Vastüdő - járványos gyermekbénulás

Vastüdő, járványos gyermekbénulás

A "vastüdő" nem gyógyítja meg a szörnyű betegségek egyik legrettegettebb járványát (gyermekbénulás), de lehetővé teszi, hogy a baj legveszedelmesebb időszakát átvészelje, így alkalmat ad az esetleges javulásra.

A cikk Dr. Hőss Károly, egészségügyi szakértő által jóváhagyva.

A világunk, a gyermekbénulás elleni oltás kifejlesztése előtti időkben... 

Egyesült Államok a járvány tetőzésekor: 1952

Egyesült Államok a járvány tetőzésekor: 1952

A köznyelvben vastüdőnek nevezett szerkezet voltaképpen egy nagy fémhenger, amelyből csak a beteg feje látszott ki, viszont az egyetlen lehetséges módszer a lélegeztetés biztosítására - a túlélés reményében. A hengerrel összekötött szivattyúgép a légnyomás ütemes változtatásával kényszerítette a tüdőt belégzésre és kilégzésre, biztosítva számára a folyamatos légcserét, mert erre a betegek önállóan képtelenek voltak.

A gyermekbénulást a poliovírus okozza, amely főként a széklet útján (ún. enterális úton), kisebb mértékben cseppfertőzéssel terjed, a gerincvelő nagy mozgató idegsejtjeibe jut el és ezek pusztulását okozza. Az irányítást vesztett izom erre működésre képtelen, melynek következtében kéz-, láb- vagy légzésbénulás egyaránt kialakulhat. A legsúlyosabb betegek életük végéig vastüdőben éltek / élnek, bár számukra a fémkamra életmentőnek bizonyult, de börtönükké is válhatott bénult légzőizmaik miatt. 

Martha Mason 61 évet töltött vastüdőben (a leghosszabb ideig, mint a világ bármely más gyermekbénulás túlélője), miután tragikus története 11 éves korában kezdődött.

Martha Mason child

Martha, 1937-ben született az Egyesült Államokban. Bátyja, Gaston Mason meghalt gyermekbénulásban. Testvére temetése után pár nappal a járványos megbetegedés őt is megtámadta. Hamarosan vastüdőbe kényszerült, szinte az egész életét a hatalmas szerkezetben töltötte. 2009-ben hunyt el, 72 évig élt, ebből 61 évet fémhengerrel együtt.

Martha Mason

A gyógyíthatatlan betegségben rengeteg gyermek bénult le (jellemzően az alsó végtag), sokan kerekesszékbe kényszerültek, egy kis százalékuk pedig a mellkast mozgató légzőizmok bénulása miatt légzésképtelen állapotba kerültek. A közepesen súlyosan bénultak járógépet viselnek, kiegészítve ortopéd cipővel, mankóval. Az enyhe lefolyású esetek végtagrövidüléssel élik életüket, támbottal, mankóval, ortopéd  cipővel ellátva. A vírus és vele együtt a betegség terjedése az ötvenes évekig megállíthatatlannak látszott.

Egy szívszorító kép 1940-ből, csecsemők számára kifejlesztett modell:

Csecsemő vastüdő
Rare Historical Photos

És egy másik szívszorító fotó 1940-ből, James Bailey saját készítésű "vastüdő" szerkezete olajoshordóból és mosógép motorból. A baba sajnos két nappal később meghalt...

Saját készítésű vastüdő

Az emberi testet megtámadó betegségek közül több is létezik, melynek során vagy végkifejleteként olyan bénulás jelentkezik, amikor a beteg nem tud tovább önállóan lélegezni, gyakorlatilag ekkor megfulladhat, ha nem kap mesterséges lélegeztetést. 1908-ban Karl Landsteiner által azonosított poliovírus az egyik legkegyetlenebb - magyarul járványos gyermekbénulásnak elnevezett kór.

Utolsó nagy hulláma 1950 és 1959 között söpört végig a világban és hazánkban, a megbetegedettek túlélői ma 60-70 évesek. A különböző elnevezések: gyermekparalízis, Heine-Medin kór, poliomyelitis, mind ugyanazt jelentik, melyet ma a gyermekbénulás következményeivel azonosítanak. Egy fellelhető magyarországi nyilvántartás szerint hazánkban 1931 és 1976 között 16 515 megbetegedést észleltek (részadat: 1957-ben 2334 bénulás történt, amely 143 esetben végződött halállal).

A "vastüdőt" először egy bostoni kórházban próbálták ki 1928-ban, minden várakozást felülmúló eredménnyel. Az első beteg, egy légzési nehézségekkel küszködő gyermek állapota másodperceken belül drámaian javult. Eredetileg a fémhengert széngázmérgezés kezelésére szánták, de a második világháború után, a világszerte elterjedt járványos gyermekbénulás idején került be a köztudatba. 

1927-ben találta fel az amerikai Philip Drinker és Louis Agassiz Shaw, akik egy vastartályt és két porszívót használtak az igen költséges és terebélyes prototípus elkészítéséhez. 1930-ban John Haven Emerson nevű feltaláló egy sokkal egyszerűbb és könnyebb, hatékonyabb, valamint olcsóbb lélegeztető gépet mutatott be. A "vastüdő", annak ellenére, hogy nem tehet semmit a veszedelmes gyermekbénulás ellen, mégis diadalmas fegyvernek bizonyult a Nagy Kaszás ellenében.

