Igaz történet alapján...

Kísértetház Amityville

A kísértetházak közül talán Amityville a legismertebb, története megragadta Hollywood fantáziáját is. Egy rakás rémisztő horrorfilmet forgattak, ami 1974-ig repít vissza minket az időben.

A tragikus tömeggyilkosság helyszíne Long Island (magyarul "hosszú sziget"), a mélyen vallásos DeFeo család 1965-ben vásárolta meg New York-i otthonát, boldogan léptek be a takaros épületbe Amityville városrészében. Kilenc évvel később a legidősebb fiúgyermek kivételével mindannyian halottak voltak. Mi történhetett?


1974. november 13-án a rendőrök egy felzaklatott férfitől kaptak telefonhívást, majd miután kiérkeztek a helyszínre, szörnyű mészárlás nyomaira bukkantak. A bejelentő, az akkor 24 éves Ronald DeFeo szüleit és testvéreit különös kegyetlenséggel kivégezték, hason fekve vérbe fagyva találták meg holttesteiket, halálukat lőtt seb okozta. Ronald Jr. kezdetben tagadta, majd másnap magára vállalta a gyilkosságot, mely szerint ő maga irtotta ki családját egy vadászpuskával, méghozzá a házban hallott különös hangok sugallatára.

A letartóztatott Ronald DeFeo középen

Ronald DeFeo letartóztatása

Ennél a pontnál el is érkeztünk az első érdekességhez, mert kronológiai sorrendben a fiú a gyilkosság végeztével alaposan megmosakszik és munkába indul, ahonnan hazatérve észreveszi a holttesteket, majd pánikszerűen a közeli kocsmába rohan, ahol üvöltve közli, valaki megölte az egész családját.


A nyomozás során aztán több ellentmondás is felmerült, Ronald többször hivatkozott arra, hogy hangokat hallott és önvédelemből cselekedett, gyanús körülmény volt, hogy az áldozatokat ágyukban találták, a lövésekre egyikük sem ébredt fel, és a szomszédok sem hallottak lövéseket. A gyilkosságok hihetetlen gyorsan zajlottak le, volt, aki szerint Robertnek társa is volt, de maga a gyanúsított is tett olyan vallomást, miszerint az apját a húga ölte meg, akivel pedig az anyja végzett, ő aztán öngyilkos lett, Ronald pedig elvitte a balhét családja helyett. Láthatóan zavaros a történet, mely során az ifjú DeFeo előszeretettel játszott rá arra, hogy őrültnek bélyegezzék, ezzel is mérsékelve büntetését. - írja az IGN

Ronald Jr. ugyanakkor azt is állította, hogy szerinte a maffia ismert bérgyilkosa, Louis Falini a felelős. 

A maffiaszál nem zárható ki minden kétséget kizáróan, mivel az idősebb DeFeo nagybátyja, Pete DeFeo a hírhedt Genovese-maffiacsalád egyik kápója volt. Ronald DeFeo Jr.-t mindazonáltal hatszoros életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amelyet napjainkban is tölt. - írja a Múlt-kor történelmi magazin


Szintén ismeretlen indítéka, bár a drogokat használó férfi nem volt jó viszonyban édesapjával, aki legidősebb fiúgyermekét rövid pórázon tartotta. Az előzmény az, hogy az iskolában gúnyolták súlyfeleslege miatt és indulatait otthon vezette le. Szülei ugyanakkor ajándékokkal igyekeztek megszerezni csemetéjük szeretetét (pl. egy motorcsónak), amelyekből rendre pénzt csinált, azt tudatmódosító szerekre költötte. Ezen túl azonban nem találni magyarázatot az egész családja borzalmas kiirtására. 

DeFeo család

A sztori azonban egy évvel az eset után tovább bonyolódik, amikor új család költözött az ingatlanba, majd alig egy hónap múlva fejvesztve menekültek onnan... A földmérő George Lutz és neje, Kathy vásárolta meg a horrorházat, hogy a hátrahagyott DeFeo-féle bútorok között alakíthassák ki új otthonukat három gyermekükkel és labrador fajtájú kutyájukkal (hogy mi a fenének akarna bárki itt élni, azt most hagyjuk!).

Lutz család kísértetház

Kezdetektől fogva paranormális jelenségeket tapasztaltak, hideg fuvallatot és furcsa szagokat éreztek, legkisebb lányuk pedig Jodie-val, egy képzeletbeli baráttal társalgott.

Eleinte úgynevezett hidegfoltokat észleltek a házban és környékén, leginkább a csónakházban, ezen kívül furcsa hangokat hallottak. Később aztán olyan, azóta rengeteg horrorfilmben visszaköszönő jelenségekkel szembesültek, mint a semmiből becsapódó ajtó, vagy a magától bekapcsoló és folyamatosan adást kereső rádió.


