Hogyan legyünk véleményvezérek a Facebookon?

Csak egy pár technikája, ha esetleg valaki most reg(g)el (mármint nem gutenmorgen reggel, hanem regisztrál), megpróbálhatja, hátha nem így van. 


Szóval ferengisen szólva Rules of Like Acquisition!

Star Trek

1. Szólj hozzá bármihez időben!

Ha te vagy a 147. hozzászóló, akkor valszeg az olvasók zöme már egy másik témánál jár, plusz aki a legnépszerűbb kommentekre rendez, annál meg se fogsz jelenni.

2. Soha ne állj le vitázni!

De még beszélgetni se. Két okból: 

1. (angel) Egy kommentet simán lájkol bárki, viszont egy 7. viszontválaszra (ami jó eséllyel egy trollal történik), már senki nem kíváncsi. 
2. (wine) A vita megosztó. Tökmindegy, hogy az angyali oldalon állsz, vagy a másik oldalon, tökmindegy, hogy igazad van-e, lesz egy másik oldal, aki nem fog szeretni. Ha ráadásul a józan ész vezérel, és nem mondjuk a pártállás, akkor ez a bizonyos másik oldal még sokszínű is lesz, azaz előbb-utóbb mindenki emlékezni fog egy esetre, amikor te köcsög voltál.


3. Maradj a biztonságos témáknál!

Ha bizonytalan vagy, dobj cicásgifet. Celebekről (azokat mindenki utálja), tudományról (azokat senki sem érti), állatos hírekről bátran lehet. A foci, a vallás, a politika és a zene már ingoványos terület, ott már drukkermentalitás van, és ízlés ide, vélemény oda, a többség nem így éli meg, ha báncsák' az övéit.

4. Ha lekéstél, próbálkozz az utánfutó módszerrel!

Ez az 1. pont kiegészítése is lehet. Ha későn reagáltál és már lement 4747 komment, akkor keresd meg a legnépszerűbbet, és arra válaszként lődd el a fergeteg poénodat. A válaszoló általában udvariasságból vissza is fog lájkolni, plusz még látni is fogják.

5. Lájkolj te is!

Sharing is caring, ne tartogasd a lájkjaidat, ingyen van, szórd! Így te is szívesebben kapsz. (Ezen lehet elvérezni, ha csak azt lájkolod, ami tényleg tetszett, egyébként nem nyomkodsz.)


6. Szervezz közösséget!

Ha csoportokban is ismernek és jófej vagy, akkor lesz egy rajongótáborod (vö. groupie), és a 47. tökugyanolyan táncoló donaldkacsádra is szórni fogják a lájkokat.

7. Ne hergelj másokat!

Főleg ne véleményvezéreket (lásd 6. pontunk beírása). Van, hogy 15-20 kommentig követni fognak, bármerre is mész. És itt már nemcsak downvote-olás lehet a tét (már teszteli a Facebook), hanem komoly griefelésbe is beleszaladhatsz, ami nem tesz jót az imidzsnek. Szóval ezt ne tegyétek.

8. Ne írj hosszan!

Kell magyaráznunk?

No, valami ilyesmi. De csinálhattunk volna 1 hónapnyi topkommentekből egy Wordle-felhőt is.

(Persze tapintatosan jeleznénk, hogy valójában lájkqrvákat is érint.)


Tipp: Ha hátvéd vagy, ne menj előre gólt rúgni!