Az Egyesült Államokban 1952-ben az országos járvány lefolyása közel 57 ezer ember betegségét okozta, ebből mintegy háromezren haltak meg, csaknem ezer beteg került vastüdőbe. Az esetek növekvő száma alapján fokozódott a nyomás a betegséget kutató orvosokon, verseny indult a vakcina megtalálására. Albert Bruce Sabin 1935-től a New York-i Rockefeller Intézet kutatóorvosaként kezdett foglalkozni gyermekparalízissel. A második világháború kitörése némileg lassította a fejlesztéseket, de 1957-re mindhárom bénulást okozó vírustípusból sikeresen létrehozott egy legyengített, de élő törzset. A betegséget végérvényesen az élő kórokozót tartalmazó oltóanyag győzte le.

A kezdetben injekcióban beadott vakcinákat fokozatosan a cseppekben adagolt forma váltotta fel a legtöbb országban. A Sabin-cseppeknek hála, mára világszerte alig néhányan kényszerülnek ilyen ellátásra. Az Egyesült Államokban 1959-re 1200-an voltak vastüdőben, 2004-re a számuk 36-ra csökkent, majd 2015-re már csak 14-en éltek az életmentő fémkamrában.

"Az eltelt majdnem harminc év alatt 1,5 MILLIÓ GYEREK ÉLETÉT MENTETTÉK MEG, 13 MILLIÓAN KÉPESEK JÁRNI azért, mert a világ egészségügyi szervezetei úgy döntöttek, mindenkit beoltanak."

Van még tennivaló! Így ölöd meg a gyereked! Az orvostudomány árulója, aki visszahozta a járványokat: 

Az egész oltásellenes mozgalom a kilencvenes évek végén indult el, mégpedig úgy, hogy egy Andrew Wakefield nevű csaló, aki egyébként orvos, azt állította, hogy a kötelező MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) vakcina autizmust okozhat. Állítását akkor egy igen tekintélyes orvosi folyóirat (The Lancet) is lehozta. Így indult el a háttérhatalom elleni konteó világ körüli útjára. Pedig a háttérhatalom ez esetben Wakefield maga volt. Hiszen egyrészt hamis eredményeket publikált, másrészt mindezt úgy tette, hogy közben a saját kanyaróvakcináját készítette elő eladásra. - írja az Origo, majd így folytatja:

Aki látott már egészséges gyermeket vastüdőben, vagy a járványos gyermekbénulás következtében napok alatt meghalni, az nem fog gondolkodni a tévhiten, hogy utódja autista lehet. Szerencsére nem sokan vannak oltásellenesek (a társadalom 1,5-2 százaléka), akik úgy hiszik, hogy az oltások mögött a pénzéhes háttérhatalom bújik meg.

Hazánkban az Oltáskritikus Életvédők Szövetség elnökét korábban "emberöléssel vádolták", melyet most gondatlanságból elkövetett emberölésre minősíthetnek meghalt csecsemőjének ügyében. - Index Az általa alapított Facebook oldal forrásai és a személyek munkaköre is homályos (pl."gyógyszergyári bennfentes") - ezzel szemben a tudományos publikációk meglehetősen szigorú kritériumrendszer teljesítésével jelenhetnek meg, minden állítás ellenőrzött kell hogy legyen.

Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy tessék mondani, nem kellene az egészségkultúránkra hangsúlyt fektetni már az iskolában is? 

Ahogy minden technológia, úgy az orvostudomány is rohamosan fejlődik. Az emberi test sokáig egy olyan rejtély volt, ami szélsőséges megoldásokat vetett fel. Mivel régen a halálozási arányok is sokkal magasabb volt, így szinte bármilyen próbálkozás megengedett volt, csak valahogy mentsék az embert, gyógyítsák a kórt.

A kérdés már csak az, hogy most akkor jó a vastüdő vagy sem? Mint fentebb is láthattuk és olvashattuk, olyan betegek számára lehetett gyógyír, akik másképpen csak nagyon nehezen tudtak levegőt venni. Sokakat úgy mentett meg, hogy addig a pár napig, hétig, hónapig feküdtek a fémkamrában, amíg képesek voltak újra önállóan lélegezni. A légzési munkájuk javult, így nem a "gyengéket tartották életben", hanem olyan embereket, akik aztán teljes életet tudtak élni és nem csak a vastüdő volt képes fenntartani számukra a légzést. 

És egy kevésbé szerencsés, Martha Ann Lillard, aki 1953-ban került a szerkezetbe:

Martha Ann Lillard gyerek
NBC News

Majd 60 évét töltötte el benne:

Martha Ann Lillard
NBC News

Megmentette az életüket, akárcsak anno a penicillin bevezetése. Talán ezek után mindenki átértékeli a ma egészségügyi rendszerét...

A harc nem áll le, reméljük elsöprik el a Föld színéről a vírust. Az orvosok továbbra is oltani fogják a gyerekeket és figyelik az eseményeket. Magyarországon 1991 óta egyetlen esetet sem regisztráltak. A fekete himlőnél három évet vártak az utolsó megbetegedés után, amikor hivatalosan is ki merték jelenteni, hogy a vírust elpusztították.

A mai orvoslás, a különböző műtétekkel, újfajta elvárásokkal súlyos betegeket képes meggyógyítani, csodálatos nézni, ahogy szinte minden napra jut egy olyan felfedezés, ami közelebb visz az egészséges, fájdalommentes élethez. Adjunk hálát, hogy a 21. században élünk! 

Kiemelt kép: Öt gyermek egyidejű ellátására készített szerkezet, 1950

Felhasznált további források és képek: Alabo, Dailymail, Index, Origo, Múlt-kor, Mail Online, Yandex Zen, Szeretlek Magyarország