Marie Curie idézetek

Marie Curie idézetek

Marie Curie volt a Sorbonne első női professzora, kétszer kapott Nobel-díjat - az elsőt 1903-ban a fizika területén végzett munkájáért, Henri Becquerellel és férjével, Pierre Curievel megosztva, majd 1911-ben a kémiai Nobel-díjat (egyedüliként).

Madame Curie az egyetlen az összes híres emberek között, akit a hírnév nem rontott el. - Albert Einstein ezekkel a szavakkal jellemezte.

1867-ben született, szülei iskolázott, de elszegényedett lengyel értelmiségiek voltak. 24 évesen eljut Párizsba, ahol nyomorban él (nappal órákra jár, este magánórákat ad), de mégis kitüntetéssel végzi el az egyetemet (fizikából és matematikából szerez diplomát). Ez idő alatt megismerkedik férjével, 1895-ben házasodott össze a fizikus Pierre Curie-vel. A megtakarított pénzükből biciklit vásároltak, és azzal indultak nászútra.

1898-ban jelentették be, hogy új radioaktív anyagot találtak, amelyet Marie szülőföldje iránti tiszteletből polóniumnak neveztek el, néhány hónap múlva azonosították a rádiumot is.

Egy fűtetlen fakalyibában négy hosszú év alatt 8 tonna uránszurokércből 0,1 gramm rádiumkloridot állítottak elő, ebből kénsavval vonták ki a fémet, amely olyan erősen sugárzott, hogy a sötétben látni lehetett. Az eljárást a házaspár szabadalom nélkül közkinccsé tette további tudományos és gyógyászati kutatások céljára, holott fényesen meggazdagodhattak volna belőle. - Múlt-kor

Marie Curie és férje, Pierre Curie

Egyszer fent, egyszer lent. Ez igaz az egész életünkre, de sokat segíthet a kitartásunk fejlesztésében, ha rendszeresen olvasunk bölcs gondolatokat olyan nagy emberektől, akik megélték a mélypontot, mégis elérték a céljaikat.

A Kardashianok korában legyél inkább Marie Curie:

- "Az életben semmi félelmetes nincsen. Csak meg kell próbálnunk megérteni. Ha többet értenénk belőle, máris nem lenne annyi félnivalónk."

- "A tudományos munkát nem a közvetlen haszna alapján kell megítélni. Önmagáért, a tudomány szépségéért kell végezni."

- "Soha ne adják fel ambíciójukat és elhatározásukat abban, hogy maradandóan járulnak majd hozzá egy-egy tudományág sikeréhez."

- "A tiszta tudományos kutatás a haladás és a civilizáció valódi forrása."

- "A fényűzés könnyed íze a gyenge embereket felelőtlen tettekre sarkallja."

- "Fontos, hogy az ember komolyan vegye a munkáját, független legyen, és ne csupán a szórakozással töltse a mindennapjait."

- "Életem folyása annyira egyhangú és alapjában véve nem túlságosan érdekes. Engem azonban mégsem kínoz az egyformasága. Csak azt sajnálom, hogy a napok túlságosan rövidek és nagyon gyorsan telnek. Az ember sohasem azt veszi észre, amit már elvégzett, csak az lebeg a szeme előtt, amit még tennie kell, és ha nem szeretné a munkáját, könnyen elveszthetné a kedvét."

- "Nem lehet hinni egy jobb világban; ha nem javítjuk meg az egyént. Hogy ezt a célt elérhessük, mindenkinek tökéletesíteni kell önmagát, hogy kivegyük részünket ezzel az emberiség általános életében a reánk eső felelősségből - mert különös kötelességünk, hogy segítsük azokat, akiknek a legtöbbet használhatunk."

- "Nekem azt tanították, hogy a haladás útja se nem gyors, se nem könnyű."

- "Az élet egyikünk számára sem könnyű, de nincs semmi baj, ha az embernek van kitartása, s főleg önbizalma. Hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és azt a valamit bármi áron is el kell érnünk."

Ez is érdekelhet: Einstein aranyköpései


Felhasznált források: Wikipédia, Personal Branding, Citatum