Konteo központ: VNTV

Az életben mindennek van kockázata, például élve születni rettentően veszélyes, mert mindenki meg fog halni előbb-utóbb. Namármost. A feladat az, hogy megállapítsuk, minek nagyobb a kockázata; a védőoltásnak, illetve annak elmulasztásának.

A kockázat egy egzakt, mérhető fogalom. (Az orvostudományban a matematikai statisztika biometria része foglalkozik ezzel.)


Minden szakmában vannak rossz "szakemberek". Kőműves, akinek az építménye összeomlik, szakács, aki tömeges ételmérgezést okoz, vadakat terelő juhász, aki a kutyák helyett a bárányokat uszítja a medvére... és sajnos orvosok is.

Egy szülő szabad döntése megkérdőjelezhető és meg is kell, mert általában meg sem érti a kockázat miben létét, annak nagyságát. Ha mondjuk valaki trópusi országokba utazik, de nem veszi föl a védőoltásokat, majd belehal az ott szerzett betegségbe, akkor magának kereste a bajt, meg is találta, hát nyugodjék békében. Viszont, ha gyermekének nem adatja be a védőoltásokat, akkor már utódja egészségét és életét veszélyezteti. Még szerencse, hogy nem maga a csimota hozza meg a döntéseket védőoltás ügyben, bár az oltást megtagadó szülők hozzáértése közel azonos a kisgyermek hozzáértésével.


A védőoltások kockázata nagyságrendekkel kisebb, mint a védőoltás elmaradása miatt bekövetkező betegség rizikója. Az objektív méréseken alapuló statisztikák a mérvadóak. Például az 1950-es években ÉVENTE kb. 2 000 fiatal kapta el a Heine-Medin kórt (járványos gyermekbénulás), melyből 10 százalékuk meghalt, többen vastüdőben éltek életük végéig, ezrek pedig nyomorékká váltak. A kötelező védőoltásnak (Salk vagy Sabin) köszönhetően mára ez a betegség csak elvétve fordul elő.

Az nyilván egyértelmű, hogy perforált vakbél, hasi katasztrófa esetén a beteget sürgősen operálni kell. És ehhez el kell altatni. De a sebészi narkózisnak is van kockázata, kb. 1:30000, azaz harmincezer altatásból egy beteget el fognak veszíteni. Viszont, ha nem műtik meg, hashártyagyulladás, szepszis miatt szinte biztos a halál. Tehát, akinek perforált vakbele van, hallgasson a sebészre, járuljon hozzá a műtéthez.

A bulvármédia pedig foglalkozzon inkább a celebekkel, csak ne üsse orrát a nagyok dolgába, mert ahhoz annyit ért, mint hajdú a harangöntéshez.