Karácsonyi képeslap

Karácsonyi képeslap

A karácsonyfák csillogó díszének ma már megannyi változata ismert, a választék szinte cukrászati magaslatokat ölt, de a '70-es, '80-as évekbeli fondant édesség sok gyerek meghatározó élménye. 

Miért hívjuk konzum szaloncukornak a konzum szaloncukrot?

A nagypolgári tehetős családoknál "szalonszobában" állították fel az örökzöldet, amit ebben az időszakban karácsonyi szalonnak neveztek. Itt  sorakoztak az ünnepi csemegék, melyek között már szerepelt a szaloncukor is. A kézműves manufaktúrák luxuscikként árulták, majd a hatvanas évek környékén jelent meg a konzumszaloncukor, amely az olcsó tömeggyártást tette lehetővé. A nagyüzemek a különbséget feltüntetve konzumnak, vagyis fogyasztóinak kezdték nevezni olcsóbb szaloncukraikat.

retro karácsony

A ’70-es évek szaloncukor választéka három fajtára korlátozódott:

- ezüstpapíros: bevonat nélkül és három ízben

- aranypapíros: csokibundával és három ízben

- fenyőágakkal és harangokkal díszített *sztaniolpapírban (ezt a szót se használjuk már): csokoládé bevonatú és három ízben.

*sztaniolpapír: "A régi sztaniolpapír elnevezés arra utal, hogy ónból gyártották, a papír szó pedig az anyag vékonyságát határozza meg. Ma a fémfóliákat alumíniumból gyártják."

A háromfajta egyben hasonlított, mindegyiket három változatban lehetett kapni, pontosabb a Tó-retró gyűjtése szerint: Elvben öt ízben készült, melyből a dobozban kötelezően kellett kakaónak és vaníliának lenne, ezen kívül a KERMI még egy ízesítést írt elő. Így elméletben minden 1 kg-os pakkban volt még citrom, narancs vagy málnaízű Konzum is (Bár a Tó-retró csapata ezek közül egyikre sem emlékszik, de ha valaki igen, akkor ne tartsa magában!). A díszített fák koronázatlan királya azonban a Zselé Szaloncukor volt (eleinte ez volt a neve és nem Zselés). Ezt a kombinációt 1976-ban mutatták be próbajelleggel, és 1977-től lett a repertoár végleges része. Ára lényegesen húzósabb volt, mint a Konzumé, hiszen 20 forintért csupán félkilós dobozt lehetett beszerezni. 

retro karácsony
Tó-retró

Dobozukon sok marketing cicoma nem volt, de az ünnepi minták fenyőágak formájában megjelentek rajta.  

Retro Gastro blog bejegyzése: A fenyőágacskákkal díszített exkluzív szaloncukor emlékeim szerint normál kereskedelmi forgalomba nemigen került, így erről sok tapasztalatom nincs is. Ebből kifolyólag élményeim az ezüstpapíros és aranypapíros szaloncukorra korlátozódnak. A konzum három ízét nehéz volt meghatározni, inkább a színek szerint csoportosítottuk: a fehér volt a legfinomabb, talán a vanília íz dominált a sűrű cukoríz mellett, a rózsaszín is finom volt, íze puncs lehetett, a barna viszont kifejezetten rossz volt, a már akkor sem kedvelt Erigon kanalas gyógyszer ízére hasonlított leginkább. A csokoládé bevonatúval szemben az ezüstpapírosnak megvolt az az előnye, hogy a szaloncukrok kibontogatásával színek szerinti preferenciáink alapján tudtuk elfogyasztani: először a fehérrel, majd a rózsaszínnel végeztünk, a barnák viszont sokáig a dobozban maradtak, és csak igen-igen lassan fogytak. Mivel a szaloncukor nem volt csokoládéba mártva, a kiszáradás ellen semmi nem védte. Ilyenkor elharapni képtelenség volt: próbálkozásaink nyomot hagytak a cukron; fogaink lenyomata úgy megmaradt a szaloncukor felületén, mint a fogászati viaszban.

Akkoriban nem léteztek még okoskütyük, ahogy készen kapott instant ünnep sem, így nem is rohantak a közös vacsora után megosztani a fészbukon a sztorikat. Karácsonykor legyünk picit időutazók és lassítsunk, tekintsünk vissza a múltba.

A szeretet ünnepén a TV maci is később ment aludni:

1962-től a gyertyát a kevésbé tűzveszélyes 16 darabos recés égősorok váltották fel. Ha a csíptetős fényfüzérből egy kiégett, akkor az egész égősor kialudt, így egyesével kellett megkeresni, majd kicserélni a rossz égőt, hogy újra fényárban úszhasson a fa.

retro karácsony
 Facebook / Socík style
retro karácsony
Kép: Vatera
retro karácsony
Nosalty

A piros, zöld, kék és sárga fénye ma is megdobbantja az akkori gyermekek szívét.

Messenger, üzenőfal, e-mail, sms? Ugyan már! Karácsonyi képeslap: 

Nincs karácsony Kevin Corvin nélkül:

retro karácsony
Budapest, Blaha Lujza tér, Corvin Áruház. 1979. Fortepan / Magyar Rendőr
retro karácsony
Karácsonyi vásár: 1976 - Fortepan / Urban Tamás
retro karácsony
Karácsonyi édességek: 1979 - Fortepan 

Egy letűnt kor emlékei, amely megszépítette akkor az emberek karácsonyát. Talán sokan nosztalgiával gondolnak vissza arra is, hogy banán és narancs is csak ekkor került a fa alá, mert nem lehetett egész évben kapni.

Az üvegdísz fogyóeszköz volt, minden évben törvényszerűen áldozatul esett pár darab törékenységük miatt (persze mindig a legszebbek).

retro karácsony
nlc.hu
retro karácsony
Facebook / Socík style
retro karácsony
Nosalty

A csúcsdíszek minden háztartásban megegyeztek, amelyek mélyedése csillagot rejtett.

Az üreges csokifigurák és színes habcsókok is helyet kaptak a karácsonyfán, ahogy a csillagszóró is az ünnep varázsát emelte (miközben a szülők azon aggódtak, nehogy kigyulladjon a fa). A koncepció nélküli díszítésnek megvolt a maga bája.

retro karácsony
Kép: Retronom
retro karácsony
Kép: Karácsonyi tipp
retro karácsony
Pinterest /  MrRetro Nosztalgia Klub
retro karácsony
Kép: Karácsonyi tipp

Ez is érdekelhet: Filléres emlékeim vagy Last Christmas hegye