Kódjátszma

Kódjátszma

Alan Mathison Turing brit matematikus, a modern számítógép-tudomány egyik atyja, aki Winston Churchill szerint megnyerte a szövetségeseknek a második világháborút. Egy rendkívül sokoldalú ember volt, nagymértékben hozzájárult a kriptanalízishez (titkosítás vizsgálata), a logikához, filozófiához, biológiához és azokhoz az új területekhez, melyeket később számítástudománynak és mesterséges intelligenciának neveztek el.


Nagy hatású, mégis talán kevésbé ismert hős a tragikus sorsú Alan Turing, aki nélkül ma lehet, hogy egészen máshogy nézne ki Európa és a világ térképe. A fegyveres konfliktus alatt a brit Bletchley Parkban működő kódtörő központ munkatársaként dolgozott és kulcsszerepe volt a német titkosító gépek jeleinek megfejtésében. Ő dolgozta ki az első számítógépek elméleteit, és a "Bomba" nevű gépe törte fel a németek Enigma nevű törhetetlennek hitt titkosítóját.

A szövetségeseknek oly sok fejtörést okozó német rejtjelező készülék, az Enigma

Enigma

"Enigma" jelentése rejtély, így hívták a náci Németország által használt titkosítóberendezést.

A szövetségesek ezáltal előre tudták a német haderő majdnem minden lépését, így sikerült győzelmet aratni felettük. Történészek becslések szerint legalább két évvel rövidítette le a második világháborút.


Az Enigma feltörése nélkül aligha történhetett volna meg a döntő változást jelentő Overlord-hadművelet, az angolszász szövetségesek 1944. június 6-án végrehajtott sikeres normandiai partraszállása. 

A normandiai partraszállás sikeréhez is nagymértékben hozzájárultak a Bletchley Park kódfejtői

Normandiai partraszállás II. világháború

A teljes titokban zajló műveletről egyébként a hetvenes évekig senki sem tudott (titkosították). Ez a tény szomorú szimbóluma is lehetne Turing életének, akinek homoszexualitása miatt rejtőzködő életmódot kellett folytatnia, Nagy-Britanniában ugyanis az azonos neműekhez való vonzódást ez idő tájt még betegségként kezelték. 1952-ben lelepleződött és választania kellett a börtön, vagy a hormonkezelés között. 1954-ben találtak rá holtan, az pedig a mai napig nem ismert, hogy öngyilkosság vagy merénylet áldozata lett.


Üldöztetés, halál

Angliában ekkoriban a saját nemhez vonzódást rendellenességnek tekintették, gyakorlása törvénybe ütköző, büntetendő cselekedet volt. 1952-ben Turing újdonsült partnere, a 19 éves Arnold Murray ellopott néhány dolgot a házából, ezért feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozás során a tudós beismerte, hogy testi kapcsolatban állt a fiatalemberrel. Vád alá helyezték, elítélték, végül pedig választhatott a börtön és a libidócsökkentést célzó hormonkezelés között. Utóbbi mellett döntött. A kezelés mellékhatásaként megnőtt a melle, depressziós lett és elhízott.

Az ítélet következtében a modern számítástechnika úttörőjének tekintett Turing nem ment át többé a nemzetbiztonsági ellenőrzésen, és nem folytathatta tudományos munkáját, kódtörői állását elvesztette.


1954. június 8-án a takarítója talált rá holtan. Ciánmérgezésben halt meg, valószínűleg attól a félig elfogyasztott almától, melyet az ágya mellett találtak - az almát soha nem vizsgálták, a ciánmérgezést a holttest alapján állapították meg. Sokan úgy gondolják, hogy az Apple logója valójában Turing előtt tiszteleg.

A többség úgy véli, hogy nem önkezével vetett véget életének, édesanyja szerint viszont baleset történt, ami Turing hanyagul tárolt vegyszerei miatt következhetett be. Talán kedvenc meséje, a Hófehérke ihlette, de a találgatások között szerepel az is, hogy azért gyilkolták meg, nehogy féltett államtitkok szivárogjanak ki rajta keresztül. 

Ajánljuk a témában a Kódjátszma című filmet

Alan Mathison Turing (1912–1954) nagy hatással volt az algoritmus és a számítógépes adatfeldolgozás hivatalos koncepciójának kidolgozására (az általa feltalált Turing-gép). A zseniális tudós kódfejtő berendezést, katonai kommunikációs eszközöket, komplex számítógépeket tervezett és mindenkit megelőzve sakkozó gépet fejlesztett.


2009-ben (jelentős társadalmi nyomás hatására) Gordon Brown brit miniszterelnök bocsánatot kért a mindenkori kormány nevében azért a visszataszító bánásmódért, amelyben a tudóst részesítették annak idején a hatóságok, és ezzel halálba kergették. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Turing kiemelkedő tevékenysége nélkül a második világháború története nagyon másként alakult volna. A hála, amivel neki tartozunk, még borzasztóbbá teszi azt az embertelenséget, amiben része volt – jelentette ki a brit kormányfő.

Alan Turing szobra. Stephen Kettle alkotása a Nemzeti Számítástechnikai Múzeumban látható, Bletchley-ben, Nagy-Britanniában.

Alan Turing szobra Nagy-Britannia

Ez is érdekelhet! 1984. január 24-én került kereskedelmi forgalomba az Egyesült Államokban az Apple Macintosh, az első olyan személyi számítógép, amelyet grafikus felhasználói felülettel láttak el, egérrel lehetett irányítani, valamint előre telepítették a szövegszerkesztő és a rajzolóprogramot: Steve Jobs


Felhasznált források: Wikipédia, Index, Ponticulus Hungaricus, Port, Rentit