Karácsonyi hagyomány?

Karácsonyi hagyomány?

"Karácsonykor a nők bocsánatot kértek az elmúlt év alatt elkövetett hibáikért! Ne hagyjuk, hogy elvesszenek szép népszokásaink!" - minden évben előkerül a hírfolyamban népszerű bejegyzésként.

A Vintage oldal a képpel kapcsolatban még ennél is több infóval szolgál, részletezi, hogy a korai viktoriánus korban egy férjes asszonynak szinte semmi joga nem volt. Érdekeiket nem védte törvény, a feleségeket egy kategóriába sorolták a házasságon kívül született gyerekekkel.

Mi az igazság?

A kép több internetes portálon is terjed, nagyjából hasonló szövegkörnyezetben. Az orosz nyelvű webhelyeken már 2014-ben körbejárta az információs sztrádát, egy 2017-es gyűjteményben pedig a következő címmel szerepel a fénykép: Kísérteties furcsa képek a múltból, amelyeknek nincs magyarázata

A "megbocsátásért könyörgő nők" korábbi változatai azonban más felirattal is rendelkeznek. Egy másik verzió szerint (szintén orosz): Egy évszázaddal ezelőtti etikett, a hölgyek meghívják az urakat az 1900-as Fehér Táncra. Tehát a karácsonyi hagyományt kizárhatjuk, a magyarázat mulatsághoz köthető.

Ami Oroszországban "Fehér tánc" az az Egyesült Államokban és Kanadában "Sadie Hawkins" tánc néven volt ismert. Hasonló a kettő tradíció, melyben a nők kezdeményezik a táncot, jelen korunkban "hölgyválasz"-ként ismert.

A Sadie Hawkins tánc Li'l Abner képregényéből ered, amely karakteréről, Sadie Hawkinsról kapta a nevét. A lényege az, hogy abban a hajadon nőknek üldözniük kellett az agglegényeket, és azzal házasodtak, akiket elkaptak.

Egyébként nem találtunk olyan információt sem, amely alátámasztaná bármely országban, ahol karácsonyi szokásként a feleségeknek kötelezően bocsánatot kellene kérniük a férjeiktől. 

Ez is érdekelhet! 

A kék közösségi oldalon terjed a "jó feleség aranyszabályai" útmutató, amely számos ponton komikus elemet tartalmaz: Tényleg ezt tanították a nőknek 1955-ben?