Ízetlen vagy íztelen?

Ízetlen vagy íztelen?

A nyelv is - mint minden egyéb - folyamatosan változik. A szabályai, vagyis a nyelvtan része kizárólag emberek megegyezésén alapul.

Hogyan válasszunk vitatémát?

ízetlen vagy íztelen

A kiinduló poszt kommentszekciójában sokadszorra szándékoztak minket helyreigazítani, például: Az étel az íztelen. Ízetlen a tréfa. Te is nyelvtankönyvet kapsz a Mikulástól!

Nézzük a hivatalos állásfoglalást:

A Magyar Tudományos Akadémia kiadójának alapművében, a Magyar Értelmező Kéziszótárban (Budapest, 2003. Ak.) az 586. oldalon a következő szócikk olvasható:

ízetlen

1. Nem kielégítő ízű.
2. ritkábban használjuk lelkiállapotra: kedélytelen.
3. pejoratív minősítésű jelentése: sértően ízléstelen, illetlen.

Ha az MTA alapművében ez áll, akkor az azonos jelentésű íztelen és ízetlen kifejezés közül mindegy, melyiket használjuk.

Valóban, az "ízetlen" konkrét és átvitt értelemben is használatos: ízetlen tréfa, ízetlen étel. Az "íztelen" azonban csak konkrét értelemben használatos. Igaz, ez utóbbi ritkább, és a szótár sem tartalmazza. Azonban a két szó jelentése annyira kezd egybemosódni a nyelv természetes változása során, hogy iskolai feladatnak semmiképpen nem adnám. - írja az e-nyelv.hu

Az íztelen szónak csak egy jelentése van, míg az ízetlen kifejezést három minősítésben is használhatjuk. Ha például az étteremben felszolgált ételnél a szakács takarékosan bánt a fűszerekkel, akkor mondhatjuk, hogy ízetlen vagy íztelen. Ha azonban valakit akár szellemi, akár testi fogyatékossága miatt kigúnyolnak, azt ízetlen cselekedetnek tartjuk: ebben az esetben nem cserélhetjük fel az íztelen szóval.

- sztori vége -

Ez is érdekelhet: ünnepi kisokos

Kiemelt kép: MTV / Indul a bakterház (Regős Bendegúz)