó kitérés, egyszerűbben mondva: a mérleg kg-ban van skálázva.

A melyik nehezebb? kérdés azt feszegeti, hogy különbség van, magyarán mérlegre téve melyiket mutatja nehezebbnek (azaz melyik tárgyat nehezebb felemelni).


Ez is érdekelhet: Szőke nő és a kvíz

Megosztás