Legnagyobb meteorit a bolygón: Hoba

Legnagyobb meteorit a bolygón: Hoba

A legnagyobb ismert, egy darabból álló meteorit a Földön. Méretei nagyjából 3×3 méter hosszúságú, 1 m-es vastagságú. Valamikor az utóbbi 80 000 évben hullott bolygónkra, főként vasból áll.

1920-ban találta meg Jacobus Hermanus Brits a namíbiai (akkor még Dél-Afrika) Hoba West nevű farmján, innen a közismert neve. Ökreivel szántott, amikor az eke fémes hangot adva elakadt. Hamarosan feltárták, de nem ásták ki teljesen, így tömegére csak becslés adható. 

Mi a különbség a meteor, a meteoroid és meteorit között?

Meteor = Magát a fényjelenség nevezzük így (hullócsillag), az űrben keringő kisebb kövek és porszemek (meteoroidok) elégnek az atmoszférában.

Meteoroid = Kis méretű (homokszem és szikladarab közötti) szilárd test a Naprendszerben.

Meteorit = Ha a meteor földet ér, akkor beszélünk meteoritról. (A világűrből származó természetes objektum, ami egy másik égitest felszínével való ütközéskor nem semmisül meg.)

Földet éréskor nem jött létre becsapódási kráter, mert ezt a példányt a bolygó légköre olyannyira lelassította, hogy kis sebességgel érkezett. Hatalmas mérete miatt sohasem mozdították el, jelenleg is ezen a helyszínen található. Jellegzetes, leginkább lapos kőre hasonlító, sima oldalai alapján a tudósok arra következtetnek, hogy szinte siklott az atmoszférában. Külseje szokatlan módon nagyjából téglatestnek felel meg.

753
Wikipedia Commons

Hamar híre ment és népszerűségét a vandalizmus sem kímélte, így az idők folyamán rengeteg anyagot vágtak belőle. Kezdeti becsült tömege (80 tonna) az erózió, a tudományos mintavételek, szuvenírvadászok, felderítők, spekulánsok, gyűjtők fűrészelése miatt csökkent. Különböző források szerint jelenleg 55-61 tonna körül lehet.

A Hoba minden meteoritgyűjtő álma, a képén az egyedüli ismert hazai példány látható!

Hoba meteorit Magyarország - Csillagászat fotó
Hoba-meteorit Magyarország - csillagaszat.hu

Összetétele 82,4%-ban vas, 16,4%-ban nikkel, 0,76%-ban kobalt, de nyomokban germániumot, galliumot, irídiumot, rezet, krómot, ként, cinket és szenet is tartalmaz.

1955-ben az akkori birtokos kérésére a helyi kormány nemzeti emlékhellyé nyilvánította. 1987-ben a Hoba West farm tulajdonosa, Mr. J. Engelbrecht, kutatási és állami oktatási céllal a kormánynak adományozta a meteoritot. Mára komoly védelem alatt áll, Namíbia egyik népszerű és turisták által is kedvelt látványossága, ami köré egy lelátószerű amfiteátrumot építettek.

751
Wikimedia Commons

Nézd meg képeken a nem mindennapi monstrumot!

750
Wikipedia
Hoba meteorit
foter.com
754
Wikipedia

Hoba meteorit
foter.com
Hoba meteorit
Pixabay
758
Wikimedia Commons

Hoba meteorit
Wikipedia
Hoba meteorit
foter.com
Hoba meteorit
foter.com
Hoba meteorit
 lostworldtraveler.com 

1920-ban járunk

765

770

771

Hoba meteorit
Wikipedia

Ez is érdekelhet! Dokkolj a Nemzetközi Űrállomáshoz: Ha kíváncsi vagy, milyen lehet egy űrhajót vezetni, akkor itt a nagy esély, hogy élethű szimulátorral megvalósítsd! A SpaceX ugyanis lemodellezte a virtuális valóságban: A végtelenbe, és tovább!

Felhasznált források: Csillagászat, Femina, Schuro blogja