Igaz a búvár-delfin sztori?

Igaz a búvár-delfin sztori?

Egy felemelő história a vemhes delfinről, akit a legendás olasz búvár, Enzo Maiorca mentett meg - legalábbis az "igaz történet" nagyot megy a Facebookon. 

A néhai szicíliai búvár szinte csodával határos módon mentette meg a halhálóba szorult delfint, az emlős párja ezt meghálálva egy puszit nyomott az ember arcára.

Szorgalmasan osztogatják, de mennyi a valóságalapja?  

Íme a szívmelengető sztori, ami terjed: 

A híres olasz búvár, Enzo Mallorca, Siracusa közelében merült a tengerbe a hajón tartózkodó lányával, Rossanával.

Miután lemerült, érezte, hogy valami könnyedén megüti a hátát. Megfordult, és meglátott egy delfint. Aztán rájött, hogy nem játszani akar, hanem mond valamit. Az állat elmerült, és Enzo követte.

Körülbelül 12 méter mélységben volt egy másik delfin, aki egy elhagyott hálóba ragadt.

Mallorca gyorsan búvárkést kért a lányától. Néhány perc alatt sikerült kiszabadítaniuk a delfint, amely erejéből a legvégén "szinte emberi kiáltást" hallatott (ahogy maga Mallorca fogalmazott).

Egy delfin akár 10 percig is életben marad a víz alatt, majd megfullad.

A kiszabadult, még mindig kábult delfin, Enzo, Rossan és egy másik delfin úsztak a felszínre. És akkor hirtelen kiderült: egy delfin volt az, aki hamarosan delfint szült.

Delfin - az apa kört tett, felúszott Enzóhoz, megérintette az arcát (mint egy csók) - a hála gesztusa ... és elúszott.

Mindezek után Enzo azt mondta:

"Amíg az ember nem tanulja meg tisztelni a természetet és beszélgetni az állatvilággal, soha nem fogja megtudni valódi szerepét a földön..."

Az érzelmi nyomógombos történet alapjai ugyan igazak, de néhány részletét kiszíneztek vagy bikicsunájosan fordítottak, illetve hozzáadtak.

Enzo Maiorca szavait a Sea Shepherd (Nemzetközi nonprofit tengeri természetvédelmi szervezet) tette közzé, íme az általa elmondattak:

"Évekkel ezelőtt, miközben Rossanna és Patrizia lányaimmal Syracuse közelében, az óceánban búvárkodtam, észrevettem egy hím delfint, aki sebesen úszott felénk. Amint mellénk ért, rájöttem, hogy mondani akar valamit, szinte a kezünknél fogva vezetett minket, és lehetőséget adott arra, hogy megmentsünk egy nőstény delfint, aki belegabalyodott egy kardhalfogó halászhálóba. Szabályosan úgy éreztük, hogy az agyhullámai befolyásolták az elménket. Az biztos, hogy a karjaink voltak a hordágyak, amelyek segítségével a felszínre vittük a szegény, kimerült állatot, aki szinte az ereje végén járt. Amint a felszínre került, "szinte emberi kiáltást" hallatott, vércsík tört elő a testéből és párja figyelő szemeitől kísérve delfinborjúnak adott életet. A felnőtt delfincsőr gyengéd mozdulatokkal a mamája mellbimbóihoz vezette a kicsit. Azon a napon megmentettünk két életet, és szeretem azt gondolni, hogy újra egyesítettünk egy családot!"

Tanulság? Mindig kételkedj! Senkinek ne higgy, nekünk se, hanem ellenőrizd le, hogy stimmel-e, amit mondunk.

Enzo Maiorca-t a Földközi-tengeren a "mélység királyaként" ismerték, szabadtüdős mélymerülő búvár volt, aki karrierje során több világrekordot is felállított. Luc Besson, francia filmrendezőt annyira megihlette az élete, hogy részben a legendás búvár világa inspirálta a "The Big Blue" vagyis "A nagy kékség" című film elkészítésére.

"A történetet részben a rendező gyermekkora ihlette. Szülei búvároktatók voltak, ő pedig tengerbiológusnak készült (míg egy búvárbaleset következtében ez az álma meghiúsult), részben pedig a ’60-as, ’70-es évek szabadtüdős merülő félistenei, Enzo Maiorca (Jean Reno, a filmben Molinari) és Jacques Mayol (Jean-Marc Barr) barátsága inspirálta. Luc Besson emlékek, fantázia és valóság elegyéből egy fájdalmasan szép és megrázó erejű alkotást hagyott a filmtörténelemre." - írja a Hetedik sor közepe

2016-ban, 85 évesen halt meg, Lamya Essemlali környezetvédelmi aktivista és Sea Shepherd francia elnöke így búcsúzott tőle:

"Enzo Maiorca olyan ember volt, aki szívét adta a tengernek. Jobban megértette a varázslatát, mint legtöbben, és tudta, hogy az óceán az alapja ezen a bolygón minden életnek!"

Ez is érdekelhet! Még 2013-ban történt Hawaii partjainál, hogy egy búvárhoz úszott segítségért egy horgászzsinórba gabalyodott palackorrú delfin: A "tengerek embere"