Hírességek rigolyái

Hírességek rigolyái

Földünk legnagyobb zsenijei nemcsak géniuszok, hanem furcsák is voltak. De mi van akkor, ha ez az összefüggés egyáltalán nem véletlen?

Bajuszpödrésre fel!

Salvador Dalí szabadon engedte szárnyalni képzeletét, amely a vásznon tükröződik is. Talán a legismertebb mondása: Az egyetlen különbség köztem és egy őrült között, hogy én nem vagyok őrült". Gondoskodott is róla, hogy pezsdítő életpalettával kápráztassa el a világot.

Felismerte a tudatalattijában rejlő lehetőségeket, ezért alternatív megoldásokat talált ki magának az önpusztító szerek helyett: "Én nem szedek drogokat, én magam vagyok a drog". Az egyik kedvenc módszere a tárgy-bambulás volt, addig nézte az adott objektumot, míg az agya elkezdte másnak látni. A másik kreatív trükkje, hogy elcsípte az álom és az ébrenlét közötti határvonalat: leheveredett egy karosszékbe, az ölébe vett egy tálat, egyik kezébe fogott egy fémkanalat, amikor pedig bekövetkezett az "alszom, de mégsem" állapot, csörömpöléssel jelzett a kiesett evőeszköz, melyre felébredt és folytathatta a hallucinogén inspirálódást.

"Bolondult a karfiolért, olyannyira, hogy kijelentése szerint: Minden dolgok mértéke a karfiol! - jelentsen ez bármit is. 1955-ben egy fontos eseményre fodros zöldséggel telepakolt Rolls Royce autóval érkezett, becslések szerint ez közel 500 kg-ot jelentett. A románc még három évvel később is tartott, a művész azt nyilatkozta egy újságírónak, hogy kiszámolta a karfiol logaritmikus ívét - íme a mondat, amelynek egyaránt örülnek a matematika és az egészséges táplálkozás hívei." - Alkotás utca

Hóbortos zseni

Nikola Tesla, akit kortársai csak őrült tudósként emlegettek, miközben a világ egyik legjelentősebb feltalálója. Sértődésre és neurózisra hajlamos volt, fóbiák sokasága gyötörte, élete pedig fordulatosabb volt, mint egy kalandregény.

Nikola Tesla

Több rigolyája is volt. Mindig megbecsülte az elfogyasztott étel térfogatát, és kiszámolta, hogy pontosan hány rágással tudja majd azt elfogyasztani. Tisztaságmániás volt, irtózott a baktériumoktól, számolatlanul mosta a kezét, szállodai szobáit is maga takarította, és hatszor annyi törülközőt igényelt, mint amennyi járt a vendégeknek. Viszolygott a kerek tárgyaktól, nem bírt egy légtérben tartózkodni olyan nőkkel sem, akik gyöngy ékszert hordtak, de ódzkodott az emberi haj érintésétől is.

Csak olyan szobában volt hajlandó megszállni, amelynek száma osztható hárommal. Nagyon kellemetlen tudott lenni, ha valami ellenérzést váltott ki belőle, például lenézte a túlsúlyos embereket, és nem szívlelte azokat sem, akik nem fordítottak gondot az öltözködésükre. Ha még ez sem lenne elég, tegyük hozzá, hogy két óránál többet szinte nem aludt, mindig hajnali háromkor kelt. Minden napszállta után százszor köröztette meg a lábujjait, mert úgy gondolta, serkenti az agyműködését.

A különc

Albert Einstein egyéniségéről talán a következő mondata árulkodik a leginkább: A kérdés, ami néha elbizonytalanít: én vagyok őrült, vagy mindenki más? Egyes források szerint diszlexiás volt, míg más hivatkozások szerint Asperger-szindrómában szenvedett.

Albert Einstein

Talán neki volt a legtöbb különcsége, az alváshoz is napi kb. 10 órára volt szüksége. Második feleségének írt leveléből tudjuk, hogy már oxfordi egyetemista évei alatt sem hordott zoknit (még a saját Nobel-díj átadásán is zokni nélkül jelent meg), bár a frizuráját szélesebb érdeklődés övezte, mint a lábait. Húga szerint rettegett a pókoktól, de legnagyobb félelme az öregségre irányult, hogy elméje elbutul.

Barátaival mindig tudományos eszmecseréket folytatott, bizalmas beszélgetésekre képtelen volt, ahogy nem tudott "csak fecsegni" sem. Philipp Frank barátja és életrajzírója írta róla, hogy szenvedélyesen érdekelte minden idegen sorsa, de egyből visszahúzódott kagylóhéjába, ha a kapcsolat intimmé kezdett válni. 1955-ben, 76 évesen egy felrobbant verőér miatt került kórházba, az orvosok műtétet javasoltak az elméleti fizikusnak, de ő elutasította, valószínűleg az agyi leépüléstől való aggodalma is közrejátszott ebben, mondván: ízléstelen dolog mesterségesen meghosszabbítani az életet.

A szegény

Lev Tolsztoj az orosz irodalom óriása, a realista próza mestere volt, de a magánéletben neki is voltak furcsa dolgai, aki a gazdagságból menekült a szegénységbe. 

Tolsztoj
Wikipedia - F. W. Taylor

Az Anna Karenina megjelenése után meggyűlölte a pénzt és a nemesi életet, majd a birtokán álló parasztviskóba költözött. Minden vagyonát szét akarta osztani a szegények között, és maga is úgy akart élni, mint ők. Ezt egy vita után úgy próbálták meg rendezni, hogy felosztotta családtagjai között, önmagának nem tartott meg semmit, illetve szerzői jogdíjairól is lemondott. Úgy öltözött, étkezett, létezett, ahogy sorstársai. Összesen 13 gyereke született, mégis fennen hirdette az önmegtartóztatást, mint az egyedüli üdvözítő utat, amit csak feleségével tudott betartani. Neki ugyanis elmagyarázta, hogy a testi szerelem nem isten akaratából való: "Nos, most végre arra az eredményre jutottam, hogy a házasság tulajdonképpen eltávolodás istentől. A házasság bűn. Most azt ajánlom, ezentúl testvérekként éljünk egymás mellett." 

Leonardo da Vinci az alvást felesleges időrablásnak tartotta, ezért négyóránként pihent le mindössze fél órára, majd folytatta a tudomány, a technika és a művészet megreformálását. És persze Winston Churchillről se feledkezzünk meg, aki 4-5 órát aludt éjszakánként, de délben beiktatott egy másfél órás pihenőt: "Ne gondolja, hogy kevesebb munkát tud majd elvégezni, ha napközben alszik, hiszen így egy napból kettő lesz, vagyis inkább másfél" - állította az egykori brit miniszterelnök, akinek aranyköpéseit itt olvashatod.

Thomas Edison egyedi módszerrel interjúztatott kutatómunkatársakat. A jelentkezőt leültette egy asztalhoz, adott neki egy tányér levest, ami mellé ki volt készítve a só. Az a jelölt, amelyik előbb sózott, majd aztán kóstolt, már alkalmatlan is volt a munkára, hiszen csak feltételezett valamit, aminek bizonyosságáról nem győződött meg. Ellentmondásos személyiségéről itt írtunk: Jó példakép?

Ez is érdekelhet: Zsenik, akik fogyatékossággal éltek

Felhasznált források: Wikipédia, múlt-korlifemagazin.reblog, lovemylife.reblog