És ezek csupán az első hét eseményei voltak. Később a családfő arról számolt be, hogy sokszor azon kapta magát, hogy olyan gondolatokat jegyzetelt le, amelyek nem a sajátjai voltak. Máskor a család áthívta a barátaikat, akik később azt hallották, mintha egy nagy tömeg masírozna az emeleten. Ez volt egyébként az első eset, amikor Kathy megbizonyosodott arról, hogy nem csupán ő képzeli be az egészet. - IGN

2005-ös fénykép a kísértetházról

Amityville csónakház 2005

A családfő véletlenül felfedezett egy titkos szobát az alagsorban a polcok mögött, ahol a falakat vörösre festették. (A szoba létezése hivatalosan nem szerepelt a ház tervrajzán.) Ez a helyiség "a vörös szoba" néven vált ismertté, amely nagy hatással volt a kutyára is, az eb nem volt hajlandó a helyiség ajtaján bemenni, és mindig összehúzta magát, mintha valami baljós érzete lenne. - Gyártástrend


Majd szörnyű pokoljáráson mentek keresztül szobákat elborító rovarokkal, padlón megjelent fekete nyálkával, mozgó házidíszekkel, hasonlókkal. Kathy Lutzot saját bevallása szerint láthatatlan karok ölelgették, testén fájdalmas vörös sávok jelentek meg, mintha csak valaki piszkavassal égette volna össze, George pedig egyre inkább úgy érezte, elhatalmasodik rajta az őrület. Ő is hallani kezdte a DeFeo emlegette hangokat, melyek folyamatosan arra biztatták, tegyen kárt a családjában. A helyszínre hívott ördögűző papot súlyos betegség támadta meg, Lutzéknak pedig egy idő után meggyőződésükké vált, hogy az épületben valami gonosz erő tanyázik, mely hatalmába akarja keríteni őket. - Kultúrpart

Lutz család mindössze 28 napot bírt tölteni az Amityville-házban. Árnyalja ugyanakkor a sztorit, hogy később kiderült, komoly anyagi problémákkal küzdöttek, az ingatlan törlesztőrészlet sem tudták fizetni, így mindenképp költözniük kellett volna.


Történetüket hamar felkapja a sajtó, felmerül Ronald DeFeo Jr. ügyének perújrafelvétele, Lutzék pedig megismerkednek William Weber-rel, Ronald ügyvédjével, aki hatalmas anyagi lehetőséget lát a sztoriban. 1976 február 16-án már sajtótájékoztatót tartanak egy esetleges könyv kiadásáról, a new yorki illetőségű 5-ös csatorna pedig oknyomozó filmet készít az ügyről. Ennek során egy négyfős stáb dokumentálja a házban összehozott szeánszt parapszichológusok és médiumok segítségével is, ám a tudósítók egyikének beszámolója szerint az ég adta világon semmit nem sikerült lencsevégre kapniuk, látványos videónak nyoma sincs. Születik ellenben egy érdekes fotó, amely tovább borzolja a kedélyeket, és amit 1979-ben George Lutz tár a publikum elé egy showműsorban. Állítása szerint egy automata, mozgásérzékelő fényképezővel sikerült lencsevégre kapni a különös, fénylő szemű alakot. - Cinegore

fénylő szemű alak

Természetesen több verzió is születik, némelyek a képen az egyik DeFeo-gyermek, John szellemét vélik felfedezni, mások Jodie-t, a képzeletbeli barátot, míg akadnak olyanok, akik szerint a kép hamisítvány. Lutzék nehezen bírják a média rájuk nehezedő nyomását, így ’76 májusában Los Angelesbe költöznek, ahol megismerkednek egy forgatókönyvíróval, Jay Ansonnal, aki visszautasíthatatlan ajánlatot tesz nekik, 1977-ben már a könyvesboltok polcaira is kerül az Amityville Horror nevet viselő könyv, két évre rá pedig debütál a hatalmas sikert hozó film is. William Webernél elszakad a cérna, hiszen Lutzék felrúgták a vele kötött megállapodást, ezért úgy dönt, kitálal a családról. Állítása szerint az egész egy jól megtervezett átverés volt. Lutzék is bepöccennek, és hazugságvizsgálatnak vetik magukat alá, amelyet egy neves, a CIA-nál is dolgozó szakember végez, a próbán pedig át is mennek. - Cinegore


Az ingatlan a mai napig létezik, de a következő lakók soha semmilyen bizarr jelenséggel nem találkoztak a falak között. Akárhogy is, az Amityville-ház rengeteg kísértetfilm motívumainak alapjául szolgált.

Ha felkeltette figyelmedet, nézd meg a hozzá kapcsolódó valamelyik mozi egyikét, itt pedig a Spektrum dokumentumfilmje:

Te eltöltenél egy hónapot ebben az ingatlanban? Az épülethez tartozik egy tágas kert, egy csónakház és egy két beállásos garázs, valamint kísértetek is.