13 férfi lett miatta öngyilkos? NEM!

Qajar princess

Qajar hercegnő, szépségideál, aki miatt 13 férfi is eldobta magától az életet, mert visszautasította őket? 

"Qajar hercegnő Perzsiai szépségideál az 1900-as évekből! Tizenhárom fiatalember lett öngyilkos, mert elutasította!" - olvashatjuk bevezetésként a valótlan sorokat.

Qajar hoax

A perzsa hercegnő létezett, csak a becsületes neve nem Qajar volt, hanem Zahra Khanom Tadj es-Saltaneh, és valójában csak a fotómontázs felső képén látjátok. Qajar a dinasztia, ahonnan származott.

Zahra 1883-ban született, férjhez is ment, négy gyereknek adott életet, viszont a netsztrádán nem találni hivatalos megerősítést, hogy 13 fiatalember követett volna el öngyilkosságot miatta.

Ami valós információ, hogy perzsa költő múzsája volt, majd később elvált férjétől, valamint az iráni női egyenjogúság egyik szószólója lett. (Itt még volt létjogosultsága a feminizmusnak, anno a nők felszabadításáról szólt, csak mostanra a fejlett országok nőit már nincs hová felszabadítani.)

Feminista volt, az első iráni nő, aki uralkodó házból származott, de megtagadta a hidzsáb viselését (hajat és a nyakat eltakaró muszlim kendő) és nyugati ruhákat hordott. Írt és festett, otthonában irodalmi szalont vezetett, valamint megalapított egy illegális, nőjogi mozgalommal foglalkozó társaságot. Papírra vetette életrajzát és családja történetét, a könyve jelenleg is megvásárolható.

1936-ban halt meg. Itt van két fiatalkori fényképe:

Qajar princess Zahra

A fotómontázs alsó képén nem Zahra van, hanem a szintén Qajar dinasztiából származó Esmat Al-Dowleh (1855-1906). Az első nő volt Iránban, aki tudott zongorázni. 

Hát, a gyantaforradalom előtti időben járunk, de az aki szép, az bajusszal is szép. 

bajusz-qajar

Külseje mai szemmel a legkevésbé tetszetős markáns vonásaival, amelyet az erőteljes szemöldök még inkább felerősít, nem is beszélve férfias bajszáról.

Ámde az akkori perzsa ideálnak felelt meg, a sah háremében is hasonló hölgyek várták az uralkodót.

Qajar Esmat

ADALÉK

Nem értjük azt a törekvést, hogy miért pont szép akar lenni mindenki. Ez kábé olyan, mintha a vakok azért küzdenének, hogy ismerjék el, milyen remek szituációs lövészek tudnak lenni. (Nem, nincs ilyen, hogy "belül szép", ezt csak vigasztalásból szokták mondani, a szépség jóllehet szubjektív, de mindenképpen külső tulajdonság.) Ha csak a többség 20%-ának jössz be, akkor kimondható, hogy nem vagy éppen szép. Nagy általánosságban. Nincsen ezzel semmi baj, attól még van ott egy réteg (20%), akiknek te lehetsz a nonpluszultra.

Az, hogy valaki nem szép, még nem jelenti azt, hogy csúnya. Vannak átlagos, "külalakilag normcore" emberek is. Épp csak a törekvés nem világos, hogy miért pont azt szeretnék elismertetni, amiből épp hiányt szenvednek? Miért akar szép lenni mindenki, főleg azok, akik nem azok? És ha nem szép valaki, akkor mi van? Annyi más erény is van a világon: kedvesség, okosság, humor, türelem, együttérzés, bor, stb.