Időkapszula: Emlék a jövőnek

Időkapszula: Emlék a jövőnek

Az időkapszula egy hétköznapi tárgyakat tartalmazó légmentesen lezárt kamra az Oglethorpe Egyetem alagsorában, Atlantában, az USA Georgia államában. Rozsdamentes acél ajtaját 1940-ben hegesztették a helyére. Létrehozásakor még a civilizáció kriptája kifejezést használták, a tervezett kinyitási ideje 8113. A Guinness Rekordok Könyve 1990-ben azt írta, hogy az első sikeres kísérlet jelenlegi kultúránk lenyomatának megőrzésére a Föld jövőbeli lakói számára.


Az ötletgazda, Dr. Thornwell Jacobs (1877-1956) ihletét az egyiptomi piramisok, királysírok felfedezése és kinyitása adta.

Dr. Thornwell Jacobs

Az egyetemi tanárt már fiatal korában foglalkoztatta a művészetek megőrzésének lehetséges módja, ám Howard Carter brit régész 1922-es felfedezése erősítette meg ebben, amikor rábukkantak az érintetlen fáraósírra Egyiptomban, a Királyok völgyében. Tutanhamon óriási hangsúlyt kapott a korabeli médiában, ám nem az ifjan meghalt uralkodó mérhetetlen gazdaságára utaló arany vagy drágakő érdekelte, sokkal inkább annak ténye, hogy a sírboltból előkerült további tárgyak milyen hűen lefestették a több ezer évvel ezelőtti kort. A férfi itt döbbent rá, hogy jelen társadalmunk fejlettségének megőrzése valójában nem kíván ordítóan nagy ötleteket.


Jacobs szorgalmazta, hogy az 1930-as évek hétköznapi életét, az azt jelképező tárgyakat és az emberiség által összegyűjtött tudást meg kellene őrizni, hogy ne vesszen el az információ, mint az ókori civilizációk esetében.

A modern időkapszula atyja javasolta a kamra tervezett időtartamát is: mivel számításaik szerint az egyiptomi naptárat i. e. 4241-ben kezdték el használni, és azóta 6177 év telt el (1936-ig, a kamra megtervezésének időpontjáig), ugyanennyi évet hozzáadva az akkori dátumhoz 8113 jött ki. Így a távoli jövő régészei pontos képet kaphatnak a "történelem közepéről". (Jacobs ötletét Amerika szerte üdvözölték, és sokan le is másolták.)


A civilizáció kriptája kamra az Appalache-hegység gránit alapján az Oglethorpe Egyetem Phoebe Hearst Memorial Hall nevű, szintén gránit épületének alagsorában található.

Oglethorpe Egyetem

A termet, ami eredetileg úszómedence volt 1937 és 1940 között felújították, a falakat szurokba ragasztott mázas lemezekkel vonták be. A kamra 6 méter hosszú, 3 méter széles és 3 méter magas, teteje egy 2 méter vastag kőtömb.


Az Amerikai Szabványhivatal technikai segítséget nyújtott létrehozásához, a legtöbb tárgyat semleges gázzal töltött rozsdamentes acél tartályokban helyezték el. Maga a kamra egy egyiptomi piramis halotti kamrájára hasonlít leginkább, tárgyakkal a polcokon és padlón.

használati tárgyak

A legtöbb tárgyat adományozták, például V. Gusztáv svéd király, vagy az Eastman Kodak Company. Az egyetem sok ajánlatot kapott hétköznapi emberektől is, például konzervnyitó és száraz martini.


Sok információ mikrofilm formájában került a kamrába, cirka 800 klasszikus irodalmi alkotást őriz, például a Biblia, a Korán, az Iliasz vagy Dante Isteni színjátékának teljes szövegét. (Mivel a mikrofilm anyaga szerves, készítettek egy helyettesítő filmet is fémszalagra.) Nem mikrofilmként, hanem eredeti formátumban megőrizték az Elfújta a szél forgatókönyvének egyik másolatát, amit David O. Selznick, az egyik producer adományozott.

Folyóiratok és könyvek tárolása

könyvek

Elektromos mikrofilmolvasók és projektorok is kerültek az időkapszulába, hogy biztosítsák a jövő megtalálói számára a hang- és képfelvételek meghallgatását, megtekintését.


A kamrában található egy hétszeres nagyító, hogy kézzel is lehessen olvasni a mikrofilmeket, valamint egy szélenergiával működő áramfejlesztő, ha esetleg a mai értelemben vett elektromosság már nem lenne használatban 8113-ban.

civilizáció kriptája

mindenes

Néhány tárgy még a civilizáció kriptájából:

- műanyag madár
- kézi mérleg
- női karóra
- kínai váza és levesestányér
- alufólia
- egy eredeti Edison izzólámpa
- bika alakú szappan
- tollasütő és tollaslabda
- fésű
- játékpisztoly
- Donald kacsa figura
- vetőmagok
- fogselyem
- kenyérpirító
- egy speciálisan lezárt üveg Budweiser sör
- egy gép, ami angol nyelvre tanítja meg a jövő látogatóit


Hangfelvételek a következő személyek beszédeiről:

- Adolf Hitler
- Benito Mussolini
- Franklin Roosevelt
- Joszif Visszarionovics Sztálin

Az egyik utolsó tárgy, amit elhelyeztek a civilizáció kriptájában, az Atlanta Journal acéllemezre felvitt másolata, amelyben a második világháborúról szóló tudósítások voltak.

A bezárás előtti pillanatokban

Kripta bezárás előtti pillanatok

A kriptát 1940. május 25-én zárták le, a rozsdamentes acélajtókat lehegesztették, és egy Dr. Thornwell Jacobs által fogalmazott szöveges táblát forrasztottak rá.


Az egyetemi tanár, a modern időkapszula atyja a következő üzenetet hagyta 8113 embereinek:

"A civilizációnk épp készül eltemetni önmagát, ebben a kriptában rátok hagyjuk."

időkapszula lezárva

Felhasznált források: ectopolis.hu, Schuro blogja

Ez is érdekelhet:

1989-ben készült a Vissza a jövőbe, amely a 2015-ös évbe repít minket előre. Nézzük mik azok az innovációk, melyek a forgatókönyvírók fejéből pattantak ki, és napjainkban meg is valósultak: Mi vált valóra a Vissza a jövőből?