Tükörház

Tükörház

Megjelenése folyamatosan változik, az időjárási viszonyok és nézőpont függvényében. 

Mirage, Svájc

Doug Aitken amerikai designer kívül-belül tükrökkel borította be a Mirage ház szinte minden szegletét – így szó szerint káprázatos művészi installáció jött létre a svájci hegyekben. (Mirage: káprázat, délibáb.)

Az érzéki csalódással úgy tiszteleg a természet szépsége előtt, hogy az alkotás észrevétlenül belesimul a változó évszakok környezetébe. A tervező egy madárvédő társasággal együttműködve "láthatóvá" tette a homlokzatot, vízszintes fekete vonalak akadályozzák a fényvisszaverő hatást és nem zavarja meg az állatok repülését.

Az ingatlan az 1920-as és 1930-as években kifejlesztett kaliforniai farmházak mintájára készült 2019-ben, de nem fog örökké állni, mert egy 2 évig tartó művészeti projekt része, tehát idén búcsúzhatunk tőle. 

A művésznek egyébként nem ez az első Mirage-projektje: korábban a Palm Springs-i sivatagban és Detroitban is állított fel hasonló produktumot. 

A tükörvarázs nyitott, a látogatók megcsodálhatják belülről is, ami ugyancsak próbára teszi az elmét és tényleg összemosódik a világ. 

Tükörház
Fotó: Dezeen
Tükörház
Fotó: Pikist
Tükörház
Fotó: Dezeen
Tükörház
Fotó: Dezeen
Tükörház
Fotó: Flickr

Tükörház
Fotó: Dezeen
Tükörház
Fotó: Dezeen
Tükörház
Fotó: Pikist
Tükörház
Fotó: Dezeen

Egy rövid videó a tükörházról:

Ez is érdekelhet!

A videó alapszituációja szerint egy baráti társaság idilli téli paradicsomban tölti az ünnepeket. Ahhoz pedig, hogy elérjék a helyszínül szolgáló alpesi faházukat, nagykabinos liftbe kell beszállniuk, amelyen Saas-Fee felirat szerepel, így kis nyomozással beazonosítható a svájci síterep: Last Christmas hegye

Kiemelt kép: Pikist