Ízlések és pofonok

Swedish Chef Muppet Show

Vannak filmek, melyekben annyira jól eltalált 1-1 kajajelenet, hogy utána rövid időn belül neked is kötelezően enned kell. Van, ami most kapásból eszedbe jutott? Amikor annyira gusztusos egy Nagy Zabálás vagy egy adott étel látványa, hogy azonnal megkívánod?


7 remek gasztrofilm, ha imádsz főzni vagy enni, illetve mindkettőt

A filmtörténelem talán egyik legkiadósabb étkezése az Aranyeső Yuccában klasszikussá vált éttermi jelenete, ahol Bud versenyt eszik a simlis helyi seriffel. A sokszor idézett párbeszéd egyben a legtömörebben leadott rendelés is:
- Mit hozhatok második fogásként?
- Mindent!

Szárnyát vagy combját? Nekünk mindegy, csak repüljön! A vígjáték az étteremkritikusok Michelin-csillagos világába kalauzol bohém módon. Mi mást is várhatnánk Louis De Funes, francia komikus főszereplésével?

"Duchemin: Igen, emberek! Erről azt mondják: ennivaló. Ismerkedjenek meg vele jó alaposan. Tehát minél több információ, tárgyi ismeret. Hölgyeim és Uraim, jó étvágyat!"

Szárnyát vagy a combját?

Meryl Streep, akinek most éppen péksége van. Olyan, hogy aki nem itt akarja kezdeni a reggelt, az fel se keljen. Olvadó csokis kiflik, frissen pörkölt kávék, és levendula fagylalt, amiről kiderül, hogy hősnőnk akkor készíti, ha nem tud aludni.


Egyszerűen bonyolult: remek vígjáték, remek sütikkel!

egyszerűen bonyolult

Mi más lehetne az édességrajongók kedvenc filmje, mint a Csokoládé? A történet egy vallásos francia kisvárosban játszódik, ahol egy új lakó érkezése teljesen felforgatja a kedélyeket. A bon-bon készítő édesanya segít felszabadítani a helyiek titkos vágyait, ezzel nem kis galibát okozva… Egy tábla csoki nélkül neki se kezdj a filmnek. Édes klasszikus

Édes klasszikus

Ízek, imák, szerelmek. Nem feltétlen gasztrofilm, de ha megnézed, az eredeti pizzákra és az ínycsiklandozó tésztákra kedvet fogsz kapni, valamint a szabadabb életvitelre, és az élet örömeinek élvezetére is. Ha valamikor is játszadoztál a gondolattal, hogy bejárd a világot és közben végigkóstolj mindent, akkor ez a film jó kezdés lehet.

ízek imák szerelmek

Az Indul a bakterház Bendegúzának fejét kemény fából faragták, mert a "Hiszen javulnék én, anyám, de nem megy az olyan könnyen faluhelyen." riposzt után kapott pofonból a másodikat a leveses tányér adja, de ez meg se kottyan neki. 

Indul a bakterház

Aki mindenkivel megszerettette a francia lecsót, az az a ratatouille-t. Egy olyan mesefilm is helyet követel magának a listánkon, melynek szaktanácsadója Thomas Keller, 2x3 Michelin-csillagos amerikai sztárséf volt.


Remy, a gourmet patkány arról álmodik, hogy séfként dolgozhat, hiszen a konyhai példaképe, Auguste Gusteau is megmondta, hogy "mindenki főzhet". Ezt az aranyos filmet kezdő szakácsoknak mindenképpen látniuk kell!

francia lecsó

És hogy kicsoda az a Svéd Szakács? Talán a Muppet Show legviccesebb figurája és egyik állandó tagja, aki angollal kevert halandzsa-svédül, azaz "bork, bork, bork" nyelven beszélt. Néha baltával kergetett egy pulykát, vagy szeleburdiságával felgyújtotta a konyhát. Bár a sorozat 1981-ben véget ért, a fecsegő szakács rendkívül izgalmas másodvirágzását éli, többek között nálunk is.

A garnéla popcorn-nal a legfinomabb, csak ügyeljünk a mennyiségre!

Felhasznált források: nosalty.hu, etelbroker.hu, goodstuff.hugekkopub.blog.hu