Jonn F. Kennedy idézetek

Jonn F. Kennedy idézetek

Az elnöklegenda, aki 43 évesen lépett hivatalba az Amerikai Egyesült Államokban. Az államférfi pozitív megítélésében valószínűleg komoly szerepet játszott korai halála is.

Nem csak kiemelkedő igyekezetével nyerte meg az emberek szívét, felesége és egész családja is hamar közel került a néphez. A legfiatalabb First Lady átformálta a Fehér Ház szigorú és formális hagyományait, és sikerült színt csempésznie a korabeli politikai életbe is.

Amikor John F. Kennedy belépett a Fehér Ház kapuján, egy ambiciózus és magabiztos férfi jelent meg a politikai élet színterén. Elkötelezetten harcolt a megkülönböztetés ellen, és komoly előrelépések köthetők nevéhez a hidegháború feszült időszakában, valamint olyan történelmi események, mint a Disznó-öböl inváziója, a kubai rakétaválság (a nukleáris háborútól megmentette a világot visszafogottságával), vagy az amerikai űrprogram felgyorsítása (amelynek eredményeként 1969-ben Neil Armstrong, az első ember a Holdra lépett). 

Kiállt a nők jogaiért

JFK az első elnök volt, aki egy fekete nővel táncolt a beiktatási estélye során, de legalább ennyire lényeges, hogy a Fehér Házban dolgozó újságírók tiszteletére rendezett "Fehér Házi Tudósítók Vacsorája" eseményre kijelentette, hogy csak akkor vesz részt, ha a nőket is beengedik (1962-ig csak férfiak számára volt). 

Fizetését jótékonysági célra ajánlotta fel

Édesapja hatalmas vagyont halmozott fel a családnak, így a fiatal politikus nem volt rászorulva az amerikai Kongresszustól kapott fizetésére, amelyet különféle jótékonysági szervezeteknek ajánlott fel. Ezt a hagyományt folytatta azután is, hogy elnökké választották – egyébként ő volt az USA eddigi leggazdagabb elnöke is.

Az első és máig egyetlen katolikus amerikai elnök 

"Ha velem történik valami, ott lesz Bobby. Ha Bobbyval is történne valami, akkor ott lesz Ted" - mondta egy alkalommal. A Kennedy-átok azonban nem szakadt meg:

Váratlan halálának ténye máig bizonytalansággal tölti el az amerikai közvélekedést. Az elnöklegenda meggyilkolása után számos történész és politikus vitatja, vajon hogyan alakult volna a 20. század, ha politikai pályafutása nem törik derékba.

Az örök kérdés: Mi mindent érhetett volna még el?

- "Már ahhoz is nagyon gyorsan kell futnunk, hogy egy helyben maradjunk."

- "Nem azért vagyunk itt, hogy átkozzuk a sötétséget, hanem hogy meggyújtsuk azt a gyertyát, ami irányíthat bennünket a sötétségen keresztül egy biztonságos és józan jövőbe."

- "A dagály az összes hajót megemeli."

- "Amikor a hatalom az arrogancia felé visz, a költészet emlékezteti az embert a korlátaira. Amikor a hatalom leszűkíti az ember érdeklődési körét, a költészet idézi fel számára a létezés gazdagságát és sokszínűségét. Amikor a hatalom megront, a költészet megtisztít."

- "Csak azok törhetnek a magasba, akik nem félnek a nagy bukásoktól."

- "Miközben kifejezzük hálánkat, soha nem szabad elfelejtenünk, hogy a legnagyobb elismerés nem az, amikor szavakban fejezzük ki azt, hanem amikor úgy is élünk."

- "Ne kárhoztassuk magunkat a múlt hibái miatt, fogadjuk el a felelősséget, amivel a jövőnek tartozunk."

- "Az életben annak van előnye, aki már akkor hozzákezd a problémák megoldásához, amikor mások még csak beszélnek róla."

- "Végső soron a legerősebb kapocs köztünk az, hogy mind ezen a kis bolygón élünk, ugyanazt a levegőt szívjuk, fel akarjuk nevelni a gyerekeinket és halandóak vagyunk. Közös a sorsunk, és ez nem egy harc."

- "Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!"

- "Ha egyszer azt mondod, hogy beéred a második hellyel is, pontosan oda kerülsz az életben."

- "Nem szabad hagynunk, hogy a félelmeink visszatartsanak a reményeink követésétől."

- "Minden problémánál felsejlik a megoldás reménysugara; és a szilárd bizonyosság, hogy semmi sem biztos vagy megváltoztathatatlan."

- "Az élet törvénye a változás. És azok, akik csak a múltra vagy a jelenre figyelnek, biztosan elszalasztják a jövőt."

Beiktatási beszédében egy új történelmi korszakot harangozott be: "Ne azt kérdezd, hogy mit tud érted tenni a hazád, hanem azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért."

Ez is érdekelhet: A történelem híres férfifalói

Felhasznált források: Guardian, PoliticoÉrmekibocsátó, Citatium, nlc