Last Christmas hegye

Last Christmas hegye

Hegyek, hóesés, alpesi ház, szemet gyönyörködtetés, pezsgés, koccintás, jót evés, jót ivás, nevetés, társaság, ünneplés... 

Neked adtam a szívem, de...

A karácsonyi playlistek legnépszerűbb dala, a videó alapszituációja szerint egy baráti társaság idilli téli paradicsomban tölti az ünnepeket. Ahhoz pedig, hogy elérjék a helyszínül szolgáló alpesi faházukat, nagykabinos liftbe kell beszállniuk, amelyen Saas-Fee felirat szerepel, így kis nyomozással beazonosítható a svájci síterep. 1984-ben még kevesen gondolhatták a helyiek közül, hogy mekkora ingyenreklámot kapnak.

A legenda szerint annak idején George Michael és Andrew Ridgeley ingyenes hétvégét ígért barátainak, cserébe csak szerepelniük kellett a klipben. Októberben forgatták, ezért nehéz volt hóeséses európai helyszínt találni, de valaki kiszúrta, hogy aznap éjjelre erős havazást jósoltak az Alpok gyöngyén, így kis túlzással azonnal indultak.

A Tita névre keresztelt magánházban nem volt fűtés (állítólag a tulaj az érkezésre elfelejtette bedörrenteni), így az ezzel arányos alkohol fogyasztásának is szerepe volt a hangulat emelkedésében, ahogy a karácsonyi vacsorát sem akarták zárt piás üvegekkel felvenni (a csapat szerint nem lett volna életszerű). Mivel tényleg partiztak, a szereplők reakciói is élethűek a felvételeken, a többiért pedig nézzétek:

Csilingelő hangulata ellenére szerelmi csalódásról szól, ugyanis hő­sünk korábban már közelebbi viszonyba került a nővel, de a románcból nem lesz semmi, mert az exbarátnő a következő karácsonykor már egy másik férfi ol­dalán tűnik fel. Múlt karácsonykor neked adtam a szívem, de te már másnap to­vább­adtad - szól a vádló refrén.

A klipben megjelenik egy virágos bross (sztori ekörül is forog), ami a rendező édesanyjáé volt és az első forgatási napon el is tűnt. Majdnem öt órát állt a kitűző miatt a felvétel, végül a stáb szállodája előtti járdán találták meg.

Minden idők legsikeresebb karácsonyi slágere, minden idők legtöbb példányában eladott kislemeze, amely sosem lett első a brit slágerlistán. 1984-ben éppen az a nóta akadályozta meg a csúcsra jutását, amiben maga George is közreműködött, az afrikai éhezők megsegítésére írt nagyszabású, sztárfellépőkkel zsúfolt segélydal.

Saas-Fee másik híressége a világ legmagasabban lévő forgó étterme, amely 3500 méter magasban található. 

Innen lenyűgöző panoráma nyílik a négyezres csúcsokra, köztük az Allalinhornra, az Alphubelre és a Domra, amely 4545 méteres magasságával Svájc legmagasabb hegycsúcsa. 

Last Christmas ház
Fotó: Unsplash
Last Christmas ház
Fotó: foter.com

Nézzetek körbe:

1969-ben itt forgatták az Őfelsége titkosszolgálatában című James Bond filmet is. A főgonosz remek érzékkel választott magának búvóhelyet a napenergiával működtetett, körbeforgó étterem épületében, a Schilthorn-hegyen. Fotó: Síelők

Saas-Fee étterem

A Last Christmas ház még most is megtalálható, de utolsó tulajdonosa halála óta jelenleg üresen áll. Kissé más arculata van, mint a klipben, de a kerítés, amelyen többször is átugranak, még mindig tartja magát.

"Bakancslistás volt számomra, fiatalkorom óta álmodtam arról, hogy lássam a helyet." - írja az ausztrál nő a képekhez Facebook oldalán.

Last Christmas ház

Last Christmas ház

Itt pedig online lehet kirándulni a legendás helyszínen, gyertek körbe:

FRISSÍTÉS

George Michael halálának 4. évfordulóján NO1 sláger lett a briteknél a Last Christmas. A sztorihoz hozzátartozik, hogy míg korábban a lemezeladásokat mérték, manapság már a hallgatottságot. Az örök második 2020-ban célba ért, ráadásul abban is rekorder, hogy az első olyan szám, amely megjelenése után 36 évvel kerül a népszerűségi lista élére.

Ez is érdekelhet! Újraforgatták a zseniális klip egyik jelenetét az eredeti szereplővel: a-ha.

Felhasznált források: Síelők, Hetedhétország, Bors