"Így lettem internetes csalás áldozata… majdnem…"

"Így lettem internetes csalás áldozata… majdnem…"

A Magyar Posta nevét és arculati elemeit felhasználva kártékony üzenetet küldenek a csalók!

Két kisebb értékű cipőt hirdettem meg eladásra az egyik legnagyobb hazai piactéren, majd rá egy nappal Viberen írt nekem egy hölgy, nevezzük csak Martanak, hogy nagyon érdekelné a termékem. Postázva kérte az árut, mindehhez egy olyan szolgáltatást szeretett volna igénybe venni, hogy ő előre kifizeti a szállítás díját, majd én a tranzakció tényét megerősítem egy linken, ezt követően megkapom az összeget, majd egy futár érte jön a csomagért és elviszi hozzá. A lelkes vevő küldött is egy linket, amin keresztül megerősíthetem ezt a tranzakciót. A link egy Magyar Posta Zrt. logóval ellátott oldalra irányított, ahol a szokásos bankkártya-adatokat, aktuális egyenleget és e-pint kértek. 

Nyilván ezen a ponton már elég egyértelmű, hogy csalásról van szó, de azért volt pár megtévesztő körülmény:

Tünde egyébként nagyon profin és részletesen összeszedte, hogy mire kell figyelni, illetve a Magyar Posta is a napokban tett közzé figyelemfelhívást.

A hölgy Facebook bejegyzésében olvashattuk: "A fogalmazása nem teljesen magyaros, nem gördülékeny. Marta valószínűleg külföldi volt és fordítóval dolgozott, bár a fordítás minősége sokkal-sokkal jobb, mint ahogy gondolnád." - Idén tavasszal jelent meg nyelvünkön a DeepL ingyenes fordító, ami toronymagasan ráver a Google Translate szolgáltatásaira. (Pontosabban 109 helyett csak 24 nyelven tud, azt viszont sokkal kifinomultabban.) Hogy érzékeltessük:

"You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone." - Al Capone

DeepL: Egy kedves szóval és egy fegyverrel sokkal messzebbre juthatsz, mint pusztán egy kedves szóval.

Google: Egy jó szóval és egy fegyverrel sokkal messzebb juthat, mint önmagában egy kedves szóval.

A helyes fordítás így hangzik: "Messzebbre juthatsz egy kedves szóval és egy fegyverrel a kezedben, mint egy kedves szóval."

Erre már rájöttek a csalók is, így ezt használják átveréseikhez. Az általuk megadott "Magyar Posta" link adathalász weboldalra irányít, az itt beírt adataink pedig a szélhámosok birtokába kerül. 

A Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel.

A megtévesztő értesítésekről szóló ügyfélbejelentéseket a Magyar Posta komolyan veszi, és a lakossági tájékoztatás mellett jelzi azt az intézkedésre jogosult hatóságnak is - áll a közleményben.

Tavaly nyáron "iPhone-nyeremény" ígéretével éltek vissza a Magyar Posta nevében, itt írtunk erről és találsz további tanácsokat is: Ne dőlj be!