Keith Richards, mindörökké!

Keith Richards, mindörökké!

A Rolling Stones legendás gitárosa eseményekben gazdag élete során mindent megtett annak érdekében, hogy ne érjen meg szép életkort, ám - számos viccnek alapot szolgáltatva ezzel - mégis sikerült neki.

Keith Richards saját bevallása szerint az utóbbi időszakban hagyott fel egy csomó szenvedéllyel.

Több évtizeden át nyomott ilyen vagy olyan kemény drogot, történtek is vele cifra dolgok, de már leállt velük, illetve a napindító marihuánáról is lemondott. Korábban pedig azt nyilatkozta, hogy szerinte nem árt az egészségnek, ezzel kapcsolatban pedig Churchill aranyköpését idézte: a politikus az alkoholról mondta azt, hogy többet kapott az italtól, mint amit az elvett tőle - ő ezt a fűre tartja igaznak. Szerinte nehezebb leszokni a nikotinról, mint a heroinról.

Pár éve letette a piát is, pontosabban csak megpróbál visszavenni az adagból. A zenész saját bevallása szerint 2019-et betegen kezdte, mivel előző év decembere "egy összefolyó hatalmas bulivá" vált, ekkor határozta el, hogy megpróbál egészségesebben élni.

Ez nem azt jelenti, hogy ha találkozunk egy bárban és megkérdezed, hogy kérek-e inni valamit, akkor nemet mondanék. Csak azt, hogy már nincs a mindennapi menüben – magyarázta.

A tényeket személyében képtelenség kibogozni az információs sztrádán, mintha élvezné is az állandó médiahekket. Nyilván a bulvársajtó a negatív vagy érzelmi nyomógombos sztorikra csap le, így dagad tovább a sztár legendája. 

Keith Richards

Az egyik história szerint már annyira tele volt a vére méreganyagokkal, hogy teljesen le kellett cserélni, de bármekkora blődségnek is hangzik, Keith Richards hol cáfolja, hol megerősíti.

Talán ennél sokkal érdekesebb hír, amikor 2006-ban súlyos baleset érte, ám nem volt köze a tudatmódosítóhoz. Legalábbis az ikonikus gitáros ezt állította, de nála sosem lehet tudni. A Fidzsi-szigeteken leesett egy pálmafáról és kórházba került, ahol agyműtétre volt szüksége (nincs adat arról, hogy minek mászott fel, netán milyen magasról esett le).

A következő ellenőrizhetetlen nyilatkozata alapján apja hamvait kokainnal elkeverve szippantotta fel - ám arról már van hatósági jegyzőkönyv, hogy drogtól kiütve az ágyban dohányzott és nemcsak a fekhely kapott lángra, de leégett az egész szállodai szoba. Sértetlenül megúszta, kártérítés, pénzbüntetés (egy milliomosnak?). 

Híres hatalmas könyvtára is, saját verziója szerint Leonardo da Vinci anatómiai ábráit tartalmazó albumért nyújtózkodott egy székről, amikor leesett és eltört három bordája. (Mennyivel költőibben hangzik, minthogy tökrészegen legurult a bejárati lépcsőn.)

Rockzenészeknél megszokott az áramütés, hiszen annyi madzag van összekötve a színpadon, nem is csoda, hogy ebből sem átlagosat produkált. Éppen csak hozzáért a gitárja nyakával az egyik mikrofonhoz, mire olyan áramütés érte, hogy hanyatt vágódott. Máig technikai rejtély, hogy mi történt ott. 

Keith Richards elpusztíthatatlan!

Persze, mint bevallja, mindig is "határozott véleményeket" formáló "seggfej" volt. Beszólt Taylor Swiftnek, mondván: "sok szerencsét - már amíg eltart", de korábban savazta a gombafejűeket is:

A Beatles igen jól szólt, amikor még tényleg a Beatles volt. De annak a zenének, amit a későbbiekben játszottak, nem igazán volt sok gyökere. Szerintem kicsit elszállt velük a ló. De hát miért is ne? Ha te vagy a Beatles a 60-as évek közepén, persze, hogy elszállsz és elfelejted, hogy miért is kezdtél zenélni. És végül megírod mondjuk a Sgt. Peppert. Sokan azt mondják, hogy az egy hibátlan, tökéletes album, de szerintem csak egy nagy összevisszaság, egy szemétdomb. Pont úgy, mint a mi Satanic Majesties-ünk. De hát hé, ha ők felvehetik lemezre, hogy szarn*k, akkor mi is!

Nagy figyelmet keltett (nem az első) beszólása Mick Jaggernek is, akinek 73 éves korában megszületett nyolcadik gyermeke. Vén kujonnak nevezte kollégáját és cimboráját, mert szerinte ennyi idősen már ideje lenne a nyisszantásnak (bránervezeték elkötésének).

Mondjuk ezt később megbánta, Twitter oldalán bocsánatot kért a megjegyzés miatt: 

Mélységesen bánom a WSJ-ben Mickről tett megjegyzéseimet, amelyek teljesen méltatlanok voltak. Természetesen személyesen bocsánatot kértem tőle.

Azt mindig elismerte, hogy kettejük kapcsolatában voltak hullámvölgyek, de elmondása szerint nincs még egy olyan frontember, mint Jagger. Közel 60 éve zenélnek együtt, így várhatóan a vaszektómiás megjegyzésén is túlteszik magukat.

Keith Richards idézetek

1. Néhány orvos azt jósolta, hogy csak fél évem van hátra, de végül én mentem az ő temetésükre.

2. A mi korunk az nem a fiatalságnak a megtartása, hanem engedni magunkat felnőni és átölelni bármelyik fiatal részünket, ami megmarad.

3. Sosem volt gondom a drogokkal. A rendőrséggel volt problémám.

4. A prédikáció adómentes, nagyon kevés köze van Istenhez, viszont sok a pénzhez.

5. A nyugdíjba vonulás gondolata olyan, mintha megöletnéd magad. Majdnem, mint a harakiri. Szeretném megélni a 100-at és bekerülni a történelembe.

6. Nem bátorítok senkit sem, hogy tegye azt, amit én. Miért is kellene, több jut nekem!

7. Tíz éven át vezettem az "emberek, akiknek már halottnak kellene lenniük" listát. Módfelett csalódott voltam, mikor lecsúsztam róla.

8. Ez itt az élet. Hiszed vagy nem, semmit sem felejtettem el belőle. Köszönet és hála.

9. Senki nincs a családomban, akinek valaha is bármi dolga lett volna a szervezett vallásokkal. Hál'istennek, különben a vasárnapok még annál is unalmasabbak lettek volna, mint amilyenek így voltak. Egyelőre még nem akarok találkozni a jó öreg Lucifer barátommal. Ő az, akihez megyek majd, nemde? Nem a Másik Helyre kerülök majd, lássuk be.

Ez is érdekelhet: Roxtárok aranyköpései

Kermit Richards

Kiemelt kép: Mauricio Santana / Getty Images, Felhasznált források: Quotepark24.hu, Recorder.blog, RipostOrigo